гоблет клек

Всичко започва от КАЛОРИИТЕ

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 05 юли 13 от Александър Георгиев

Искам да "кача" ? Искам да "чистя"? Искам да съм си на тези килограми? Все въпроси, които често срещам в писмата към мен. Получавам конкретни хранителни режими с подробно описание на всяко едно хранене и винаги в края е дежурния въпрос , който е един от трите по- горе.

Реших да драсна няколко реда с практическа насоченост към основните неща. И така най-общо всичко около нас е енергия и материя, в това число и ние хората. Всеки път когато се храним ние доставяме енергия на нашите тела да изпълняваме основните си функции, които извършваме всеки ден, както и захранваме процесите протичащи в тях.

Тази енергия се измерва в калории. Това дали ще качваме килограми или ще сваляме зависи от калорийният ни баланс. С други думи, ако приемаме повече калории от колкото изгаряме, ще имаме излишък от енергия, която от своя страна ще бъде насочена към изграждането на нова материя.Това състояние се нарича положителен калориен баланс.

Ако приема на калории е равен на разхода, то тогава сме в пълно равновесие и поддържаме наличното си тегло, тъй като нямаме излишък от енергия за нова материя.

Третия вариант е когато приемаме по-малко калории от колкото изгаряме. Тук вече имаме отрицателен баланс и почваме да губим тегло.Това от своя страна не е нищо повече от процес на разграждане на материята и превръщането и в енергия.

И така приятели, това е изходната точка. Трябва да определите колко точно калории към момента ни трябват,да определите конкретната си цел  и едва след това да разбивате това общо количество на калории от протеини, въглехидрати и мазнини. За съжаление повечето правят обратното. Изчисляват си съставките, но пропускат енергийния баланс и се чудят защо не се получава.

Как да разберем колко калории ни трябват. Това не е сложно, но трябва малко дисциплина. Взимате една тетрадка и през следващите 5 дни записвате абсолютно всичко с което се храните, след това събирате калориите от всеки един ден и делите на 5 - това вие средния калориен прием от който имате нужда за да поддържате теглото си.

Разбира се има и готови формули, но друго си е човек да си сметне конкретно нещата. Когато определите количеството и си поставите целта то почвате да играете с калориите нагоре или надолу, като разликата да не е повече от 15-20%, всъщност е добре да почнете с +/- 10%. Така ще създадете излишък или съответно недостик. Едва след това определете конкретните стойности на протеините (приблизително 4 кал/гр), въглехидратите(приблизително 4 кал/гр) и мазнините(приблизително 9 кал/гр). Дали ще са в съотношение 30:50:20 или 40:40:20 или пък 25:65:10 това допълнително ще уточнявате, просто запомнете, че:

ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ КАЛОРИИТЕ

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Грейпфрутът е вид цитрусов плод, известен със своя кисел и освежаващ вкус. Той произлиза от карибските острови. Този плод се отглежда... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим за следтренировъчно хранене, кога, как и защо. След тренировка, правилното хранене играе ключова роля за възстановяването... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ябълката е един от най-популярните и консумирани плодове по целия свят поради вкуса си, универсалната достъпност и здравословните си свойства. Тя... Прочети повече

3 коментара

  1. При положение, че съм 185 см висок и 70 кг съответно е ясно, че основната ми цел е да качвам маса. От около 3 седмици почнах да ям много стабилно, но се разболях от грип и нямаше как да тренирам. Съответно ми остана само яденето, колкото се може повече. Въпроса ми е примерно ако ям много, без да тренирам, само на корем ли ще кача или ще кача навсякъде, защото то не може да трупам само на корем при положение, че съм сравнително слаб?

    1. Спорно е! При болест или претрениране, за мен е добре да се храни човек така както по-време на тренировки.Така има шанс за по-бързо възстановяване.Но ако всичко е наред и просто си почиваме, то би било глупаво, тъй като излишните калории отиват там където не искаме.

      За съжаление, мазнините не се качват на всякъде равномерно. Има си места където са им любими, корем,гъз,крака и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *