фастинг

Здравословно Хранене - История и любопитни факти

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 26 окт. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Често употребяваме термина здравословно хранене, какво се крие обаче зад това, което знаем днес. Всеки е наясно, че то важен аспект от здравословния начин на живот, но то е плод на еволюция, която започва много, много отдавна. Нека да изследваме историята, ключовите моменти и някои любопитни факти на здравословното хранене.

Здравословно Хранене

История на Калориите

 • Възникване на понятието калории: Понятието за калории произлиза от работата на френския физик и инженер Николас Клеман в началото на 19-ти век. Той създава калориметъра - устройство, което измерва топлинната енергия, генерирана от горенето на хранителни продукти. Това помага да се определи енергийната стойност на различни видове храни.
 • Измерване на калории: Първият каталог, съдържащ информация за съдържанието на калории в различни храни, е публикуван през 1896 г. от Уилбър Отвел и Ями Гиллет. Те съчетават данни от различни източници и създават първата сравнителна таблица.
 • Използване на калории за контрол на теглото: Понятието калории става особено важно за хората, които желаят да контролират теглото си. Харви Дуббъй и Еуиген Дюбай създават "Калорийният индекс" през 1919 г., който помага на хората да следят приема си от калории и да поддържат желаната телесна маса.

История на Протеините

 • Откриване на протеините: Думата " протеин " произлиза от гръцката дума "protos," което означава "първи." Протеините са открити през 1838 г. от немския химик Юстус фон Либиг.
 • Първата определена аминокиселинна структура: През 1902 г., Фредерик Сангер открива първата аминокиселинна структура - аминокиселината глицин.
 • Ролята на протеините в храненето: Протеините са важен строителен елемент на тъканите. Играят ключова роля в хранителния баланс, възстановяването след физическо натоварване и са в основата на нашето здравословно хранене.
Здравословно хранене

История на Въглехидратите

 • Откритие на въглехидратите: Понятието въглехидрати като клас на химични съединения произлиза от работата на френския химик и биолог Антуан Лавоазие през късния 18-ти и началото на 19-ти век. Той съчетал няколко основни химични елемента - въглерод, водород и кислород - и ги нарекъл " въглехидрати " (от гръцките думи "saccharon" за захар и "hydrate" за вода), защото тези съединения съдържат въглеродни вериги и вода в пропорции, близки до този на вода
 • Ролята на въглехидратите в храненето: Въглехидратите са основен източник на енергия за организма и няма здравословно хранене без тях. Откриването на този факт е свързано с работата на физиолозите Карл Вирхов и Айзък Нютън.

История на Мазнините

 • Откритие на мазнините: Понятието мазнини и тяхната класификация произлиза от работата на френския химик Мишел Ежен Шеврюл през 19-ти век.
 • Ролята на мазнините в храненето: Мазнините са важни за абсорбцията на някои витамини (например, витамините А, D, Е и К) и са източник на допълнителна енергия, както и неделима част от всяко здравословно хранене.

История на Витамините и Минералите

 • Откритие на витамините: Терминът "витамин" е въведен от полския химик Казимир Функ през 1912 г. Той разработва идеята, че някои болести са следствие от дефицит на определени вещества в храната.
 • Ролята на минералите: Минералите са съществени за много физиологични функции в организма, като калцият, калият и магнезия. Техният принос към здравословното хранене стана ясен след множество изследвания иксперименти през 20-ти век.

След тази кратка ретроспекция виждаме, че науката за " Здравословно хранене " води началото си далеч назад в миналото. Или както обичаме ние в Тренирай.БГ да казваме за тренировките, това което е работило и е било валидно преди 100 години, работи и сега. С храната е по същият начин.

С тази разлика, че в днешно време е маркетингово облечено като, "научно доказано", "по последни данни", "след редица изследвания" и т.н. Празни клишета, каращи ни мислим, че земята започва да се върти сега. Е, нека да не се заблуждаваме, няма нужда сега да откриваме топлата вода, защото тя е открита когато пра пра дядовците ни са били деца.

снимка: freepik
здравословно хранене
Здравословно хранене
Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *