четвъртък , 16 юли 2020
Начало » Бодибилдинг пионери » Стив Рийвс – Легендата
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Стив Рийвс – Легендата

Стив Рийвс – Легендата

Стив Рийвс,кой не е чувал за него? Предполагам много малко хора.Надявам се да е така.Повече от задължително е да познаваме историята си.Да точно така нашата история,история на хора от желязната кръвна група.Силовите тренировки и изграждането на мускули обединяват стотици милиони хора по света,това си е една отделна порода хора,една отделна нация, може би сред най-големите в света.

Рийвс е човека вдъхновил редица поколения да подобрят и усъвършенстват телата си.Той е модел за подражание и еталон за красиво мъжко тяло.Стив Рийвс изгражда своето тяло без помощта на така „модерните“ днес анаболни стероиди.С усилена работа и завидно постоянство той успява да постигне най-доброто за своето тяло,тяло трудно достижимо дори днес.Той успява да спечели всички най-големи състезания за своето време.Достигнал до върха на своята кариера,той се отказва от състезателния културизъм само на 24 години.Пред него вече е следващото предизвикателство – да превземе Холивуд.С придобитата известност Стив Рийвс става истинска легенда на „Желязната епоха“ и посланик на културизма по света.

Стивън Лестър Рийвс, както е истинското му име е роден на 21 януари 1926 година в град Глазгоу, щата Монтана.Бащата му умира в инцидент когато той е още бебе.Неговата майка е принудена да си търси работа и двамата обикалят от град в град,докато накрая се установяват в Оукланд, Калифорния.Така той се настанява в близост до меката на културизма още на 10 годишна възраст.

Всеки един,който се занимава с вдигане на тежести има определен мотив за това.Младият Рийвс не прави изключение, неговия мотив е нараненото себелюбие.В училище бива победен на канадска от по-малко от него момче.Разбирайки,че трябва да промени нещо,той започва да тренира в гаража на един свой приятел.Не след дълго оборудва собствено местенце в къщата на втория си баща.Попадайки на снимка на Джон Гримек в списание „Сила и Здраве“,Стив вече е убеден в желанието си да стане културист.

Скоро тренировките в гаража дават своя резултат и е време да мине на следващото ниво – тренировки с тежести в специализиран салон. Той започва да тренира в известната по това време зала на Ед Ярик.Залата е оборудвана с всичко необходимо за истински културизъм.Ярик взима 16 годишния Стив под крилото си,прави му програма за цялото тяло три пъти седмично и следи неговия напредък.Преди да влезе в залата Стив е тежал 74 килограма,само след четири месеца под ръководството на Ярик качва близо 15 килограма мускули.

В тези ранни дни от голяма помощ е и неговата майка, с нейните добри познания по здравословно хранене.След години като погледне назад Стив Рийвс вярва,че тази помощ е била от съществено значение за него.След още година тренировки той достига до 92 килограма лично тегло и започва да прави сериозно впечатление на културистичната общност по това време.

През 1944 година след като завършва гимназия Стив Рийвс решава да влезе в армията в разгара на Втората Световна Война.Минава основен курс на обучение и е изпратен на фронта срещу японските съюзници на Хитлер.През това време той успява да поддържа форма от време на време с подръчни средства.За нещастие лошите условия си казват думата,Стив се разболява от малария и за много кратко време губи над 10 килограма от теглото си.Преодолял коварната болест той се заема да възвърне загубеното,за щастие в новата база където е разпределен има по-добро оборудване ,което допълнително улеснява задачата.

В края на войната,той напуска армията с почти същото тегло, с което е влязъл.След като се връща у дома,Стив Рийвс се съсредоточава върху своята бодибилдинг кариера.Отново е в залата на Ед Ярик и тренира по-усърдно от когато и да е било.През 1946 година се явява на първото си състезание с тегло близо 98 килограма и го печели лесно,печели титлата Мистър Тихоокеански Бряг.Тази победа дава невероятен тласък в неговата кариера,става известно име далеч от пределите на Оукланд.Това допълнително го амбицира и пред него е следващата цел Мистър Америка.

През 1947 година,той защитава титлата си Мистър Тихоокеански Бряг и печели призовете за най-добри мускулни групи-ръце,крака и гръден кош.През същата година  постига заветната цел,печели титлата Мистър Америка.Достигнал най-високата точка,Стив Рийвс постепенно променя фокуса на своята кариера.Започва да посещава курсове по актьорско майстворство,новата цел вече е поставена.През 1948 желязото в кръвта се разбунтува и той решава в последния момент да участва в състезанието Мистър САЩ.Това е и състезанието с най-голям награден фонд по това време-цели 1000 долара.

Прибързаното решение и не достатъчното време за подготовка си казват своето и той губи,Мистър САЩ този ден става Кланси Рос.Това е било първото му поражение.Годината 1948 е изпълнена с възходи и падения за легендарния културист.През същата година той остава втори след Джон Гримек на Мистър Вселена,проведен в Лондон, но успява да спечели Мистър Свят проведен в Кан.

През следващата година опита му за реванш претърпява пълен провал,победител е отново от Джон Гримек,но също така и от Кланси Рос и заема трето място.Тези загуби не дават покой на Стив и той решава да направи последен опит преди да се съсредоточи изцяло върху актьорската си кариера.Подготвя се много старателно и през 1950 година печели титлата,която му е обягвала до сега Мистър Вселена.Тази победа е извоювана изключително трудно,преодолявайки конкуренцията на новоизгряващата звезда от Англия Рег Парк.Така на 24 годишна възраст Рийвс поставя света на бодибилдинга в краката си.Това е последната състезателна година за него,изпълнил и полседната си цел,Стив се отправя към следващото си предизвикателство – да стане холивудска звезда.

За съжаление на 1 май 2000 година на 74 годишна възраст Стив Рийвс напуска този свят.Неговото име се превръща в синоним на красотата и естетиката в бодибилдинга.Стив Рийвс става пример и предмет на подражание за поколения бодибилдери.

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

  1. Тестостерона е синтезиран за първи път 1935 година, почти едновремено в две различни лаборатории. Още на следващата година вече е използван на Олимпийските игри. Стив Рийвс е бил на 9-10 години и все още е бил натурален, ако въобще е тренирал тогава.

    • Александър Георгиев

      До някъде е така, с една малка разлика – в САЩ не е бил достъпен до началото на 50-те години на миналия век. Културистите, които са искали да ползват „химия“ е трябвало да пътуват до Европа където е можело с рецепта да се купи свободно от аптеките (справка Автобиографията на Арнолд), а това е станало възможно едва няколко години след края на Втората Световна Война т.е. след поклението на Гримек, Рийвс, Рос и т.н.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*