Шоун Рей - Естетът

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 23 юни 14 от Александър Георгиев

Според мнозина 90-те години на 20-ти век са най-оспорваните и най-трудни за бодибилдинга. Въпреки,че Дориан Йейтс окупира върха за цели 6 години, то имаме имена като:Кевин Леврони, Флекс Уилър, Насър Ел Сомбати, Пол Дилет, Рони Колман, Лий Прист, Пол Дилет, Жан Пиер Фукс, Майк Матаразо, Винс Тейлър, Сони Шмит, Крис Кормиер и още много други. Сред тях разбира се е и днешният ни гост Шоун Рей.

Шоун Рей е сред елита на бодибилдинга през 90-те. Той винаги е сред фаворитите. За нещастие има малшанса да се състезава във времето когато Дориан Йейтс въвежда нова мода, модата на огромната мускулна маса и големите момчета.

Рей не е като тях, неговото тегло на сцената варира в порядъка на 93-96 кг, което не е никак малко имайки в предвид ръста му от 170 см , но сравнение с Дориан, Насър или Пол Дилет си е направо "дребен". Въпреки това той е топ състезател, винаги в перфектна форма, симетричен и отличен позьор. Цялата тази комбинация му отрежда две 2-ри места след Дориан през 1994 и 1996 година. Рей не се примирява с неравната борба и е един от най-големите критици на Дориан и другите като него. Постоянно критикува съдиите,че толерират билдери със "една силна група", "големи шкембета" и,че не гледат симетрията и естетичното в бодибилдинга.

Шоун Рей е роден на 9 септември 1965 година в Плаценшия, щата Калифорния. От малък е запален по бодибилдинга и когато е на 18 печели първата си титла Мистър Калифорния, а на 19 е вече изгряващата звезда на Америка, печелейки Националното първенство за младежи.

Едва 20 годишен, през 1985 година става младежки световен шампион, а две години по-късно отново печели отново Националното първенство, но този път категорията е мъже. Тази победа му дава и профи карта, като по този начин става един от най-младите професионалисти.

През 1990 година, печели първото си професионално състезание  "Ironman". През същата година печели и Арнолд Класик, но не успява да премине допинг теста и губи титлата. През следващата 1991 година взима реваш и Арнолд Класик има нов шампион - Шоун Рей.

Първата Олимпия на Рей е катастрофална, класира се 13-ти, но през следващите 12 години, до самия край на професионалната си кариера няма пропуснат финал, като най-ниското му класиране е 5-то място. Вече споменах,че има две 2-ри места, прибавяме и три 3-ти места, четири 4-ти места и три 5-ти. През 2001 г на 36 години Рей се пенсионира и слиза от сцената, създава семейство и бизнес свързан с бодибилинга. И до ден днешен Шон Рей остава в историята с едно от най-красивите и естетични тела.

Сподели с приятели

Подобни статии

Когато става въпрос за развити крака, то името на Том Плац излиза на челно място. Легендата от Златната ера на бодибилдинга е известен със зверските... Прочети повече
Том Плац е сред най-известните културисти от Златната ера на бодибилдинга, а като стане въпрос за развитието на краката, той е най-известният! Неговите невероятни бедра... Прочети повече
Днес ще се запознаем с хранителният режим на една от големите звезди на 80-те години на миналия век. В предишната статия видяхме как тренира Рич... Прочети повече

4 коментара

  1. 1. Никой не е говорил за културизъм, че да ми даваш кой-колко см. е в топа! 2. Арнолд е 188см. (има и по-високи от максимума Ви 1.85)! 3. Казвах точно обратното, че на нисък ръст е доста по-лесно да градиш, но явно пишете по "дифоут"!

  2. Прощавай, по-лесен *.Ръста на практика не виждам какво значение има.Вярно за изпълнението на някои упражнения дължината на крайниците може да е определяща.Но за качване на маса ..

  3. Нормално да е винаги 2-ри! Едно е да градиш тяло на 1.90 - 2.00м., друго на джудже...доста по-лесно е!

    1. За какви 1.90 - 2.00 м говориш не мога да разбера?Всички в топа са до максимум 1.83-85.А ако на Рей казваш джудже и че на по-нисък ръст градежа на мускули е по-труден , просто не си за този сайт.Преориентирай се 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Exit mobile version