Гликемичен индекс - какво трябва да знаем за него?

7 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 04 апр. 25 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим по темата глиекичен индекс и как той може да ни влияе.

Гликемичния индекс е създаден с цел да степенува храните, които приемаме с оглед на това до колко повишават кръвната ни захар. Както повечето знаем, високото ниво на кръвна захар е благоприятна среда за повишаване на хормона инсулин.

Инсулина е хормон с анаболно действие, но също така е отговорен и за създаването и подхранването на мастните депа в тялото. Всичко това ни подсказва, че трябва да сме много внимателни с храните, които приемаме и най-вече времето по което ги ядем.

Как да използваме знанието за Гликемичен Индекс

Какво да правим? Много е важно да успеем да ограничим отделянето на общото количество инсулин, като избягваме рязкото покачване на кръвната захар. Иначе казано, колкото по-бързо попадат въглехидратите в кръвта и колкото повече инсулин се отделя, толкова по-силно се стимулира образуването на мастни депа.

Гликемичния индекс показва нивото на покачване на кръвната захар, след приема на въглехидрати и това може да ни служи като ориентир за тяхното приемане.

Най-добре е да приемаме храни с нисък до среден гликемичен индекс, които не предизвикват резки колебания в кръвната захар. Единственото изключение е първото храненето непосредствено след тренировка, когато имаме нужда да излезем от катаболното състояние в което сме попаднали.

Също така,може да се приемат известно количество въглехидрати с висок гликемичен индекс и сутрин с първото хранене за деня. Във всички други хранения стойте в долните до средни граници.

Гликемичен индекс на някои от най-често срещаните храни:

ЗАХАР

  • малтоза - 105
  • глюкоза - 100
  • мед - 87
  • лактоза -46

ПЛОДОВЕ

  • диня - 72
  • стафиди - 64
  • банан - 62
  • грозде - 52
  • портокал - 43
  • праскова - 36
  • ябълка - 36

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

  • сладолед - 36
  • пълномаслено мляко - 34
  • нискомаслено мляко - 32

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

  • корн флейкс - 80
  • бял ориз - 72
  • просо - 71
  • бял хляб - 69
  • булгур - 67
  • кафяв ориз - 66
  • Овесени ядки - 55
  • спагети - 50
  • пълнозърнест хляб - 45
  • пълнозърнести спагето - 42

ЗЕЛЕНЧУЦИ

  • моркови - 92
  • картофи - 70
  • цвекло - 64
  • царевица - 59

БОБОВИ РАСТЕНИЯ

  • грах - 48
  • нахут - 33
  • бял боб - 31
  • кафяв боб - 29
  • леща - 29
  • соя - 18

Това е за днес приятели, моля ви имайте предвид информацията тук когато си приготвяте храната. Стремете се към храни със среден или нисък гликемичен индекс в норманите си хранения и висок веднага след тренировка.

И един трик от мен. Когато няма начин да избегнете високия гликемичен индекс, то знайте, че протеина и мазнините които поемате с това хранене ще забавят скоростта с която въглехидратите навлизат в кръвта и това донякъде ще регулира техния индекс.

Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато става въпрос за въглехидрати, трябва за знаем, че те са основен източник на енергия за организма ни, но дали всичко... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ!Днес ще разгледаме един от най-добрите източници на протеин, познат на човечеството – яйцето. Скромно на вид, но с огромна хранителна стойност.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес се спрем на един превъзходен източник на протеин - Соята. Без значение, че е силно подценяван по една или... Прочети повече

7 коментара

  1. Също и за динята не съм съгласна. Един месец за вечеря ям само диня почти всеки ден и отслабвам доста.

  2. Здравейте! Информацията доста ме обърка. Как ако ям за десерт примерно моркови, които в таблицата са с висок гликемичен индекс 90, ще натрупа повече мазнини от ако ям сладолед, който е с 34 гл. индекс? Като всъщност е точно обратното, когато ям моркови отслабвам а когато ям сладолед доста напълнявам.

    1. Здравей Ивалина, разбирам объркването 🙂 Работата е там, че гликемичният индекс показва само скоростта на усвояване и покачването на кръвната захар. Само по себе си това не е достатъчно условия за качване или сваляне на килограми. Основното са калориите, следователно въпреки, че сладоледа е с по-нисък гликемичен индекс, той на практика е калорична бомба съчетана от захар и мазнини. Между другото, точно мазнините му свалят гликемичният индекс.

  3. А горе долу какви са границите за среден и нисък гл. индекс ? Примерно кафевия ориз и картофите среден ли са ? Питам тъй като те са ми основния източник на въглехидрати заедно с овесените трици на закуска, когато качвам.

    1. Най-простия начин е да разделиш скалата условно на 3 .Нисък гликемичен индекс ще са тези под 35, среден до 70 и висок над 70-75 .

  4. Прясно настърганите моркови са с толкова висок индекс или сготвените?Аз ги мислех за бавни въглехидрати и си ги хапвааам на вечеря.

    1. Да има го и този момент 🙂 Ориза също не е от добрите варианти, въпреки че е основният въглехидрат в много билдерски диети!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Exit mobile version
Преглед на поверителността

Този уебсайт изполва бисквитки, за да се настрои съдържанието му към Вашите предпочитания. Така може да ви се предостави по-добра функционалност при неговото използване.

Уебсайтът използва услугите, има съдържание или показва бутони на трети страни, които също създават свои бисквитки. Това са услугите на Google Analytics и социалните мрежи като Facebook, Google+ и Tweeter

Google Analytics използва бисквитки, за да събира анонимна информация като брой посетители на Уебсайта и най-четени статии.

Също така Facebook, Google+ и Tweeter може да знаят, че сте посетили нашия сайт, ако използвате техните услуги. Ние нямаме контрол над тях.

Можете да промените настройките за бисквитките чрез бутона "забранени/разрешени"

Политика за бисквитките

Ако разрешите използването на "бисквитки", ние ще можем да запазим Вашите предпочитания.

В случай, че "бисквитките" бъдат забранени, това няма да ни позволи да запазим вашите предпочитания. Което означава, че при всяко посещение на нашия сайт ще трябва отново да избирате разрешаване или забрана на бисквитките.