витамин с

Първият дъмбел

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 21 фев. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа.

В деня на Свети Валентин 14 февруари през далечната 1865 г д-р Джордж Баркър Уиндшип от Бостън, Масачузетс, получава патента върху своето изобретение - първият разглобяем дъмбел. Точно така, в края на 19 век! Дори нещо повече, по това време все още е бушувала гражданската война в Америка.

До този момент дъмбелите били чугунени и кълбовидни. Всеки един е имал определено тегло и трениращият е трябвало да сменя самият дъмбел, ако е искал да повиши тежеста. Така, за използването на най-важният тренировъчен принцип - прогресивно натоварване, е трябвало да се разполага с комплект няколко дъмбела с различна тежест.

Простото изобретение на д-р Уиндшип е помага да се подобри тази ситуация. Той предоставя един дъмбел, който може да се настрои към конкретна тежест, която може да се повишава, когато е необходимо за дадено упражнение. Въпреки, че първоначалният вид на първият разглобяем дъмбел е бил доста приметивен, то той е първата крачка към това, с което ние днес разполагаме.

първият дъмбел

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си припомним за железният гуру на бодибилдинга, а именно Винс Жиронда. Винсент "Винс" Жиронда е роден на 9... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един, който е се занимава с тежести и иска да развие тялото си, използва една или друга форма на прогресия.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви разкажа, как се роди метода 5х5 и кой е неговият баща. Вече над 130 години хората вдигат щанги... Прочети повече

1 коментара

  1. Парадоксът е, че сега в залите отново се използват дъмбели с фиксирано тегло наредени на дълги ракли - това е много удобно за трениращите. Разбира се, за домашната зала разглобяемите дъмбели са по-практични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *