мускули

ТАБАТА - Революция във Фитнеса

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 08 апр. 24 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В света на фитнеса и здравословния начин на живот, ТАБАТА тренировките се нареждат сред най-ефективните и време-ефективни методи за подобряване на физическата форма. За да разберем истинската същност на този фитнес феномен, трябва да се върнем в историята му.

Историята на ТАБАТА

ТАБАТА тренировките носят името си от професор Изуми Табата, японски физиолог и научен работник. През 1996 година, Табата с екип изследователи от Националния институт за фитнес и спорт в Токио, извърши серия от изследвания, фокусирани върху ефективността на различни методи за трениране.

По време на тези изследвания Табата открива, че кратките, но интензивни упражнения, последвани от кратки периоди на почивка, предизвикват значителни подобрения в кардиоваскуларната и мускулната функция. Този метод, наречен ТАБАТА протокол, бързо придоби популярност сред спортисти и фитнес ентусиасти.

Основните принципи - Интензивност и Ефективност

ТАБАТА тренировките се основават на принципа на интензивността и редуване на кратки интервали на работа и почивка. Типичната структура на една тренировка включва основни упражнения като клек със скок, бягане на място, изхвърляне и изтласкване на щанга, бърпита и т.н. Тези упражнения се извършват в продължение на 20 секунди, последвани от 10 секунди почивка, като се повтарят в четири до осем кръга. Този цикъл обикновено продължава общо 4 до 10 минути.

табата

Какви са ползите

Този тип тренировки предлагат редица ползи за този, които се ангажират с тях. Първо, те предизвикват метаболизма до такава степен, че тялото продължава да изгаря калории дори след приключването на тренировката. Това ги прави идеални за хора, които търсят ефективен начин да намалят мазнините и да подобрят тонуса на тялото си.

Освен това, тези тренировки подобряват кардиоваскуларната функция и издръжливостта, като едновременно с това помагат за развитието на силата и мускулната хипертрофия. Те са идеални за онези, които търсят тренировка, която да съчетава както кардио, така и силови аспекти в едно.

Примерна тренировка

  • Джъмп клек - 20 секунди
  • 10 секунди почивка
  • Тичане на място с високо вдигнати колене - 20 секунди
  • 10 секунди почивка
  • Бърпита - 20 секунди
  • 10 секунди почивка
  • Изхвърляне и изтласкване на щанга - 20 секунди
  • 10 секунди почивка

Повторете горния цикъл още три до седем пъти.

Заключение

Метода ТАБАТА представляват интензивен, но кратък начин за подобряване на физическата форма и здравето. Съчетавайки висока интензивност с кратки интервали на почивка, те предизвикват значителни физически подобрения в минимално време.

снимка: freepik
табата
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Много от нас тренират в свободното си време, като трудно балансират между работа, семейство и куп ангажименти. Но в крайна сметка... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека в тази статия разгледаме едни от най-важните правила за покачване на сила и мускулна маса, що се отнася до обикновени... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането за хипертрофия е съществен елемент от програмата за увеличаване на мускулната маса. В тази статия ще разгледаме основните принципи и... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка