фастинг

Серджо Олива - Митът

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 08 мар. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес ви разкажа за Серджо Олива. Това е един от най-митичните културисти в историята и трикратен Мистър Олимпия. Известен с огромните си ръце и тънка талия. Той е сред малцината побеждавали Арнолд Шварценегер и единствен, който го е правил на сцената на Мистър Олимпия.

Серджо Олива е роден на 4 юли 1941 година в Куба. Той е част от бедно многодетно семейство и от най-ранна възраст работи с баща си в плантация за захарна тръстика. След комунистическата революция и установяване на режима на Фидел Кастро, в Куба живота става много ограничен от към човешка свобода.

Тази ситуация не се харесва на младия Олива и той търси начин да промени живота си към по-добро. Записва се да тренира вдигане на тежести в един Хавански спортен клуб. Само след 6 месеца тренировки, Серджо Олива може да прави изхвърляне с 140 кг и общ сбор от 450 килограма в трите олимпийски вдигания.

Хората около него си мислят, че тренира от години и не могат да повярват, че е достигнал до тези тежсти само за 6 месеца. По това време той тежи малко под 80 килограма. Така Серджо Олива се превръща в млада надежда на кубинските щанги.

През 1962 в Кингстън, Ямайка се провеждат Спортните игри на Централна Америка. Серджо Олива е включен в отбора по щанги. Тъй като по-рано през годината се класира на второ място по време на националния шампионат по вдигане на тежести. Така пред него се отваря възможност за промяната, която търси.

По време на игрите в Ямайка, Серджо напуска хотелската си стая и се отправя към американското посолство. По това време към спортистите е имало прикрепени агенти на Кастро, чиято задача е била да следят атлетите и да ги предпазват от "западните влияния". Както казва Олива в едно свое интервю - наложило се е да тича с всички сили към посолството преследван от няколко от тези агенти. Така той получава политическо убежище.

Пристигнал в САЩ първоначално отсяда в Маями, а малко по късно се установява в Чикаго. Незнаейки английски, той е принуден да работи тежък физически труд по 10-12 часа на ден. След това отива в залата и тренира по 2-3 часа. И, така всеки ден без неделята!

В по-късен етап се записва на вечерно училище, научава езика и успява да започне работа като полицай. Всъщност не Рони Колман е първия Мистър Олимпия - полицай, а той. Серджо Олива е известен и с острия си език и с това, че не спестява никому нищо. Това негово качество не се нрави на братята Уайдър и те в много случай го пренебрегват, за сметка на "златното им момче" Арнолд Шварценегер. Така Олива се принуждава да участва в състезания и за други федерации.

Състезателната кариера на Серджо Олива

1963 г.-Мистър Чикаго -1-во място

1964 г.-Мистър Илинойс -1-во място

1964 г.-Мистър Америка /версия AAU /-7-мо място

1965 г.-Мистър Америка - младежи /версия AAU /-2-ро място

1965 г.-Мистър Америка - младежи /версия AAU /-най-мускулест състезател

1965 г.-Мистър Америка/версия AAU /-4-то място

1965 г.-Мистър Америка/версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Америка - младежи /версия AAU /-1-ро място

1966 г.-Мистър Америка - младежи /версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Америка/версия AAU /-2-то място

1966 г.-Мистър Америка/версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Свят/версия IFBB/-1-во място

1966 г.-Мистър Вселена/версия IFBB/-1-во място

1966 г.-Мистър Олимпия -4-то място

1967 г.-Мистър Олимпия -1-то място

1967 г.-Мистър Вселена/версия IFBB/-1-во място

1968г.-Мистър Олимпия -1-то място

1969 г.-Мистър Олимпия -1-то място

1970 г.-Мистър Свят/версия AAU /-2-ро място

1970 г.-Мистър Олимпия -2-то място

1971 г.-Мистър Вселена/версия NABBA/-2-ро място

1972 г.-Мистър Олимпия -2-то място

1973 г.-Световно за професионалисти/версия IFBB/-1-во място

1974 г.-Световно за професионалисти/версия WBBG/-1-во място

1975 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1976 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1977 г.-Световно за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1978 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1980 г.-Световно за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1981 г.-Световна купа за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1984 г.-Мистър Олимпия - 8-мо място

1984 г.-Професионален шампионат на САЩ/версияWABBA/-1-во място

1985 г.Мистър Олимпия - 8-мо място

Ето и размерите на Серджо Олива в най-добрата му форма

ръст - 185 см

тегло - 96 кг

гръден кош - 134 см

талия - 80 см

ръце - 53 см

бедра - 72 см

прасци - 47 см

Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Когато става въпрос за развити крака, то името на Том Плац излиза на челно място. Легендата от Златната ера на бодибилдинга е известен със зверските... Прочети повече
Том Плац е сред най-известните културисти от Златната ера на бодибилдинга, а като стане въпрос за развитието на краката, той е най-известният! Неговите невероятни бедра... Прочети повече
Днес ще се запознаем с хранителният режим на една от големите звезди на 80-те години на миналия век. В предишната статия видяхме как тренира Рич... Прочети повече

5 коментара

  1. Не отпада изхвърлянето, а повдигането от гърди! Решили са, че изтласкване и повдигане в известна степен се дублират.

  2. А кое е третото олимпийско вдигане в щангите? Аз само за изхвърляне и изтласкване се сещам.

    1. От 1928 до 1972 г. олимпийските дисциплини във вдигането на тежести са „изхвърляне“, „изтласкване“ и „повдигане“. От 1976 изхвърлянето отпада и остават само „изтласкване“ и „повдигане“, както е и днес.

  3. Za Oliva sam 4el,4e e treniral dosta tejko s golqm broi 4asti4ni povtoreniq!Mojeli da pusne6 statiq za tezi negovi trenirovki ! Blagodarq predvaritelno,pozdravi za saita

    1. Частичните не са патент на Олива, а на Лари Скот. По това време, често са правели "късъ","изгарящи"или както и е му казваме частични повторения след всяка серия за вкарване на допълнително кръв.

      Разбира се при удобен случай, ще пусна статия и за останалата част от тренировката на Олива, освен тази за ръце, която излезе преди няколко дни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *