тренирай

Първият дъмбел

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 21 фев. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа.

В деня на Свети Валентин 14 февруари през далечната 1865 г д-р Джордж Баркър Уиндшип от Бостън, Масачузетс, получава патента върху своето изобретение - първият разглобяем дъмбел. Точно така, в края на 19 век! Дори нещо повече, по това време все още е бушувала гражданската война в Америка.

До този момент дъмбелите били чугунени и кълбовидни. Всеки един е имал определено тегло и трениращият е трябвало да сменя самият дъмбел, ако е искал да повиши тежеста. Така, за използването на най-важният тренировъчен принцип - прогресивно натоварване, е трябвало да се разполага с комплект няколко дъмбела с различна тежест.

Простото изобретение на д-р Уиндшип е помага да се подобри тази ситуация. Той предоставя един дъмбел, който може да се настрои към конкретна тежест, която може да се повишава, когато е необходимо за дадено упражнение. Въпреки, че първоначалният вид на първият разглобяем дъмбел е бил доста приметивен, то той е първата крачка към това, с което ние днес разполагаме.

първият дъмбел

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви разкажа, как се роди метода 5х5 и кой е неговият баща. Вече над 130 години хората вдигат щанги... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Началото на съвременният културизъм като спорт поставя Юджин Сендоу, който остава в историята като "бащата на бодибилдинга". Неговите демонстрации на мускули и... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Вероятно малцина са чували за Джон Робърт Пийпълс, но това, което той прави през 1949 година отеква в целият "железен свят".... Прочети повече

1 коментара

  1. Парадоксът е, че сега в залите отново се използват дъмбели с фиксирано тегло наредени на дълги ракли - това е много удобно за трениращите. Разбира се, за домашната зала разглобяемите дъмбели са по-практични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *