zma

Шампиони на силата - едно интервю с Христо Трошев

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 07 сеп. 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес на гости ни е един човек отдал се на Желязната игра и собственик на най-яката зала в гр.Бургас, Христо Трошев!

Ал.Георгиев: Христо здравей, какво е усещането да превърнеш хобито си в бизнес, какво ти даде и какво ти отне в личен план?

Христо Трошев: Здравей Сашо. Не мога да кажа че бизнеса и хобито са ми отнели каквото и да е в личен план, напротив дават ми страшно много всеки ден. Аз вярвам, че ако си достатъчно добре организиран тогава имаш време за всичко.

Ако нещо ти куца в личен план или в бизнеса проблема не е в тях а в теб. Всичко друго са ОПРАВДАНИЯ:). Това е най-важното нещо което съм научил в бизнеса - да поемам отговорност за всичко което е свързано с мен и се случва около мен и по-специално нещата върху които имам контрол.

Когато хобито ти е бизнес е много важно да имаш и страст. Когато имаш  страст имаш и мисия. Аз нямам РАБОТА а мисия. Моята мисия  е чрез организацията която съм създал да помагам на хората да развиват  своето най-важно физическо качество а именно СИЛАТА. Разбира се това са дълбоко осъзнати процеси които са се случили с мен в период от много години.

Тук искам да добавя нещо много важно. Много млади състезатели както и ентусиасти в един момент решават да превърнат хобито си в бизнес и откриват собствени зали единствено стъпили на краткият си тренировъчен опит. Не след дълго осъзнават ще подобен бизнес изисква освен трениране и страшно много други неща които трябва да бъдат вършени всекидневно. По някога тези неща са досадни, скучни, важни, отнемащи цялата им енергия. Без страст и мисия трудно можеш да създадеш уникален и запомнящ се проект така че ти и твоите клиенти с вълнение да разказват истории за него.

Ал.Георгиев: От колко време си в ЖЕЛАЗНАТА ИГРА

Христо Трошев: В ЖЕЛЯЗНАТА ИГРА съм от 8 клас или 1984-5година.  Тогава съвсем съзнателно и примитивно изградих първата си зала в строежа на моят чичо. Това беше строяща се сграда в която той бе така добър да ми даде 1-2 стаии докато се завърши строежа така, че аз да мога да тренирам там. Разбира се нямаше прозорци но за сметка на това имаше доста бездомни кучета и котки. След всяка тренировка се връщах у нас пълен с бълхи:).

Ал.Георгиев: До колкото съм запознат  доста време си бил в Щатите, какво успя да пренесеш тук и какво не можа.

Христо Трошев: Живях в Америка 6 години. Видях много интересни места там, срещнах и страхотни хора. Никога не съм се замислял сериозно за това обаче. Според мен човек избира сам своят морален кодекс и принципи според които да живее. Те са универсални навсякъде по света. Моят морален кодекс и принципи са еволюирали през целият ми съзнателен живот до сега и продължават.

Америка бе една авантюра, която ми помогна да осъзная, че за да си успял няма никакво значение къде живееш а КАК живееш.  В този смисъл не мисля че съм пропуснал да пренеса нещо с мен от там. Това което взех с мен по-скоро са житейски опит и изживявания, които са ми помогнали за моето личностно развитие.

Ал.Георгиев: Защо си дойде, какво не ти хареса там

Христо Трошев: Обичам безкрайно много моят роден град Бургас както и моята родина България. За това избрах да се прибера и създам семейство и бизнес именно тук. Нещата, които не са ми харесвали там са същите които не ми харесват и тук: войните, алчността, лисата на морал в политиката, подмяната на истинските храни от едно време с нови БОЛКУЦИ, все по-малкото физическо натоварване на хората, особено децата и др.

Разбира се не може да се отрече факта, че фитнес индустрията е много по-развита в Щатите. Има много повече възможности. В крайна сметка днес света е място без граници. Всеки сам решава къде и как да живее.

Ал.Георгиев: Успя ли да се докоснеш до някоя бодибилдинг легенда, помня , че правеше репортажи за българското списание Мускули и фитнес.

Христо Трошев: О, да успях. Сбъднах една от детските си мечти да отида на Мр.Олимпия. Бях с V.I.P билет, който ми даваше възможност да се среща и разговарям с всички големи звезди състезаващи се по това време. По време на EXPO-то успях да се видя и запозная с много от по-стари легенди като: Серджо Олива, Лари Скот, Крис Дикерсон, Ед Коен, Дориан Иейтс, Насар ЕлСомбати, Милош Сарчев, Лу Фериньо, Лий Лабрада, Франк Зейн дори Джо Уедър. Някой от тях дори вече не са сред живите. Имах възможност да посетя и да тренирам няколко пъти в MECA - Gold's Gym, Venice където съвсем случайно видях и Арнолд.

Ал.Георгиев: Разкажи повече за ФИТ СИТИ ДЖИМ, каква е философията, която следвате ти и твоя екип

Христо Трошев:  Фит Сити Джим е фитнес зала намираща се в град Бургас. Това е проект, който успях да реализирам през 2008г. с огромната помощ на моето семейство и приятели. След като се прибрах от Америка купих парче земя и построих залата. Отнеми близо 3 години. И така вече 8-ма година работим и се развиваме.

Винаги съм искал да създам различна зала, дори още в самото начало когато започвах работа по проекта. Успях да вкарам нови идеи още тогава но времето не беше правилното за разгръщане на по-смели идеи. Идеи свързани по скоро със силовото трениране. Едва сега след създаването на Champions of Strength мога да кажа, че наистина създадохме модел който ни дава възможност да развиваме на професионално ниво силово-кондиционно трениране в нашата зала.

Именно това е нашата философия или по-скоро мисия - да помагаме на хората да стават по-силни в залата. Ставайки по-силни в залата те се научават да бъдат по-силни и в живота. Както казва уважаваният от нас треньор Марк Рипитоу - "По-силният човек е по-труден за убиване"🙂

histo

Нищо против бодибилдинга, той винаги ще бъде част от ФитСитиДжим но лично аз имам доста сериозни разминавания  с него що се отнася до сегашната му форма. Става въпрос за употребата на СТЕРОИДИ. Възрастовата граница драстично е паднала. Говорим за деца на по 14-15 години.

Забелязвам, че и жените все по-често посягат към стероиди като средство за отслабване. Реално всеки втори ГУРУ- треньор е и дилър на хап или най-малкото има магазин за добавки, а защо не и двете. Млади момчета на по 18-19 години се нарязват, пускат се на някой младежки турнир, вземат медал и изведнъж стават треньори, започват да пишат тренировъчни програми, диети и стероидни цикли.

Стават "герои за подражание", "експерти". Проблема идва от това че бодибилдиг програмите за състезатели са строго специфични. И това е нормално. Ако си културист и се състезаваш основната ти цел е възможно най-добро представяне на състезание по културизъм. Няма логика да тренираш жена на 35, майка на 2 деца която от 15 години не е стъпвала в зала и ти да я вкараш в типичен билдърски сплит? Защо? Ами защото "треньора" никога през живота си не е правил нещо по-различно.

Ал.Георгиев: Знам, че тренираш здраво, каква е програмата ти в момента

Христо Трошев: Да, тренирам 4 пъти в седмица, мога да кажа здраво да. Иска ми се да вкарам още 1 тренировки само за кондиция, но все още не съм готов, тежичко ми идват. Програмата по която тренирам сега се казва Strong Bastard 911. Създадена е от Joe DeFranco и Smitty Diesel. Това е изключително разнообразна силова програма. Използва се основен темплейт, но реално ако си достатъчно креативен можеш да използваш широка гама от упражнения според залата в която тренираш (имайки в предвид разнообразието на уреди), формата в която се намираш и пр.

На практика  програмата е универсална и може да се използва дълъг период от време. Всъщност идеята на Jim Wendler в 5/3/1 е сходна. Изключително прост темплейт с възможност за разнообразие при асистиращите упражнения. Това което най-много ми харесва при подобен вид програми е, че атлета има цел при всяка тренировка. Това особено ясно е изразено при 5/3/1.

Когато аз вляза в залата освен определените упражнения аз имам и определени повторения, които трябва да постигна и към, които се стремя. Те се променят всяка седмица и така прогресираш постоянно. Разбира се прогреса не винаги става всяка седмица, но така или иначе това ти е целта и ти се бориш за това. При тези тренировки не тренираш просто да напомпиш мускулите. Тренираш за ОЩЕ ЕДНО ПОВТОРЕНИЕ ако можеш с малко по-тежка щанга....всяка тренировка.
Това изисква малко повече усиля от гледна точка на организация и дисциплина. Трябва да си подготвен с цифрите за всяка тренировка. Но пък това е и чара на подобни програми. Освен, че ставаш по-силен, трупаш повече мускули учиш се да бъдеш по-организиран и по-дисциплиниран!

hristo

 

Ал.Георгиев:  Как би подходил, ако някой ти поиска съвет за покачване на мускулна маса.

Христо Трошев: Първо бих го помолил да ми разкаже как се храни. Много често хората, които не могат да качат мускулна маса се оказва, че консумират прекалено малко калории. Мислят си, че ядат много но като се направи по-задълбочен анализ се оказва, че не е така. Второто на което бих обърнал внимание е приема на протеин. Бих препоръчал 2 - 2,5 гр протеин на ден на всеки килограм телесно тегло.

Винаги препоръчваме като първи избор истинска храна. Ако не може да се добави нужното количество протеин с храната е необходимо той да се допълни с добавки. На трето място бих добавил подбора на упражнения. Бих препоръчал многоставни основни движения като: тяга, клек, лежанка, рамени преси, набирания и др. Банални стари колкото света неща, които доста често се пренебрегват.

Ал.Георгиев: Какви мероприятия организирате, кога и къде.

Христо Трошев: От както открихме Шампиони на Силата, зала която е част от FitCityGym, започнахме организирането на различни по рода си силови състезание. До сега сме организирали вече 3, като замисляме и 4-то. Всички те са различни и уникални защото са измислени от нас. Ето как изглеждаха те:

Шампионско Предизвикателство№1 - Първата Вълна

Това състезание се състоеше от 4 упражнения изпълнявани едно след друго. Първото упражнение бе лицеви упори с вериги за максимален брой повторения. След което веднага се бутат 4 дължини с шейната за време. Следва набирания на въже за макс повторения. И последното упражнение бе фермерска разходка за време. Времената на двете упражнения се превръщаха във точки и се добавяха към повторенията на другите две упражнения. По този начин всеки състезател получаваше ОБЩ брой точки за класиране. Беше доста вълнуващо като за първи път. Така започнахме да трупаме опит.

2. Шампионско Предизвикателство№2 - Шампионска Среща

Второто състезание си бе наша версия трибойска среща с тази разлика, че освен трите основни упражнения от трибоя, клек, лежанка и тяга ние добавихме и преси от стоеж. Така упражненията станаха общо 4.

Това състезание си беше истинско предизвикателство за нас като организатори поради няколко причини. Първо бе първо за нас. Второ беше по различно от класическо трибойско състезание защото идеята ни беше състезателите да вървят един след друг без да се изчакват да свършат всичките на едното упражнение например. Това означаваше, че бе необходимо да имаме подготвени по едно и също време 4 състезатели места за 4-те упражнения през които вървяха състезатели.

Освен това за всичките тези места трябваше да има осигурени спотери, които да пазят състезателите както и съдии които да следят за правилното изпълнение на упражненията. Като прибавим и това, че трябваше да има осигурени и места за загрявка за всичките 4 движения ....повярвай ми това си беше доста забавно изживяване. Слава богу справихме се доста добре с това предизвикателство. Имахме състезатели от Пловдив, Разлог, Шумен и Бургас.  Беше невероятно!

3. Шампионско Предизвикателство№3 - Оцеляването.

Това бе нашето трето състезание. При него бяхме избрали само две упражнения: Тяга на трап бар с високи дръжки за макс повторения като тежестта на лоста е толкова колкото е теглото на атлета.  Второто упражнение бе 5 кръга на шейната. Всеки кръг се състоеше от една дължина дърпане на шейната с въже веднага след това бутане на долни дръжки за още една дължина. Така 5 кръга, което прави общо 10 дължини: 5 дърпане и 5 бутане.

В момента в който пуснеш дръжките на трап бара, т.е свършиш с тягата ти се пуска хронометъра и започва времето ти за шейната. Макар и съставен само от 2 упражнения този комплекс си бе една истинска битка за ОЦЕЛЯВАНЕ. Тези които го подцениха паднаха в БОЯ и не успяха да го завършат. Не беше никак леко и на завършилите:)

Ал.Георгиев: За финал, какво би казал или препоръчал на нашите читатели за успех в залата?

Христо Трошев: Стероидите работят, но нямате нужда от тях! Тренирайте в залата, а не правете просто упражнения. Тренировъчният процес се състои от  поставени цели. Те трябва да се постигнат за определено време с определена тренировъчна методика, спазвайки основни принципи на силовото трениране. Правенето на упражнения няма за цел да се изпотите, напомпите и уморите.

Не сменяйте програмите си на всеки 2-3 месеца. Изберете една и я следвайте поне година. Ще бъдете изненадани какви страхотни резултати бихте постигнали без магически хапчета и омайващи съвети на онлайн ГУРУВЦИ. Това е "по-трудният" начин защото изисква повече усиля и дисциплина но повярвайте ми ЗАСЛУЖАВА СИ!

Христо Трошев

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес продължаваме разговора с Янко Борисов в който ще ни разкаже за тренировките си с Дориан Йейтс. Първата част на интервюто... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В началото на месец септември бодибилдинг легендата и 6 пъти Мистър Олимпия - Дориан Йейтс, посети България. Наред с планираните си... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един много интригуващ човек, а именно фитнес инструктора и модел - Николай Чолаков! Ал.Георгиев: Здравей Ники и благодаря,... Прочети повече

5 коментара

  1. Здравейте приятели, верни фенове на ТРЕНИРАЙ.

    Искам първо да благодаря от сърце на Сашо за възможноста да бъда представен пред вас. Аз също съм фен на ТРЕНИРАЙ от години и следя работата на Сашо. Благодарен съм му за всичко което прави.

    Благодаря Ви за позитивните коментари момчета.

    Към Станимир: Стан боя се че Христо Трошев поне на този етап не е измислил уникален тренировъчен метод...трябва да сме точни:) По скоро съм открил за себе си силовото тренираме, изучавам го и го прилагам успешно в своите тренировки както и в тренировките на нашите клиенти.

    Към Наско: Наско благодаря ти за добрите думи за нашата зала. Винаги си добре дошъл при нас.

    RESPECT

  2. Здравей Александър ,поздравления за статията/или интервюто няма зн... Поредното вдъхновяващо четиво поднесено от Вашия сайт. Тази зала съществува от мн време и е най - добрата ,която см виждал досега ,но не см я посещавал за съжаление и дори не знаех къде се намира. Очевидно по - зле само за мен ,защото си тренирам и живея в град на 20км от Бургас и много съм изпуснал... До сега!!! Сега вече мисля да я посетя ,защото със сигурност би си заслужавало или поне да се опитам ,ако ми остава време да прескачам до там. Всички спортуващи ,тези на които споделяш философията за фитнеса и ни представяш ,винаги са говорили не с много обяснения и приказки ...и сега,кое ,защо и пр. ,а има една проста концепция ,която с упоритост и натрупване на опит да ни избута НАГОРЕ. След като сме прочели почти всички кратки и простичко обяснени ,но полезни и поучителни статии в сайта ВИ ,да се замислим и повярваме в простите неща и в организацията на нещата личностно. Това е всичко, от което се нуждаехме просто трениращи натурално любители и бъдещи. Силно Благодаря!

  3. Първо ще кажа Здравей Сашо и поздравления за статията не пропускам нищо от този сайт и определено тази статия я четох с огромен интерес въпреки , че Христо Трошев има по друг тип на трениране не точно като бодибилдинг за обикновен трениращ всичко се свежда до едно за истински прогрес без "Стероиди и Безбожно дълги програми" се концентрираме върху основното многоставни упражнения наторваващи по няколко мускулни групи , добра и истинска храна и на на последно място почивка.Аз почти не съм губил никакво време във "Модерните 4-5 сплитове" от началото тренирам само базово подражаващи на принципите от старата школа и съм адски доволен.Дори в момента тук в Чехия където работя ходя да тренирам с още две приятелчета и те също са съгласни с мен , но виждам , че прекаляват с някой упражнения серий и т.н. , но както се казва всеки си има глава на раменете и прави това което желае.Най-важното което изпуснах да спомена е , че метода на Христо Трошев за постоянното покачване на силата е уникален както най-старият метод на бодибилдинга да ставаме по силни ден след ден месец след месец ,година след година.Лично аз си водя тренировъчен дневник и със всяко влизане в залата имам определен брой повторения които трябва да направя или да покача тежеста в това е истината е да това не може да се случва всяка седмица за това има и леки седмици които наистина отпускат не само тялото , а цялата нервна система.
    Благодаря за статията наистина !!!

  4. Поздрави че вече има видеа към статиите.
    Така вече се допълват нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка