събота , 17 април 2021
Начало » Тренирай с мен » Тренирай у дома от Александър Гетов
Тренирай у дома от Александър Гетов

Тренирай у дома от Александър Гетов

Започнах да се занимавам с тренировки преди 26 години и желая да споделя с читателите на Тренирай.БГ малко полезен опит, който добих през предходната 2020 година.

Преди време реших да си закупя малко собствено оборудване, което да използвам у дома. Оказа се, че през 2020 г. (а и не само ) това е нещо доста полезно. Честно казано не съм очаквал, че тренирайки вкъщи бих отбелязал някакъв визуален прогрес. Още повече като се има предвид и тренировъчния стаж, но всъщност се случи точно
това.

Разполагам с прав лост за щанга, достатъчно количество дискове. Комплект ръкохватки за дъмбели, лост за набиране, лежанка която сам си направих, както и два държача за лост, които да задържат щангата на 2-3см от гърдите при изпълнение на повдигане от лег.

Въпросните държачи всъщност се състоят от две опори направени от метални профили и дървена основа. Бих си закупил въпросните от някой специализиран магазин, но ми трябваше да са с определени параметри. Всичко това ,когато се разглоби и прибере не заема повече от един квадратен метър.

Реших за известно време да оставя сплит тренировките на страна и да премина към тренировка за цяло тяло, като тренирам вкъщи. А това е
и самата тренировка:

  1. Клекове със собствено тегло – 1 серия х 60-70
  2. Коремна преса – 1 серия х 50
  3. Дихателен клек с щанга – 1 серия х 20-25
  4. Пулоувър с дъмбел – 3 серии х 15
  5. Вдигане на щанга от лег – 5 серии х 6 ( първата серия е подготвяща с 12 повторения,а останалите 4 са по 6 повторения, като шестото е и последното възможно за изпълнение )
  6. Набиране с широк  хват – 5 серии х 10 (всички серии без първата са до отказ )
  7. Мъртва тяга – 4 серии х 6 ( последните две или три серии са до отказ )
  8. Вертолет с щанга и раменен хват – 4-5 серии х 10 повторения (последните три серии до отказ )
  9. Сгъване с дъмбели от стоеж + френско разгъване с щанга от стоеж – 2 суперсерии х 10 ( и двете упражнения се изпълняват в 10 повторения до отказ и в двете суперсерии )

Правех тренировката през два дена. Понякога и през един, когато почувствах, че съм възстановен. След около три седмици резултатът беше – добавени размери на ръцете и на гръдния кош. Естествено от голямо значение беше и активната почивка между тренировките. За много от трениращите може да е по добре да изпълняват тренировката през три дена.

Накрая един съвет към всеки фитнес ентусиаст  решил да си изработи лежанка и държачи за щанга. Уверете се, че всичко е напълно надеждно и устойчиво преди да го използвате, понеже последствията от това да те затисне една сериозна тежест могат да бъдат наистина тежки. В заключение искам да пожелая на всички трениращи да сбъдват целите си !

Александър Гетов

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Един коментар

  1. Супер статия, ще е прекрасно ако има повече такива! Благодарим на Александър, че е споделил опита си. Поздрави!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*