сряда , 18 септември 2019
Начало » Тренировки » Най-добрите упражнения за ГОЛЯМ БИЦЕПС!
Най-добрите упражнения за ГОЛЯМ БИЦЕПС!

Най-добрите упражнения за ГОЛЯМ БИЦЕПС!

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека да продължим серията с най-добрите и най-продуктивните упражнения за отделните мускулни групи. Днес наред е братчето на трицепса и неговото име е БИЦЕПС.

Бицепса е може би най-тренираната и съответно най-претренираната мускулна група. Всеки в залата сгъва пред огледалото. Сгъва се с дъмбели, щанги, скрипци, прави, седнали, легнали дори и клекнали. Упражненията за бицепс са може би най-многобройните и разнообразни въобще. Има упражнения, които удрят бицепса под всякакви ъгли, наклони и равнини.

До тук добре, хубаво е да има разнообразие. Нали експертите казват, трябва постоянно да разнообразяваме защото мускула свиквал, заспивал, дрън, дрън и прочие научни твърдения, които повтарят като папагали 🙂

Какво разнообразие, какви ъгли, какви пет лева, като бицепса го няма. Каква е логиката трениращ с 35 см ръка да „мачка бицепса“ с 3-4 упражнения, защото прочел някъде или още по-лошо платил си е за този велик съвет! Аз не виждам.

Забравете за разнообразието, поне докато не натрупате общата си мускулна маса, а тя не се трупа с разнообразие. Казват, че бодибилдинга бил индивидуален спорт. Не мисля! Няма нищо индивидуално в това да правиш упражненията, които трупат размери, а те са едни за всички. Нима моя клек е по-различен от твоя. Да не би аз да клякам нагоре вместо надолу. Нима моята тяга, кофички, набирания и куп други продуктивни упражнения са по-различни от твоите. Не, нали! Клека си клек, тягата, тяга  и в това няма нищо индивидуално. Правилата за качване на мускули са едни и същи за всеки, а това е всичко друго, но не и индивидуално!

Ето и моя Топ 3 от упражнения за големи бицепси

1. Сгъване с щанга от стоеж и прав лост

2. Набиране до брадичката с тесен подхват

3. Зотман сгъване

Разбира се този списък може да се допълни, но ако са три, то аз избирам тези. Изберете си едно, най-много две упражнения и действайте. Качвате ли на сила, ядете ли както трябва, то бицепсите ще набъбнат и без разнообразие 🙂

Знаете ли, че Арнолд Шварценегер е направил основният си размер  на ръцете от 47 см изпълнявайки само 4 упражнения общо години наред, едва след това влизат екстрите и ъглите.И да не бъда голословен ето и програмата, която е правил.

1.Сгъване с щанга 5х6-10

2.Зотман сгъване 5х6-10

3.Бутане от лег с тесен хват 5х6-10

4.Френско разгъване от лег 5х6-10

Само 4 упражнения – 2 за бицепс и 2 за трицепс! Да са ви познати?! А някъде да има упражнения за връх, долна част, за дългата или късата глава?! Не нали! Е, Арнолд тъп ли е ? 🙂

Ако, някой има упражнение, което да му е донесло големи ползи, то коментарите отдолу са затова, нека допълним списъка!

 

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

7 коментара

 1. На мен доста добре ми “влиза“ скотовото сгъване. Усещам доста напрежение предимно във бицепса, което е и целта. Има болка и парене.

  • Александър Георгиев

   Чудно е 🙂 , а ако се прави с наклон от 90 градуса, цена няма.

 2. Не съм съгласен за Зотман сгъването изобщо донякъде и за набирането ,като цяло ако съществува най добро упражнение то ще е това ,което стимулира най много мускулни влакна в мускула . Моето мнение е за сгъването с дъмбели седнал от наклон около 45 градуса ,но е индивидуално .

  • Александър Георгиев

   Сгъването от наклон с дъмбели е едно чудесно упражнение, не случайно е любимото на Стив Рийвс 🙂

 3. Даниел

  пробвал съм всички и за мен най продуктивните са чуково сгъване и драг сгъване 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*