Топ 10 източници на протеин
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки знае, че за да изградим мускули се нуждаем от протеин, при това повече от колкото обикновен човек. Все пак тренираме и подлагаме тялото си на стрес. Вече всеки знае и че необходимото количество е между 1,5 и 2 грама на килограм телесно тегло. До тук беше лесното, но как да си го набавим?!
Ето моя избор от източници на протеин
№1 - Яйца: Безспорно най-добрия източник на белтъчини, еталон за висококачествен протеин. Яйцата са с биологична стойност 100 и всеки един протеин се равнява по тази стойност. Едно средно голямо яйце ще ви даде 6-7 грама екстра качество.
№2 - Пуешки гърди: Бялото месо на пуйката е едно от най-богатите меса на протеини с цели 24 гр на 85 гр месо. Това не е всичко пуешките гърди са сред месата с ниско количество на мазнина.
№3 - Телешко месо: Е, това е месото на Старата школа. Билдерите от 60-те и 70-те са "дъвчели" поне по кило на ден. Това не е всичко, забелязали са, че като наблегнат на това месо и силата расте нагоре. Случайност?! Не, телешкото месо е богат източник на креатин! Тук имаме 26 гр супер белтъчини на парче месо от 85 гр.
№4 - Свинско месо: Някой може и да се намръщи, но не подценявайте свинското месо. Разбира се трябва да внимаваме и да си подбираме чисто такова, но повярвайте свинското е супер за качване на килограми. Една пържола от чисто свинско филе от 85 гр, ще ви даде 24 грама строителен материал.
№5 - Мляко: Масгейнъра на старите билдери. Един традиционен източник на протеин. Една чаша от 250 мл ще ви даде 8 гр супер протеин. Е, не всеки може добре да усвоява прясното мляко, но за това пък има кисело. Едно обаче е сигурно, млякото е доказан източник във времето, що се отнася до изграждане на мускули.
№6 - Риба тон: Не е традиционната риба у нас, но днес може да си набавим всичко. В 85 гр имаме 22 гр висококачествени белтъчини. Ако ще ползвате месо от консерва, то нека тя да бъде в "собствен сос".
№7 - Обезмаслено сирене: На запад обезмасленото сирене се приема за много добър източник. Ние пък си имаме извара 🙂 Няма как да минем без нея - с 250 гр може да си доставим 28 гр супер млечни белтъчини!
№8 - Соя: Растителната крава! Това име не е случайно. Соята е едно протеиново богатство, чийто аминокиселинен профил не отстъпва на този от месото. В 100 гр соя имаме цели 36 грама!
№9 - Фасул: Супер източник на растителни белтъчини! Е, не е с биологична стойност като при месото например, но може да е чудесно допълнение към една пържола например 🙂 В 100 гр фасул имаме 9 гр протеин, а като бонус 25 гр сложни въглехидрати!
№10 - Суроватъчен протеин: Няма как и той е тук! Това е "бърз" протеин, който лесно може да захрани уморените мускули след тренировка. С висока биологична стойност, богат на аминокиселини и лесен за употреба. В една доза от 30 гр имаме 20 до 24 гр ( в зависимост от производителя) висококачествен протеин!
Image by Racool_studio on Freepik
Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!
За изварата нищо не се споменава..
За изварата имаме цяла статия :), спокойно може да замести някои от 6-ти номер надолу.
Аз съм на чисто свинско филе 🙂