тренировка

Яйца - Пет неща, които трябва да знаем

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 23 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а освен това съм сигурен, че консумирате и яйца. ОК, всички знаем, че яйцата са перфектния протеин и......общо взето с това се изчерпват 90% от знанията ни. Нека малко да задълбаем по въпроса и да видим някои любопитни факти.

Пет неща които трябва да знаем за яйцата

  1. Те повишават тестостерона и протеиновият синтез - консумирането на цели яйца води до повишаване производство на тестостерон, вероятно защото те доставят на тестисите арахидонова киселина, междинен продукт в стероидогенезата. Освен това храненето с цели яйца увеличава синтеза на мускулен протеин след тренировка с около 45% повече от колкото, ако консумираме само яйчен белтък.
  2. Те не повишават холестерола - авторите на едно проучване смятат, че холестеролът в тях не се усвоява добре от човешкото тяло. Според тях няколко фосфолипида, открити в яйчния жълтък - фосфатидилхолин и сфингомиелин, влияят върху чревния липиден метаболизъм и намаляват лимфната абсорбция на холестерола.
  3. Пиенето на сурови яйца е опасно - проблемът тук е, че суровото яйце и по-специално яйчният белтък съдържа химикал наречен авидин. Той се свързва с биотина, което води до неговият дефицит. Дефицита на биотин от своя страна може да доведе до кожни проблеми, депресия, летаргия, изтръпване на крайниците и дори халюцинации.
  4. Важно! Старите яйца могат да плуват - как може да проверим дали едно яйце е старо. Да видим.... черупката на яйцето е пореста, така че въздухът преминава през нея до такава степен, че яйцата образуват вътрешни въздушни джобове, докато стареят. Вече се досещате как да проверите дали едно яйце е старо. Просто го потопете в чаша вода, ако изплува....не е вашето яйце.
  5. Може да познаете, кога едно яйце е сварено - за да разберете дали яйце е сварено, завъртете го на едната му страна. Ако се мъчи да набере скорост и бързо спира, то е сурово. Причината за това е, че суровото яйце е течно и стабилността му е нарушена. Течността се мърда вътре и предотвратява бързото въртене. От друга страна свареното яйце е твърдо отвътре, така че може да продължи да се върти с бърза скорост.

Image by lifeforstock on Freepik

яйца

Абонирай се за бюлетина на Тренирай.БГ и не пропускай най-новите ни статии, както и нашите специални оферти само за абонати!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж сме коментирали, закуската заедно със след тренировъчното хранене са най-важните за деня. Нека да поговорим за закуската. Тя... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Обичате ли пица?! Май задавам отговори, ако съдя по себе си едва ли има човек на земята, който да не обича... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с една от любимите ми закуски. Изключително проста за изпълнение, бърза за приготвяне, много вкусна и с... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка