тренирай

Синовете на Метала – едно интервю с Янко Борисов - 2 част

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 13 ное. 18 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес продължава разговорът ни с Янко и повярвайте, ще бъде още по-интересен. Тези от вас, които са пропуснали Първата част, могат да я прочетат ТУК!

Александър Георгиев: Знам, че редовно посещаваш Арнолд Класик в Испания, по работа или за удоволствие бе там

Янко Борисов: Да, така е. Посещавам го главно, по „работа“, като слагам кавичките, защото аз харесвам тази част от индустрията. Интересно ми е. Влече ме да се занимавам и ми носи удоволствие. Посещавам форума главно, защото ми дава възможност да срещна и видя много хора и неща на едно място. Срещам се с хората, с които работя, с приятели, запознавам се с нови хора, производители, марки, продукти и иновации и не на последно място ми дава възможност и да срещна на живо действащи топ атлети от спорта. Както и легендарни такива. Изглежда Експото набира популярност и става все по-атрактивно за по-известните имена. Дори Легенди на спорта имащи собствени линии за хранителни добавки или друг вид продукти свързани със спорта!

Тази година, също така, успяхме и да реализираме друга наша цел - да вземем  участие на състезанието (аматьорското разбира се). Там нашия колега Николай Чолаков, се състезава в категория Men‘ s Physique, като тук главно го направихме, за да си сверим часовниците и да видим как стоим до високото ниво състезатели.

Александър Георгиев:Какво е чувството да посетиш един такъв голям форум

Янко Борисов: Чувството е уникално, особено ако изпитваш удоволствие. Вълнението заедно с интереса от това да работиш в тази индустрия. Казвам го това, защото за много хора фитнесът е просто един начин/метод (дори и задължение) чрез който трябва да стигнат до някаква физическа цел. Било то да отслабнат или да качат някаква мускулна и телесна маса или да влезнат в някаква форма за дадено време и да изглеждат добре. А, за някои се е превърнал в прекалена рутина или просто бизнес.

Както споменах, Форум от този калибър дава възможност да  срещнеш. Да обмениш някоя дума и да си стиснеш ръката с някои от актуалните големи имена в спорта. Дори при повечко „късмет“ и с Легендарни такива.

Да видиш един такъв състезател на живо, някой от актуалните, особено ако е и в състезателна форма е нещо уникално. Някои състезатели освен, че рекламират на щандовете, участват и на Про състезанието! Техния внушителен вид направо ти променя  представата за мускулна маса и мускулно развитие 🙂

Така например, първият Про състезател, който успях да видя на живо, дори отблизо в състезателна форма беше Майкъл Локет (2017г. – тогава той се състезаваше на Про състезанието и идваше от Олимпия представянето си) . Останах изумен и без думи. С размерите си, дълбокия релеф и дефиницията, на живо ми се стори “НЕЧОВЕК”. Да, използвам клишето защото е най-точно,а имайте предвид, че той е от “малките”, “дребните” състезатели!

Александър Георгиев: Разкажи моля те за срещите ти с Дориан, Леврони и новия Мистър Олимпия Шон Роден

Янко Борисов: Ами то няма нищо особено или предварително подготвено. Просто като обикновен фен си се наредих на дългата опашка и изчаках реда си. Както с тях така и с всички останали, с които съм имал честа, като Флекс Уилър, Роули Уинклаар, Седрик МакМилан, Брандън Къри, Денис Уолф, Биг Рами (него го засякохме във фоайето).

Дориан и Кевин за първи път присъстват в Испания на Арнолд Класик Европа. Това, според мен, е защото са в доста активна фаза (той Кевин е активен от доста време вече) на глобално промотиране на линиите си за добавки.

Дориан си ребрандира наскоро линията. В смисъл сега е с нова визия и нови продукти. За това усилено участва в промотирането. Ходи и сигурно ще продължи да ходи (знаем колко е внушително и важно личното присъствие) на колкото се може повече дестинации. Както изложения и други свързани събития (семинари) на които присъства активно на щанда си заедно със жена си. Тя също е доста популярна и това естествено е голям бонус.

Кевин Леврони от доста време вече активно и успешно си промотира линията обикаляйки целия свят. Набляга на дестинации (където посещава по-често) и пазари, които са му ключови.

За самите срещи, както споменах не съм правил нищо особено. Просто се наредих на опашката и изчаках моя ред. Вече, като ти дойде реда имаш малко време - едни 5-10 минутки. Да ти разпише нещо, да размените ако искаш (и можеш разбира се) някоя дума и да се снимаш. Естествено има и по-нахални хора, които почват да си лафят и отнемат доста време. Все пак не се редиш за 2-3 минути, чакаш доста 20+ минути и трябва да се уважава опашката. Затова аз лично използвам времето, което имам първо да изкажа и покажа моето уважение и признателност. За това, че са ме вдъхновили и мотивирали по някакъв начин.

Така и направих при Кевин Леврони. Като тук си позволих повече време да отнема. Защото за мен това си е сбъдната мечта (да срещна на живо един от моите идоли). Стиснах му ръката, казах му, че ми е идол. Че ме е вдъхновявал и продължава да ме вдъхновява. Защото доста често гледам мотивационни клипове с него. Казах му, че има много фенове в България и му споменах, че на Олимпията през 2002, ми е любимата му форма и представяне. Разписа ми няколко артикула, снимахме се, разменихме си по едно “ShaaBooM” (неговата си фраза/дума) . По-късно успяхме да го хванем в още по-добро настроение. Усмихваше се повече. Върнахме се при щанда му, за да се снима и брат ми с него и си размениха няколко големи  „ShaaBoom” и прегръдки.

При Дориан беше по-скромно от моя страна. Там опашка също беше доста голяма, а и преди мен минаха двама, които го залафиха. Доста глупави теми от рода на кое упражнение било по-добро и за болки на ставите при изпълнение на някакво движение там. Аз го поздравих, стиснах му ръката, снимахме се и го помолих да ми разпише артикул на 3D GYM . Споделих, че съм фен на Heavy Duty методиката и съм много доволен, като той ми благодари (нали любезност) и  отвърна с “Train Hard !”, с което мото се и подписа.

Тази година, за мое голямо съжаление, Мистър Олимпия 2018, Шон Роудън, не присъства на Арнолд Класик Европа. Изгарях от желание да се срещна пак с него и да му честитя на живо. Със Шон успях да се срещна миналата година на Арнолд Класик. Тогава той беше насъбрал доста разочарование от последните си състезателни участия, Олимпията 2017 и тогавашното Арнолд Класик Европа 2017, и видимо не беше в настроение, а и си тегнеше насъбрана умора, което е обяснимо.

Тази среща за мен беше сбъдната мечта, защото съм фен и следя Шон, от както видях дебютът му на Олмипията през 2011. Тогава Шон остана 11-ти, но ме впечатли с естетичната си физика, структура, симетрията си и цялостния баланс. Това ми напомни за Златната Ера (за мен златна) и физиките на Флекс, Кевин, Шон, дори Рони и Пол Дилет. Гледайки Шон тогава си казах това е новият Флекс Уилър, и че точно така трябва да изглежда Мистър Олимпия!

Като се срещнах с него гледах да използвам времето си и да му изкажа благодарности за това, че ми е идол и ме мотивира. Да му стисна ръката и да му пожелая много успехи на Олимпия сцената. Да го помоля да ми разпише една тениска, фен артикул-една тениска от първите, който си бях купил отдавна и пазех неотворена. Нова точно с тази цел  – един ден да го срещна на живо и да ми я разпише.

Александър Георгиев: С какво те впечатли Дориан

Янко Борисов: Мога да кажа, че Дориан ме впечатли с това, че беше доста отворен и приветлив към феновете. Изглеждаше ми зареден с настроение и енергия, отделяше колкото е нужно, като време, на даден фен за разговор без да се притеснява. Даже изслушваше с разбиране, водеше диалог. Беше все едно го гледаш на едни от тези интервюта, които в последно време прави и говори открито за всичко. От опашката отстрани, поне така изглеждаше с тези фенове, които го заговориха за по-продължително.

Нали цялото това внимание и държание може да изглежда нормално или дори задължително предвид факта, че е там  да промотира марката си. Там е заради феновете, но съм виждал съвсем друго поведение и отношение по другите щандове от топ състезатели, лицата на марки, добре възнаградени като такива.

Вярно, Дориан го прави за марката си, за себе си, както се казва, но определено си трябва подход. Енергия и заряд, за да посрещнеш и да отделиш време и внимание на толкова хора, седейки часове на крак на щанда.

Александър Георгиев: A, Кевин Леврони

Янко Борисов: Кевин, е като Рок Звезда ! Впечатли най-вече с харизмата си. На живо и отблизо има същото това излъчване, което имаше на сцената и с което завладяваше публиката, дори и пред мониторите.

На изложението просто събираше хората, феновете, като магнит с енергията и излъчването си. Ангажираше се повече с феновете, взаимодействаше с тях - от снимките, подписите и думите,  до това да им показва пози и правилно позиране.

Не, че не беше така и при Дориан, но там изглеждаше, че хората, феновете търсеха информация и тренировъчни съвети от Легендата. На него гледаха с повече авторитет и уважение, така да го кажа.

При Кевин бе малко по-свободно, с по-отворено поведение. Той е по-близо, като характер, държание, физика и активност до феновете. До трениращите в момента, особено след завръщането си към яките тренировки и на Олимпията през 2016 и всички свързани видеа с това. Феновете черпят мотивация и вдъхновение от това, че той се поддържа и е в доста добра форма и размери. В горната част на тялото си е като едно време, една идея по-малка версия на Кевин от златние години, и това придружено с неговата харизма привличаше феновете.

Александър Георгиев: Отдавна си фен на Шон Роден, наистина ли е толкова скромен, колкото изглежда от страни

 Янко Борисов: Следя Шон от доста време вече и по мои наблюдения, мога да потвърдя, че е доста скромен. Имах честта да го срещна за малко, на Арнолд Класик Европа, затова не мога да говоря от физически опит, но от цялостните ми наблюдения, като запален фен и последовател.

Не е забравил от къде е тръгнал и през какво е минал вървейки нагоре, достигайки върха. Ценностната му система е за пример (лично аз бих я сравнил с тази на Еван Сентопани). Такива атлети мен ме вдъхновяват.

Не харесва публичността и това да се дава гласност на личните трудности и премеждия, за да си правиш самореклама и да печелиш публиката/феновете. Не говори и не се изказва с много думи. В последно време почна да говори повече пред микрофона, защото бе ощетен болезнено на няколко Олимпии преди последната.

Посъветваха го, че трябва да е по-агресивен, като думи и държание. Нещо, което е нетипично за неговия характер, но го изкара от комфортната му зона и знаем какво става, като излезнеш от комфортната си зона. Доста скромен изглеждаше и на някои реклами, рекламни публикации за добавки, през времето което беше спонсориран атлет 🙂

Дори и на живо, като успях да го срещна, пак не ми каза много, повтаряше “Thank you, thank you” и останалото бе с жестове за признание и благодарност (с ръка на сърцето навеждаше глава), докато му изказвах моите адмирации и благодарности за това, че ме е мотивирал.  Имайки в предвид, че това бе ден след самото Про състезание на Арнолд Класик Европа, на което той участва и имаше доста насъбрана умора и разочарование.

Александър Георгиев: Какво промениха тези срещи в теб като мислене и тренировки

Янко Борисов: Направиха ме по-щастлив, защото срещайки тези величия, тези имена в спорта, за мен е сбъдната мечта, особено срещайки Шон Роудън, Флекс и Кевин.

Виждайки как са се запазили, като здраве, физически вид, жизненост и това,че могат още да тренират с тежести, след толкова години активно натоварване. Кевин, Дориан и дори Флекс (предвид, че се знае за неговите здравословни проблеми), ме накараха отново да се замисля за това, че всичко трябва да се прави с доста мисъл.

С някаква мяра, без бързане и с едно на ум. Както  се казва, за да можеш да го правиш, да се занимаваш със спорта, който ти носи удоволствие, по-дълго време. Вдъхновява ме това, че Кевин е на 54 години и изглежда супер добре. В добра форма и размери, в стабилно здраве (поне от което се знае), като може да тренира с тежести. На 52 излезна в състезателна форма на Олимпията.

Едно от нещата, които най-много ме впечатли и ме мотивира, че тези величия, Кевин, Дориан и Флекс, които успях да срещна са много отворени към цялостната маса от фенове, дават съвети. Отговарят и говорят по всякакви теми с тях. Изглеждат заинтересовани и общуват активно с всеки фен. Прави впечатление цялостното им отношение и отвореност към хората, за разлика от други атлети. Актуални такива и представителни лица на други марки, които не са по-малко популярни и търсени.

ВИЖТЕ Трета част, в която Янко Борисов разкава как тренира в момента, как се храни и как сглобява всичко това в натовареното си ежедневие...

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес продължаваме разговора с Янко Борисов в който ще ни разкаже за тренировките си с Дориан Йейтс. Първата част на интервюто... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В началото на месец септември бодибилдинг легендата и 6 пъти Мистър Олимпия - Дориан Йейтс, посети България. Наред с планираните си... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един много интригуващ човек, а именно фитнес инструктора и модел - Николай Чолаков! Ал.Георгиев: Здравей Ники и благодаря,... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *