Юнашка мусака

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви направя едно много вкусно предложение, което нарекох " юнашка мусака ". Всеки здраво трениращ, знае колко е трудно да се разнообразява хранителния режим.
Монотонността ден след ден е провалила не една или две диети. За тези от нас, които тренираме любителски, стриктната диета не ни е чак толкова необходима. Добре е да имаме някакви рамки, но винаги съм казва, че излишният професионализъм никому не е нужен.И така, нека сега да сготвим една мусака.
Необходими продукти за Юнашката Мусака:
- картофи - 1,5 кг
- пилешки гърди - 300 гр
- шунка - 150 гр
- гъби- 250 гр
- извара - 200 гр
- едно кисело мляко 2%
- една консерва червен фасул
- две зелени чушки
- 4 яйца
- 3 супени лъжици доматено пюре
- 1/2 глава лук
След като обелим картофите ги нарязваме на малки купчета и слагаме в средно голяма тава. Сега е ред да хванем тигана, слагаме малко мазнина и загряваме на котлона. Докато загрява мазнината в тигана, трябва да нарежем на много ситно лука, толкова ситно,че почти да се стопи в тигана. След като изсипем лука, нарязваме пилешкото месо и шунката на малки парчета и ги оставяме да се запържват. През това време обработваме чушките и гъбите, нарязваме ги и след като пилешкото започне да побелява на цвят ги изсипваме и тях в тигана. Сега е хубаво всичко това да се разбърка. Когато пилето е почти готово слагаме доматеното пюре и отново бъркаме.
Махаме тигана от котлона и изсипваме върху картофите получената плънка. Отваряме консервата с червения фасул и слагаме, и него. Всичко това се разбърква доста сериозно, за да се смесят всички съставки. Тук може да добавите подправки като черен пипер, чубрица, сол, копър, шарена сол и т.н. по избор. Заливате тавичката с вода докато се покрият картофите и се слага да се пече във фурната на 220 градуса.
Докато се пече, взимаме една купа и разбиваме яйцата в нея, слагаме изварата и отново разбиваме, на края слагаме киселото мляко и отново разбиваме. Когато картофите в тавата омекнат, мусаката е почти готова. Вадим тавата и слагаме заливката, връщаме и печем още 10 минути. Сега вече е готово.
Хранителна стойност за цялото количество мусака
- Белтъчини - приблизително 200 гр.
- Въглехидрати - приблизително 280 гр.
- Мазнини - приблизително 90 гр.
- Калории - приблизително 2700 кал.
Общо взето от всичко това могат да излязат 4-5 основни хранения. Спокойно може да си ги разпределите за ден или два. Ако въглехидратите ви са малко може да "регулирате" с някоя друга филия пълнозърнест хляб към порциите. Относно протеина, той е напълно достатъчен.
И така приятели, рецептата не е като от списанията, но честно казано от там нищо не ми е влизало в употреба на 100%. Доста е дразнещо, някой професионалист да ти дава схеми и диети, които практически не са приложими при нас и ежедневието ни,а да не говорим за финансовата част.
Добре е да четем,но с едно на ум. Лично аз от това което чета, ако отделя 1% с който да генерирам някоя идея съм доволен.
На тези които решат до опитат " Юнашката мусака ", пожелавам
Добър Апетит!
Image by timolina on Freepik
Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!