тренирай

Колко ти е ръката

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 20 юли 13 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Колко ти е ръката? Може би това е най-честия въпрос задаван във нашите среди. Може би отговора на този въпрос поражда най- противоречивите чувства, от удоволствие до притеснение и неудобство.

Разбира се,че мускулите на ръцете са най-атрактивни, всеки обича да сгъва бицепса пред огледалото и да ходи с къси ръкави. Това действа благотворно върху самочувствието, друго си е да усетиш погледите с възхищение на околните.

Как да направим ръце, които будят възхищение?

Има много отговори, начини, методики и какво ли не, тук в сайта, а още повече в нета. Но няма да става въпрос за това сега. В днешната статия искам да разгледам момента с размерите, да видим до колко всичко това, което четем е реално и най-вече да разберем към какво да се стремим.

Стара истина е, че размера винаги се преувеличава, ако метнем 1-2 см отгоре никой няма да се усети 🙂 Правят го и културисти, правят го и обикновени трениращи. В това няма нищо лошо, всеки си храни егото, както намери за добре.

За да не бъда голословен, ще спомена и няколко примера от книгата на Стюарт МакРобърт . Там той описва един експеримент на Артур Джоунс, който измерва ръцете на най-добрите културисти през 70-те. Джоунс е известен със своята честност и уникална откровеност. Той прави измерванията с лента изрязана от вестник, толкова тънка,че прилепва максимално добре и не позволява прибавянето на скрити милиметри. И, така единствения който прескача 50 см "студена"ръка е Серджо Олива.

Арнолд например успява да доближи 50-те см, но все пак е отдолу с няколко милиметра, Майк Менцер е под 47см....и т.н. Сега като сравним официалните данни за тези велики билдери виждаме, че дори те преувеличават!

Какво означава това за нас? 

Просто трябва да стъпим здраво на земята и да гледаме реално. Размера на ръката зависи от много фактори, кой от кой по-определящ. В "Могъщи ръце" , Джордж Джоует се спира максимално подробно върху тях. Също така е важно да се разбере връзката между теглото ни и големината на ръцете. Ако искате по-големи ръце, трябва да увеличите теглото си иначе няма как да стане.

Например ако искате 3 или 4 см, то няма да минете без едно 7-8 или дори 10-12 килограма предимно мускули, които трябва да качите. Освен ако не си вкарате малко синтол както някои умници правят. Не забравяйте, че материята идва от материя.

Другия момент е големината на костите, ако сте с дебели кости, най вероятно ще качите по-бързо размер, но той трябва да е доста по-голям от някой с тънки кости за да изглеждате като него. Ръка от 42 см при китка 16-17 см изглежда много по-голяма от същата на 20 см китка.

И, накрая да не забравяме талията. Има много здрави момчета с по 48-50 см ръце, но и талии от по 90, че дори и над 100 см. Сега съпоставете това с ръка 41-42 см, дори "само"40 см на талия 75 см и подкожни мазнини 10% . Как ви се струва кой, ще изглежда по-добре? Надявам се ме разбирате правилно.

Всъщност няма нищо лошо и в двата примера, важно е да се харесва човек, но ако търсите някаква зависимост знайте, че ориентировъчно за да изглежда добре човек, трябва сбора от двете му ръце да дава теглото което има, а обиколките на ръката, врата и прасеца да са приблизително еднакви. И, всичко това при една стегната талия.

Още за идеалните размери може да прочетете ТУК!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече
Др. Кен Лейстнър: - Когато говоря на някого за серия състояща се от 50 повторения, то човека си мисли едно от двете:  "Това копеле съвсем... Прочети повече

5 коментара

 1. "Стара истина е,че за размера винаги се преувеличава, ако метнем 1-2 см отгоре никой няма да се усети."
  Редовно използвано. 🙂

 2. добре де , как се мери обиколката, на "стегнат бицепс" или в отпуснато положение (права ръка)?

  1. Ръката се мери сгъната и максимално стегната

 3. Добра статия , това за теглото и за сбора на ръцете ми хареса.

 4. Добре дошли в реалността.
  Поредната приземяваща статия.

  МакРобърт казва:
  Не губете време в доказване
  на противното.

  Тегло към размери-право
  пропорционално.
  Това важи и за всички останали
  мускулни групи(при натурално
  спортуващи).
  Белтъка става само от белтък.

  Четете и прилагайте.Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още