витамин с

МАГНЕЗИЙ за по-добри Тренировки, Сън и Възстановяване

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 03 авг. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Знаете ли че, минерала магнезий участва в множество биохимични процеси в човешкия организъм. Че, той е необходим за поддържане на нервната ни система, мускулите, сърцето и костите. В тази статия ще разгледаме различните видове магнезий, предимствата от неговия прием, препоръчителната дневна доза и ефектите върху здравето ни.

Видове на магнезий

Магнезиев оксид: Един от най-разпространените видове магнезий в хранителните добавки. Има по-ниска биоактивност и може да причини разстройства на стомаха при някои хора.

Магнезиев цитрат: Известен със своето по-добро усвояване в сравнение с оксида. По-малко е вероятно да предизвика стомашни проблеми и се препоръчва на хора с чувствителен стомах.

Магнезиев глицинат: Има отлична биоактивност и е по-лесно усвоим от тялото. Не предизвиква стомашни разстройства и се смята, че е ефективен в подпомагането на съня и намаляването на тревожността.

Магнезиев лактат: Друг вид с добра биоактивност. Предпочитан е от хора с лактозна непоносимост поради липсата на лактоза в състава си.

магнезий

Предимствата от приема на магнезий

Подобрява съня: Магнезият може да помогне за постигане на по-добър и по-спокоен сън. Той има релаксиращ ефект върху нервната система и мускулите.

Регулира нивата на мелатонин: Мелатонинът е хормон, отговорен за регулиране на цикъла на сън и активност, като участва в производството и регулацията на този хормон.

Намалява тревожността: Известно е, че магнезият може да помогне за намаляване на тревожността и регулиране на нивата на стрес, което води до по-спокоен сън.

Поддържа здравето на сърцето: Магнезият е важен за поддържането на нормалният сърдечен ритъм и функция.

Подпомага за по-здрави кости: Магнезият участва в образуването и поддържането на костите.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза може да варира в зависимост от възрастта и индивидуалните нужди на човека. Общо прието е че, възрастните хора се нуждаят от около 300-400 мг магнезий на ден. За най-добри резултати, е важно да се консултирате със своя лекар или здравен специалист, за да определите точната доза, която е подходяща за вас.

Ефекти от прекомерен прием

Прекомерният прием на магнезий може да доведе до диария, гадене и други стомашни проблеми. Важно е да не надвишавате препоръчителната дневна доза, особено ако се храните с храни богати на магнезий и приемате допълнително хранителни добавки.

магнезий

Примерни хранителни с високо съдържание на магнезий

Фъстъци: Фъстъците също са богати на магнезий. Около 100 грама фъстъци доставят около 168 мг

Лешници: Лешниците са още една добра алтернатива, която предоставя около 163 мг на 100 грама

Кашу: Кашу орехите съдържат около 292 мг на 100 грама

Бадеми: Бадемите са отличен източник на магнезий. Съдържат около 270 мг на 100 грама. Освен това, бадемите са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини.

Тиквено семе: Тиквеното семе е един от най-добрите източници на магнезий с приблизително 550 мг на 100 грама. Това го прави идеална добавка към салати или закуски.

Сусамово семе: Сусамовото семе съдържа около 350 мг на 100 грама. Можете да го използвате в готварството, като го добавите в хляб, салати или различни ястия.

Спанак: Спанакът е зеленчук, който съдържа около 80 мг на 100 грама. Това го прави отличен източник на магнезий за вегетарианци и вегани.

Заключение

В заключение, магнезият е важен минерал, който има множество ползи за здравето ни, включително подобряване на съня и намаляване на тревожността. Подобрява работата на мускулите и тяхното възстановяване. Поддържа имунната ни система и функцията на сърцето.

снимки: freepik
магнезий
магнезий
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме царят на витамините - Витамин С. Този витамин е известен още като аскорбинова киселина и е есенциален за... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днешната статия е посветена на един от най-важните минерали - Цинк. Този минерал е от съществено значение за феновете на фитнеса... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В днешната статия на фокус ще бъде една добавка, която винаги присъства в нашият списък от препоръки. Дори нещо повече, за... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *