четвъртък , 24 октомври 2019
Начало » Синовете на метала » Светльо Николов един Железен войн от Русе!
Светльо Николов един Железен войн от Русе!

Светльо Николов един Железен войн от Русе!

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя едно интервю с човек, който се е отдал на спорта от най-ранна детска възраст. Автор на статии в сайта и един наистина интересен събеседник.

Ал. Георгиев: Здрасти Светльо, ти си наш приятел от доста време има редица твои статии в раздела „Тренирай с мен“, би ли се представил пред аудиторията на Тренирай.БГ

Св. Николов: Да,здравейте казвам се Светлин Николов от гр. Русе, учил съм в гимназия Христо Ботев – Русе, но после се преместих в гимназия ПГ по Промишлени Технологии -“ АТАНАС БУРОВ“ и завърших там. На 47 години и работя като фитнес инструктор от 2 години и нещо. Вечер работя като охрана в нощно заведение. Професията охранител се превърна за мен в призвание макар в България много да не я зачитат.Практикувам я от 25 години под всякаква форма.

Ал.Георгиев: Кога за първи път стъпи в залата и вдигна първата си щанга?

Св.Николов: Със спорт започнах да се занимавам от първи клас. Записах се борба в борчески клуб СТРАНДЖАТА  в Русе 2 години тренирах и след това ме записаха в училището в Късовци. Водеше се оздравително.Там добих тези умения, които прилагам и до сега в живота, на работа, на тренировка. Училището беше в планината и там се научих да бъда пъргав. В залата с тежести стъпих за първи път когато започнах с борбата. По сериозните ми тренировки бяха когато започнах  с бойните спортове, а чак на 28 години хванах по-сериозно щангите.

Ал.Георгиев: Кажи ни нещо за бойните спортове, до колкото съм запознат си един от първите „свободни бойци“ в твоя град.

Св.Николов: Да, за първи път участвах на свободен бой в София 90-91 година. Първата година имах 2 срещи и спечелих първата с нокаут в трети рунд. Втората загубих по точки. Бях първият участник от гр Русе тогава към карате клуб Будо. Тогава нямаше категории и теглихме жребий, кой с кого ще се бие и така се изправяхме един срещу друг.

Ал.Георгиев: Доста интересен път си минал – борба, карате и сега в залата. Кое те спечели в нашия спорт?

Св. Николов: Бях 60-62 кг.Трябваше да направя нещо защото жилав бях, техничен, пъргав, но не и силен. За това гледах да ги събарям от първия път. Насочих се към щангите защото само те щяха на ме направят това което съм сега. За което съм довален защото спечелих много.

Ал.Георгиев: Колко килограма си сега?

Св.Николов: Сега съм 90 кг, но в някои моменти ставам 88, и после пак си ги връщам 90, зависи от ежедневието ми.

Ал.Георгиев: Значи инвестицията в щангите ти е дала почти 30 кг горница върху това което си бил.

Св.Николов: Да

Ал.Георгиев: Какви са ти най-добрите постижения през годините?

Св.Николов:По принцип не съм силач но като ме хванат „братята“ някой път товаря лоста.Тяга 230, клек 160, лежанка 150,  65 кг за бицепс с прав лост и преса над глава с 90, кофички с +40 кг, а набиране с +20 кг това е.

Ал.Георгиев: Сериозни килограми, тези тежести са немислими за доста трениращи. Каква е тренировъчната ти философия, кой тип тренировки работи най-добре за теб?

Св.Николов: Интересен и хубав въпрос. Мисля, че първо трябва да бъдеш войн. Не само в залата. Трябва да да влизаш в залата и да убиваш. Трябва сам да изискваш от себе си постоянно.ТРЯБВА ДА СИ БОЕЦ. Трябва да оцеляваш и тренировката да ти е такава сякаш след малко ти предстои битка. Най-добрите методи за мен са тежките с малък обем, няма място за крачка назад. Преди правех по-голям обем и по 4 серии на упражнение, после станаха 3, после 2 и сега се спрях само на една работна серия до отказ в стил Хеви Дюти.

Ал.Георгиев: Май имаме още един фен на Майк Менцер в твое лице 🙂 Какво мислиш за изказвания от сорта на „Хеви Дюти е за назобани говеда“?

Св.Николов: Ооо…..който има гъз само той може да се пробва. И това, че само назобаняци са за тоя метод…. жестоко бъркат. Нека да дойдат да ме видят как тренирам ХЕВИ ДЮТИ без зоб, ще останат втрещени. Майк Менцер ми даде толкова много, колкото Брус Ли за бойните изкуства. Чувството да тренираш ХЕВИ ДЮТИ е неописуемо.

Ал.Георгиев: И аз мисля така, това е най-голямата заблуда, а истината е точно обратната. Ти работиш като инструктор, какви хора идват и какво искат от теб?

Св.Николов: Да,идват клиенти от всякакво естество.Едни да се вталят-отслабнат, други да се стегнат – тия без излишни мазнини, трети за маса, да сложат някое кило върхуу себе си. Подхождам при всеки различно, с различен метод на тренировка.

Ал.Георгиев: Как се справяш с нереалните очаквания у хората. Знаем за какви ли не случки, кажи някоя забавна?

Св.Николов: Хахаха. Очакванията са за месец обикновено. На което аз им казвам директно, че няма как да се случат нещата и те малко се разочароват, но бързо ги изправям като им говоря мотивиращо. Имах един случай когато клиентка ми каза, че ако няма резултат щяла да обвини мен, а тя си похапва шоколад, а е на диета. Направо и казах да слиза от пътеката 🙂

Ал.Георгиев: Какво ти е мнението за хранителните добавки, кои са най-практични според теб?

Св.Николов: Оп, това е интересно. Според мен не е лошо да се вземат но не трябва да се набляга на тях. Лично аз предпочитам да имам едни основни неща. Здрава храна, ама здрава и тогава може да сложа в ъгъла една кутия суроватка, едни BCAA и едни мултивитамини.

Ал.Георгиев: Значи храната прави борбата 🙂 И аз така мисля Светльо. За финал дай основни насоки на някой, който иска да покачи мускулната си маса.

Св.Николов: Да…препоръчвам в такива случаи да се наблегне на храната една седмица преди клиента да влезе във фитнеса. Идва клиента и аз го виждам, че има нужда от захранване буквално и му казвам да направи точно това.Не мога да го пусна така да тренира, припадат след 1-вата серия. Слаба имунна система, нередовно хранене и никакъв тонус в него. ТА: ХРАНЕТЕ СЕ 4-5 ПЪТИ НА ДЕН – ПОВЕЧЕ КАЛОРИИ ОТ МЕСО, КАРТОФИ, ОРИЗ, ИЗВАРА, ЯЙЦА, СИРЕНЕ, ПЛОДОВЕ И ОВЕСЕНИ ЯДКИ. Здраво и тежко трениране, като ще внимавате тренировките ви да са къси, за кратко време и добре обмислени. Успех на всички!

Ал.Георгиев: Благодаря ти Светльо за отделеното време, вярвам, че скоро пак ще се появиш в рубриката „Тренирай с мен“ с някое ново интересно предложение 🙂

Св.Николов: Аз ти благодаря Сашо.Ти за мен си най-невероятният човек, който познавам, с голямо сърце.Благодаря ти и аз 🙂
Светлин Николов

Светлин Николов

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*