тренирай

Яйцето - перфектният протеин

9 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 14 апр. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренираи.БГ! Днес ще обърна внимание на един чудесен източник на протеин. Всички са чували, че за да правим мускули трябва да приемаме високо белтъчни храни като месо, яйца и мляко. Навярно знаете, че в едно средно голямо яйце се съдържат 6-7 грама първокачествен протеин, 3-4 грама мазнини съдържащи се почти изцяло в жълтъка и около 60 калории. До тук добре, а чували ли сте за "Биологичната стойност" на протеина. Е сега ще обясня.

За оптималното снабдяване на тялото с протеин е важно не само количеството му, но и неговото качество. А, от двете неща по-важното определено е качеството. По този критерий яйчния протеин е безспорен лидер с Биологична стойност 100!

Какво ще рече това?

Биологичната стойност показва количеството белтъчини, което може да се синтезира в тялото ни от 100 грама приет протеин!

Е, сега разбирате и заглавието на статията, Биологична стойност 100 означава, че от 100 грама протеин от яйца усвояваме 100 грама или по-просто казано тялото ни усвоява 100% от яйченият протеин. Тези показатели са и изходните нива за сравнение, ето още биологични стойности на някои от най-популярните източници на протеин:

 • мляко - 90
 • соя- 85
 • месо - 92 

Няма да навлизам в подробности за състава и аминокиселинния профил на всеки един източник. Това не е толкова важно в нашето ежедневие - все пак не сме професионалисти, така че прекалената взискателност винаги е будила недоумение в мен 🙂

Нека наблегнем на основното, това което ни влиза в употреба. Главното, което трябва да се запомни от тази статия и основния извод е, че яйцето е перфектния протеин от гледна точка на неговата Биологична стойност!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж сме коментирали, закуската заедно със след тренировъчното хранене са най-важните за деня. Нека да поговорим за закуската. Тя... Прочети повече

9 коментара

 1. Варени.Рохки. Най оптималния вариант. Страхотна закуска.3/4 на ден

 2. На колко яйца белтъка е хубаво да ям. Благодаря ви предварително.

  1. Без ограничения, колкото можеш и искаш.Белтъка си е чист протеин, без мазнини. С жълтъка е малко по-различно, там трябва да се внимава.

 3. От 3 години приемам само сурови яйца и резултатите са ми страхотни!!!!!

 4. Лично съм пробвал такъв шейк няколко пъти и не съм
  имал стомашни проблеми.

  Благодаря за отговора.

  Въпрос на личен избор.Детайлите не са толкова важни,
  при общата полза от това.

 5. Яйцата са много важна част от моята хран.диета.По 3
  (цели-сварени) на ден от около 3г.

  Чувал съм,че суровия му белтък не се усвоява от организма,какво мисли автора.

  1. Легенди всякакви 🙂 "Едно време", "старите билдери" са бъркали сурови яйца с мляко или портокалов сок като протеинови питиета и всичко е било ОК,за това не съм убеден във верността на това твърдение.

   Но от друга страна в нашето съвремие всичко, което не минава термична обработка е опасно и рисковано да се приема.Така,че отговора е двузначен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още