Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Бащата на клека

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 08 ян. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с Джозеф Къртис Хайс. Човека популяризирал клякането с щанга. До нас е достигнала много малко информация и още по-малко хора са чували за него, особено тук в България. Но, благодарение на неговата находчивост ние разполагаме с един уникален метод за качване на мускулна маса.

Да видим неговата история

Джозеф Хайс е тренирал с тежести няколко години без особен успех в началото на 30-те години на 20 век. Тези тренировки му дават  приблизително тегло от 80 килограма, което е добре  за средният му ръст. Хайс е бил много амбициозен в целта си и този резултат никак не му харесва. За това търси постоянно начини да придобие все повече и повече тегло.

Един ден в едно списание издавано от Марк Бери, Джоузеф Хайс прочита за един "странен" клек. По това време стандартния клек с щанга на раменете е бил много непознат. В тренировките с тежести, силовите движения били  предимно изтласквания, изхвърляния и многобройни вдигания на тежести от земята над глава.

Това  кара Хайс да преосмисли тренировките си и вмъква "този тип" клякане в тях. Не след дълго открива, че клякането с щанга на раменете и големи тежести, съчетано с много повторения, водещо до дълбоки вдишвания между повторенията може да качи тегло. С една много проста програма съставена от клекове с щанга на раменете, преси над глава и сгъвания, Джозеф Хайс качва малко повече от 13 килограма за един месец! В последствие добавя и мъртва тяга.

Окуражен от този резултат  продължава да експериментира. Достига до така известните днес клекове с 20 повторения. Не след дълго се превръща в първия силов атлет прекрачил границата от 135 килограма лично тегло! Размерите му по това време са: - гръден кош-142 см ръце-48 см и бедра- 83 см , които са доста впечатляващи размери дори днес.

Открил нещо значимо, Джозеф Хайс решава да сподели своето откритие със света, а не да го запази за себе си. Пише до Марк Бери. Така в едно от първите списания Джозеф Хайс има трибуната да представи своя метод. Независимо от различните упражнения в програмите, които той разработва, неизменно клек с 20 повторения е основата върху която се гради всичко.

Как се изпълнява клек с 20 повторения?

Ето препоръката на Хайс. Избира се тежест, с която може да се направят 10-12 повторения. При първите десет повторения се прави по едно вдишване между тях. Следващите повторения почват да стават значително по-тежки, тогава се правят първоначално по 3 вдишвания, а към края на серията до 5 вдишвания.

Това е - колко просто! Още през 30-те години на миналия век Хайс открива уникалността на клека с 20 повторения. Този начин на трениране разтърсва целия организъм. Клека с много повторения е мощен стимулатор, отключващ растежния процес. Години след това Рендъл Стросен написва книгата "СУПЕР КЛЕКОВЕ" в която абсолютно подробно описва всички тънкости на този уникален метод.

Сподели с приятели

Подобни статии

Марк Бери (1896–1958) е шампион на САЩ по вдигане на тежести и един от „пионерите” в тежката атлетика. Той е треньор на олимпийският им отбор... Прочети повече
Алан Стефан: - Прибавянето на размери може да бъде лесно, но изисква по-здрава тренировка, отколкото традиционната бодибилдинг програма. В този курс аз ще очертая три... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж е ставало дума, ние сме фенове на "старите" билдери и физиките които те демонстрират. Тела като на Джон... Прочети повече

2 коментара

  1. Здрасти, когато правим вдишванията щангата оставя ли се на стойките или се държи на раменете и се вдишва?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Айвън Дънбар