четвъртък , 14 ноември 2019
Начало » Хранене » Всичко започва от КАЛОРИИТЕ
Всичко започва от КАЛОРИИТЕ

Всичко започва от КАЛОРИИТЕ

Искам да „кача“ ? Искам да „чистя“? Искам да съм си на тези килограми? Все въпроси, които често срещам в писмата към мен. Получавам конкретни хранителни режими с подробно описание на всяко едно хранене и винаги в края е дежурния въпрос , който е един от трите по- горе.

Реших да драсна няколко реда с практическа насоченост към основните неща. И така най-общо всичко около нас е енергия и материя, в това число и ние хората. Всеки път когато се храним ние доставяме енергия на нашите тела да изпълняваме основните си функции, които извършваме всеки ден, както и захранваме процесите протичащи в тях.

Тази енергия се измерва в калории. Това дали ще качваме килограми или ще сваляме зависи от калорийният ни баланс. С други думи, ако приемаме повече калории от колкото изгаряме, ще имаме излишък от енергия, която от своя страна ще бъде насочена към изграждането на нова материя.Това състояние се нарича положителен калориен баланс.

Ако приема на калории е равен на разхода, то тогава сме в пълно равновесие и поддържаме наличното си тегло, тъй като нямаме излишък от енергия за нова материя.

Третия вариант е когато приемаме по-малко калории от колкото изгаряме. Тук вече имаме отрицателен баланс и почваме да губим тегло.Това от своя страна не е нищо повече от процес на разграждане на материята и превръщането и в енергия.

И така приятели, това е изходната точка. Трябва да определите колко точно калории към момента ни трябват,да определите конкретната си цел  и едва след това да разбивате това общо количество на калории от протеини, въглехидрати и мазнини. За съжаление повечето правят обратното. Изчисляват си съставките, но пропускат енергийния баланс и се чудят защо не се получава.

Как да разберем колко калории ни трябват. Това не е сложно, но трябва малко дисциплина. Взимате една тетрадка и през следващите 5 дни записвате абсолютно всичко с което се храните, след това събирате калориите от всеки един ден и делите на 5 – това вие средния калориен прием от който имате нужда за да поддържате теглото си.

Разбира се има и готови формули, но друго си е човек да си сметне конкретно нещата. Когато определите количеството и си поставите целта то почвате да играете с калориите нагоре или надолу, като разликата да не е повече от 15-20%, всъщност е добре да почнете с +/- 10%. Така ще създадете излишък или съответно недостик. Едва след това определете конкретните стойности на протеините (приблизително 4 кал/гр), въглехидратите(приблизително 4 кал/гр) и мазнините(приблизително 9 кал/гр). Дали ще са в съотношение 30:50:20 или 40:40:20 или пък 25:65:10 това допълнително ще уточнявате, просто запомнете, че:

ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ КАЛОРИИТЕ

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

3 коментара

 1. Георги Колев

  ХРАНЕНЕ,ЕНЕРГИЯ,ЖИВОТ.

 2. При положение, че съм 185 см висок и 70 кг съответно е ясно, че основната ми цел е да качвам маса. От около 3 седмици почнах да ям много стабилно, но се разболях от грип и нямаше как да тренирам. Съответно ми остана само яденето, колкото се може повече. Въпроса ми е примерно ако ям много, без да тренирам, само на корем ли ще кача или ще кача навсякъде, защото то не може да трупам само на корем при положение, че съм сравнително слаб?

  • Александър Георгиев

   Спорно е! При болест или претрениране, за мен е добре да се храни човек така както по-време на тренировки.Така има шанс за по-бързо възстановяване.Но ако всичко е наред и просто си почиваме, то би било глупаво, тъй като излишните калории отиват там където не искаме.

   За съжаление, мазнините не се качват на всякъде равномерно. Има си места където са им любими, корем,гъз,крака и т.н.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*