казеин

Класика от Старата школа - 3 част

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 18 апр. 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Изключително съм щастлив от интереса към тази поредица. Радвам се, че лека полека "ретро вълната" обхваща нови и нови територии.

Минаха месеци, когато бях обещал нова статия за "Старата школа" на няколко момчета, но както се казва по-добре късно от колкото никога. И така, вече би трябвало да ви е ясно, че бодибилдинг пионерите са тренирали по 3 пъти седмично цялото тяло на веднъж, а през 50-те години на миналия век влиза в употреба и първия сплит в бодибилдинга "горна част - долна част".

Били са времена, когато културизма е бил в най-чистият си и неопетнен вид. Фитнес индустрията е била все още непонятна, а стероидите далеч от залите. Странно или не тогава всеки е правел мускули, повишавал силата си и се е радвал на прекрасно здраве. Не е имало стероидни шкембета, акнета, пъпки и всякакви "съвременни екстри", въпреки това ръце от по 45-48 см не са били рядкост! Културистите са били силни в буквалния смисъл на думата. Не е било нещо не обичайно културист да скъса тесте карти, да огъне железен прът, да вдигне наковалня и прочие неща, който днес едва ли някой би могъл, пък бил той и по-кориците на списанията.

Днес ще видите една тренировка типична за тези времена. Тренира се цялото тяло три пъти в седмицата. Тренировките са две и се редуват,те натоварват всички мускули по-различен начин.

Тренировка А:

  1.  Клек - 3х6-12
  2. Тяга с прави крака - 3х12-20
  3. Повдигане от лег - 3х6-12
  4. Набиране - 3х6-12
  5. Повдигане на пръсти с щанга на гърба - 3х12-20
  6. Повдигане на краката от вис - 3х15-20

Тренировка Б:

  1. Мъртва тяга - 3х6-12
  2. Раменни преси с щанга прав - 3х6-12
  3. Кофички - 3х6-12
  4. Сгъване с щанга - 3х6-12
  5. "Фермерска разходка" с тежки дъмбели - 2х50 крачки
  6. Коремни преси - 3х20-30

Подбрани са 12 упражнения, които ще натоварят всички възможни мускули, които имате, дори и задното рамо 🙂 . Шегата на страна, когато гоните покачване на мускулна маса, то приоритет са упражненията, които товарят по няколко мускула на веднъж. Програмата е подредена така, че да кара цялата ви мускулатура да работи като едно цяло, ВСИЧКО ЗАЕДНО!

Посочените серии са работни. Обикновено се изпълняват с една тежест, която е 75-80% от максималната ви. На някой му е трудно може ги прави в пирамида като всяка серия повишава тежестта.

Този тип трениране е все още необичаен по нашите земи, но все си задавам въпроса ЗАЩО? Да не би да сме по-умни от тези на снимката?!

Стив Рийвс и Джордж Еферман

Класика от старата школа - 1 част!

Класика от старата школа - 2 част!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В света на фитнеса и здравословния начин на живот, ТАБАТА тренировките се нареждат сред най-ефективните и време-ефективни методи за подобряване на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Много от нас тренират в свободното си време, като трудно балансират между работа, семейство и куп ангажименти. Но в крайна сметка... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека в тази статия разгледаме едни от най-важните правила за покачване на сила и мускулна маса, що се отнася до обикновени... Прочети повече

3 коментара

  1. Г-н Георгиев, ако обичаш кажи мнение - в конкретния случай удачно ли ще е да заменя "тягата с прави крака" с "добро утро"?

    1. Здрасти Живко, да Добро Утро е добър вариант, стига да човек да владее техниката на изпълнение. Изпълнено правилно се товарят много добре задните бедра, кръста и дългите гръбни мускули. В интерес на истината тягата с прави крака има по-всеобхватно натоварваме, но Добро Утро е удачна алтернатива. Единствения проблем е неумението на повечето хора да го правят и от там идва подценяването.

  2. Много добра статия!Кратко и ясно.С правилно подбрана тежест тренировката може да работи за всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка