кръгова тренировка

Яйца - Пет неща, които трябва да знаем

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 23 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а освен това съм сигурен, че консумирате и яйца. ОК, всички знаем, че яйцата са перфектния протеин и......общо взето с това се изчерпват 90% от знанията ни. Нека малко да задълбаем по въпроса и да видим някои любопитни факти.

Пет неща които трябва да знаем за яйцата

  1. Те повишават тестостерона и протеиновият синтез - консумирането на цели яйца води до повишаване производство на тестостерон, вероятно защото те доставят на тестисите арахидонова киселина, междинен продукт в стероидогенезата. Освен това храненето с цели яйца увеличава синтеза на мускулен протеин след тренировка с около 45% повече от колкото, ако консумираме само яйчен белтък.
  2. Те не повишават холестерола - авторите на едно проучване смятат, че холестеролът в тях не се усвоява добре от човешкото тяло. Според тях няколко фосфолипида, открити в яйчния жълтък - фосфатидилхолин и сфингомиелин, влияят върху чревния липиден метаболизъм и намаляват лимфната абсорбция на холестерола.
  3. Пиенето на сурови яйца е опасно - проблемът тук е, че суровото яйце и по-специално яйчният белтък съдържа химикал наречен авидин. Той се свързва с биотина, което води до неговият дефицит. Дефицита на биотин от своя страна може да доведе до кожни проблеми, депресия, летаргия, изтръпване на крайниците и дори халюцинации.
  4. Важно! Старите яйца могат да плуват - как може да проверим дали едно яйце е старо. Да видим.... черупката на яйцето е пореста, така че въздухът преминава през нея до такава степен, че яйцата образуват вътрешни въздушни джобове, докато стареят. Вече се досещате как да проверите дали едно яйце е старо. Просто го потопете в чаша вода, ако изплува....не е вашето яйце.
  5. Може да познаете, кога едно яйце е сварено - за да разберете дали яйце е сварено, завъртете го на едната му страна. Ако се мъчи да набере скорост и бързо спира, то е сурово. Причината за това е, че суровото яйце е течно и стабилността му е нарушена. Течността се мърда вътре и предотвратява бързото въртене. От друга страна свареното яйце е твърдо отвътре, така че може да продължи да се върти с бърза скорост.

Image by lifeforstock on Freepik

яйца

Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!

Сподели с приятели
бодибилдинг

Подобни статии

🤔 Защо всички говорят за добавки? Днес темата за добавките е толкова обсъждана, че често измества въпросите за тренировки и хранене. Нека си го кажем... Прочети повече
👋 Здравейте, приятели на Тренирай.БГ!Ако тренираш усилено и искаш мускулите ти да растат, трябва не просто да ядеш, а да ядеш умно! Днес ще ти... Прочети повече
💪 Подходяща за всяко хранене — богата на протеин, въглехидрати и мазнини в точните пропорции 🧠 Храна, която изгражда мускули Много хора се съсредоточават единствено... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Преглед на поверителността
Тренирай.БГ

Този уебсайт изполва бисквитки, за да се настрои съдържанието му към Вашите предпочитания. Така може да ви се предостави по-добра функционалност при неговото използване.

Уебсайтът използва услугите, има съдържание или показва бутони на трети страни, които също създават свои бисквитки. Това са услугите на Google Analytics и социалните мрежи като Facebook, Google+ и Tweeter

Google Analytics използва бисквитки, за да събира анонимна информация като брой посетители на Уебсайта и най-четени статии.

Също така Facebook, Google+ и Tweeter може да знаят, че сте посетили нашия сайт, ако използвате техните услуги. Ние нямаме контрол над тях.

Можете да промените настройките за бисквитките чрез бутона "забранени/разрешени"

Политика за бисквитките

Ако разрешите използването на "бисквитки", ние ще можем да запазим Вашите предпочитания.