витамин с

Стив Рийвс - Легендата

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 02 ян. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Стив Рийвс, кой не е чувал за него? Предполагам много малко хора. Надявам се да е така. Повече от задължително е да познаваме историята си. Да точно така нашата история, история на хора от желязната кръвна група. Силовите тренировки и изграждането на мускули обединяват стотици милиони хора по света, това си е една отделна порода хора, една отделна нация, може би сред най-големите в света.

Стив Рийвс е човека вдъхновил редица поколения да подобрят и усъвършенстват телата си. Той е модел за подражание и еталон за красиво мъжко тяло. Рийвс изгражда своето тяло без помощта на така "модерните" днес анаболни стероиди. С усилена работа и завидно постоянство той успява да постигне най-доброто от себе си. Тяло трудно достижимо дори днес.

Стив Рийвс успява да спечели всички най-големи състезания за своето време. Достигнал до върха на своята кариера, той се отказва от състезателния културизъм само на 24 години. Пред него вече е следващото предизвикателство - да превземе Холивуд. С придобитата известност  Рийвс става истинска легенда на "Желязната епоха" и посланик на културизма по света.

Стивън Лестър Рийвс, както е истинското му име е роден на 21 януари 1926 година в град Глазгоу, щата Монтана. Бащата му умира в инцидент когато той е още бебе. Неговата майка е принудена да си търси работа и двамата обикалят от град в град, докато накрая се установяват в Оукланд, Калифорния. Така той се настанява в близост до меката на културизма още на 10 годишна възраст.

Всеки един, който се занимава с вдигане на тежести има определен мотив за това. Младият Рийвс не прави изключение, неговия мотив е нараненото себелюбие. В училище бива победен на канадска от по-малко от него момче. Разбирайки, че трябва да промени нещо, той започва да тренира в гаража на един свой приятел. Не след дълго оборудва собствено местенце в къщата на втория си баща. Попадайки на снимка на Джон Гримек в списание "Сила и Здраве", Стив вече е убеден в желанието си да стане културист.

Скоро тренировките в гаража дават своя резултат и е време да мине на следващото ниво - тренировки с тежести в специализиран салон. Той започва да тренира в известната по това време зала на Ед Ярик. Залата е оборудвана с всичко необходимо за истински културизъм. Ярик взима 16 годишния Стив под крилото си, прави му програма за цялото тяло три пъти седмично и следи неговия напредък. Преди да влезе в залата Стив е тежал 74 килограма, само след четири месеца под ръководството на Ярик качва близо 15 килограма мускули!

В тези ранни дни от голяма помощ е и неговата майка, с нейните добри познания по здравословно хранене. След години като погледне назад Стив Рийвс вярва, че тази помощ е била от съществено значение за него. След още година тренировки той достига до 92 килограма лично тегло и започва да прави сериозно впечатление на културистичната общност по това време.

През 1944 година след като завършва гимназия Стив Рийвс решава да влезе в армията в разгара на Втората Световна Война. Минава основен курс на обучение и е изпратен на фронта срещу японските съюзници на Хитлер. През това време той успява да поддържа форма от време на време с подръчни средства. За нещастие лошите условия си казват думата. Стив се разболява от малария и за много кратко време губи над 10 килограма от теглото си. Преодолял коварната болест той се заема да възвърне загубеното. За щастие в новата база където е разпределен има по-добро оборудване, което допълнително улеснява задачата.

В края на войната, той напуска армията с почти същото тегло, с което е влязъл. След като се връща у дома, Стив Рийвс се съсредоточава върху своята бодибилдинг кариера. Отново е в залата на Ед Ярик и тренира по-усърдно от когато и да е било.

През 1946 година се явява на първото си състезание с тегло близо 98 килограма и го печели лесно, печели титлата Мистър Тихоокеански Бряг. Тази победа дава невероятен тласък в неговата кариера, става известно име далеч от пределите на Оукланд. Това допълнително го амбицира и пред него е следващата цел Мистър Америка.

През 1947 година, той защитава титлата си Мистър Тихоокеански Бряг и печели призовете за най-добри мускулни групи - ръце, крака и гръден кош. През същата година  постига заветната цел, печели титлата Мистър Америка!

Достигнал най-високата точка, Стив Рийвс постепенно променя фокуса на своята кариера. Започва да посещава курсове по актьорско майстворство, новата цел вече е поставена. През 1948 желязото в кръвта се разбунтува и той решава в последния момент да участва в състезанието Мистър САЩ. Това е и състезанието с най-голям награден фонд по това време - цели 1000 долара!

Прибързаното решение и не достатъчното време за подготовка си казват своето и той губи. Мистър САЩ този ден става Кланси Рос. Това е било първото му поражение. Годината 1948 е изпълнена с възходи и падения за легендарния културист. През същата година той остава втори след Джон Гримек на Мистър Вселена, проведен в Лондон, но успява да спечели Мистър Свят проведен в Кан.

През следващата година опита му за реванш претърпява пълен провал, победител е отново от Джон Гримек, но също така и от Кланси Рос и заема трето място. Тези загуби не дават покой на Стив и той решава да направи последен опит преди да се съсредоточи изцяло върху актьорската си кариера. Подготвя се много старателно и през 1950 година печели титлата, която му е обягвала до сега Мистър Вселена. Тази победа е извоювана изключително трудно, преодолявайки конкуренцията на новоизгряващата звезда от Англия Рег Парк!

Така на 24 годишна възраст Рийвс поставя света на бодибилдинга в краката си. Това е последната състезателна година за него, изпълнил и полседната си цел, Стив се отправя към следващото си предизвикателство - да стане холивудска звезда!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си припомним за железният гуру на бодибилдинга, а именно Винс Жиронда. Винсент "Винс" Жиронда е роден на 9... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един, който е се занимава с тежести и иска да развие тялото си, използва една или друга форма на прогресия.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа. В... Прочети повече

2 коментара

  1. Тестостерона е синтезиран за първи път 1935 година, почти едновремено в две различни лаборатории. Още на следващата година вече е използван на Олимпийските игри. Стив Рийвс е бил на 9-10 години и все още е бил натурален, ако въобще е тренирал тогава.

    1. До някъде е така, с една малка разлика - в САЩ не е бил достъпен до началото на 50-те години на миналия век. Културистите, които са искали да ползват "химия" е трябвало да пътуват до Европа където е можело с рецепта да се купи свободно от аптеките (справка Автобиографията на Арнолд), а това е станало възможно едва няколко години след края на Втората Световна Война т.е. след поклението на Гримек, Рийвс, Рос и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *