свинско месо

Раменни преси от стоеж

9 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 29 сеп. 22 от Александър Георгиев

Раменна преса от стоеж. Това е поредното уникално упражнение, което поради неясни причини се използва твърде рядко днес. Дори може да се каже, че е напълно забравено. А, не трябва. Раменните преси от стоеж е може би най-доброто упражнение за натрупване на мускулна маса върху целия раменен пояс. Като бонус може да добавим и трицепсите, които поемат не малка част от лъвския пай.

Преди много много години, популярността на това движение е толкова голяма, че раменните преси от стоеж са били включени в списака с олимпийските движения. До средата на 70-те години на двадесети век са били изпълнявани редовно на състезания.

Популярността на това базово упражнение се заражда в началото на 20-ти век. То дори е било по-предпочитано от повдигането на щанга от лег. Всъщност повдигането от лег  много рядко е било изпълнявано от някой , по това време основното движение за гърди са били кофичките.

Защо точно трябва прав да изпълняваме раменните преси? Логично – когато сме прави вкарваме в движението повече мускулни групи. Едни са заети да подвигнат тежестта, а други да стабилизират движението. Това особено се усеща в края на всяко едно повторение, когато тежестта е над главата ни. Тогава цялото тяло е стегнато с една единствена цел да задържи тежестта там горе.

Ангажирането на много мускулни групи прави това упражнение едно от възможно най-базовите. Препоръчва се да бъде изпълнявано в основни програми, когато целта ние предимно натрупване на мускулна маса и покачване на силата. 

Как се изпълняват Раменни преси от стоеж ?

Сложете лоста на стойките за клек, добър вариант е и във силова клетка, където да се поставят ограничителите на нивото на раменете за по-голяма безопасност. Застанете пред лоста, краката са с разкрач малко по-тесен от раменете, хвата е раменен или съвсем малко по-широк.

Сега откачете щангата от стойките отпуснете така, че да докосне горната част на гърдите и от там изтласквайте право нагоре. Всъщност движението придобива лека форма на дъга, тъй като щангата трябва да мине покрай лицето ви и след това да отиде леко назад , за да застане точно над главата.

След като задържите тежестта над главата си за 1-2 секунди бавно отпуснете до изходната позиция, а именно до горната част на гърдите. Когато достигнете по-големи тежести за работните си серии, може да използвате и колан за кръста, тъй като напрежението там ще е по-голямо.

Сега има всякакви пейки, пейчици и други машини за изпълнение на раменни преси от седеж. Всъщност  оригиналните раменни преси винаги са изпълнявани от стоеж, не зависимо дали с дъмбели или щанги. Дори нещо повече, старите културисти са си взимали щангата от земята, изхвърляли са я до гърди и от там започват пресите.

Раменните преси от седнало положение са се появили по принуда. Те били изпълнявани от хора с проблеми в кръста, здравите не са си и помисляли за друг вариант. Когато тежестта е била твърде голяма те са си помагали и с краката, като леко са приклякали и след това са изтласквали тежестта на горе използвайки създалата се инерция. Това всъщност е добър метод за читинг във финалните 1-2 повторения на последната работна серия.

Ако търсите нещо мощно, което да разтърси  раменете, ако искате да си пробвате силата или просто търсите разнообразие – Опитайте!

Image by teksomolika on Freepik
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Пудовка или kettlebell (от английски), е тежест с характерната си форма на кълбо с дръжка. Тя е неизменна част от фитнеса... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Упражнението гоблет клек е едно от основните за развитието на долната част на тялото, което активира множество мускули и предоставя отлична... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Упражнението скотово сгъване първоначално е разработено от великият Винс Жиронда в края на 50-те години на миналия век. Името му обаче... Прочети повече

9 коментара

  1. Днес правих раменни преси прав със щанга пред врат-70 кг. х 8 и не усетих тежестта изобщо.Интересна работа. Някой път се изумявам какво става? 🙂

  2. Любимото ми упражнение за рамене, чак получавам ерекция от него. 😀 😀 Като го правя в залата, повечето пичове там ме гледат все едно съм някакъв примат живеещ в пещера. Не знаят какво изпускат... 🙂

  3. А каква е разликата между този тип повдигане и зад врат ? Могат ли да бъдат комбинирани двата варианта в 1 тренировка или се препокриват ?

    1. Основната разлика, че това е доста силово упражнение и могат да се ползват по-големи тежести сравнително безопасно, от колкото зад врат. Не виждам смисъл да се правят и двете, а аз лично съм зачеркнал вдигането зад врат от над 15 години.

  4. Наистина уникално упражнения за раменния пояс дори си увеличих силата в трицепса.Тъй като аз по трудничко качвам маса за мен няма лято и зима за това тренирам с базови упражнения през цялата година (чак рима се получи). Упражнения като лег,кофички и раменните преси присъстват в програмата ми и в трите упражнения се натоварва предната част на рамото и мисля,че вече се получава лек дисбаланс и предната част ми изпъква пред останалите 2. Какво да правя да продължа ли така да тренирам или ?

    1. Не се притеснявай, щом качваш всичко е ОК.Когато стигнеш килограмите които искаш, тогава може да обърнеш внимание на баланса и да акцентираш там където куца.

      Или по друг начин казано, първо създаваш материала, а после го обработваш 🙂

  5. az tova go vidqh ot idola mi bran4 warren,toi go pravi ot sedej,ima li pri4ina da go pravq ot stoej ili ne,koe e po-dobroto?

    1. Едно време раменните преси са се правили само от стоеж.Дори са си взимали щангата от земята изхвърляли са я на горе до гърди и от там са правили пресите.Имало е билдери които са правили с по 140-150 килограмови щанги такива преси.По това време от седеж са правили само тези които са имали проблеми с кръста.

      За това кое е по-добро, няма еднозначен отговор, за мен и двете са добри, но когато правя движението прав някак усещам по-добре нещата, като разбира се използвам стойките за клек, а не дърпам щангата от земята 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка