Какво е суроватъчен протеин?

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Няма човек, който да се занимава с фитнес и да не е чувал и виждал суроватъчен протеин. Всъщност това е най-масовият протеин днес, но какво всъщност представлява? От къде се взе и кой го откри? Нека накратко видим историята зад най-популярният протеин.

И, така да започнем от млякото. Млякото съдържа два основни вида протеин - казеин и суроватка. Суроватката е страничен продукт от производството на сирене и са я считали за производствен отпадък. Всъщност около 10% от млякото отиват в направата на сирене, а останалите 90% са вода с частици суроватка. Тези частици не могат да се видят с просто око, но определено могат да се помиришат. Дълги години тези 90% остатък се считат за безполезни и се изхвърлят, тъй като е било невъзможно да се отделят суроватъчните частици.

Това приключва когато собственикът на фабрика за сирене в Полак, Южна Дакота, на име Франк Томас не решава да проучи проблема. До 1964 г Франк Томас е плащал по 3,25 долара за сто литра мляко, но хвърля или раздава 90% от него. Тогава той научава за град близо до река Мисури, където използват някаква нова технология за премахване на минерали от питейната вода. Франк Томас моментално е осенен от идеята да използва същата технология, за да извлече невидими твърди частици суроватка и да ги продаде, като превърне загубата в печалба.

Той създава лаборатория и започва своето изследване как да раздели протеина в концентрат с помощта на спирално навити мембрани. Разбира се среща много скептици по пътя и добре, че не им е обръщал внимание 🙂

Много специалисти по преработката на млечни продукти и служители на държавните университети в САЩ казат, че практически и икономически е невъзможно и рентабилно да се отделят млечните протеини от суроватката. Но.....през 1972 г. Томас отваря първият завод за преработка на суроватка с ултрафилтрация (обратна осмоза). Останалото както се казва е история...

Суроватъчен протеин - факти:

Суроватката съдържа различни протеини и големи количества млечна захар, наречена лактоза. Установено е също, че суроватката е наситена с високо биологичен протеин, който е по-близък до протеина, открит в майчиното мляко, отколкото всеки друг известен източник. Освен това е установено, че този протеин се разтваря много добре във вода и лесно се усвоява, аминокиселинният му профил е отличен.

Но има и сериозен проблем! Проблемът със суровата суроватка обаче е, че съдържа твърде много нежелана лактоза, мазнини и холестерол. За целта, няколко години след това са разработени два нови процеса, които имат способността да извличат протеините от суроватката и същевременно да запазват тяхната цялост.

Тези процеси са:

  1. Микрофилтрация - физическо разделяне на протеините с помощта на микроскопичен филтър.
  2. Йонообмен - извличане на протеините чрез използване на техните специфични електронни заряди.

И двата процеса могат да доведат до висококачествен суроватъчен протеин с ниско съдържание на лактоза и ниско съдържание на мазнини. След това суроватъчният протеин се изсушава в изпарител и се превръща в прахообразна форма.

Е, приятели на Тренирай.БГ, това бе историята, която стои зад така популярният сред нас суроватъчен протеин. За съжаление, човека благодарение на когото това е възможно умира през 1997 г на 73 годишна възраст.

Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки трениращ, рано или късно стига до дилемата дали да си купи Суроватъчен протеин. Добре е преди това да се запознаем... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека разгледаме темата хранителни добавки, която бе провокирана от зачестилите запитвания към мен от сорта "какво да пия за маса" или... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Адаптогените са натурални вещества, които помагат на организма да се адаптира към стреса и да поддържа баланс в различни физиологични процеси.... Прочети повече

2 коментара

  1. Мотивиращо е че пишете статиите на често, като в доброто старо време. Ние, феновете на trenirai.bg, ще се радваме да видим материали с вдъхновяващи истории, г-н Георгиев.

    1. Благодаря за хубавите думи 🙂 Мотивиращо е и за мен когато има такива коментари. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Exit mobile version