тренирай

Артур Джоунс - хранене за H.I.T. тренировки

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 05 мар. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки вече знае, че храненето е много важно за продуктивния бодибилдинг. То трябва да осигурява стабилна подкрепа на усилията, които полагаме в залата. Колкото и да тренираме, каквито и бодибилдинг програми да използваме, не се ли храним добре, то ние ще направим сериозен компромис с нашите резултати.

Обаче колкото и да е важно храненето, не бива да забравяме,че причината да нарастват мускулите е тренировката и високо интензивните тренировки са един много добър вариант за това. Всеки един последовател на така наречените H.I.T. тренировки знае кой е Артур Джоунс, знае за неговите методи, теория и възпитаници. Сега, за да затворя цикъла ще ви предоставя и информация за храненето при такъв тип тренировка, такава каквато я препоръчва Джоунс.

Убеждението на Артур Джоунс е, че правилното хранене е много по-просто от колкото повечето хора си мислят. Прекалено много трениращи се вманиачават в диети и суплементи, а пропускат основните моменти, които са отговорни за успеха. По този начин в крайна сметка се получават не до там добри резултати и поредица разочарования. Джоунс препоръчва една добре балансирана диета включваща храни от всичките 4 основни хранителни групи.

1-ва Група:

плодове и зеленчуци - общо 4 порции дневно

2-ра Група:

зърнени култури и храни - общо 4 порции дневно

3-та Група:

месо, риба, птици - общо 2 порции дневно

4-та Група:

мляко и млечни продукти - общо 2 порции дневно

За обезпечаване на организма по време на период, в който изпълняваме високо интензивни тренировки Артур Джоунс препоръчва процентното разпределение на дневно приетите калории да бъде:

 • въглехидрати 60%
 • протеин 25%
 • мазнини 15%.

Ако търсим покачване на мускулна маса, то ние трябва да приемаме повече калории за деня от колкото изразходваме. Но колко, точно да бъдат. Ето и логиката на Джоунс - в един килограм мускули има 1200 калории, така че ако искаме да натрупаме 5 килограма мускулна маса за период от 3 до 6 месеца то ние трябва да приемен допълнително минимум 6000 калории за това време.

Ако целта ние да качим тези 5 килограма за три месеца то това прави малко повече от 60 калории дневно над тези необходими за поддържане на теглото. Това е изходното ниво. При положение,че тренираме високо интензивно, кратко и с достатъчна почивка между тренировките и не забелязваме покачване, то Джоунс препоръчва постепенно и бавно добавяне на калории до като уцелим необходимото ни количество.

В случай, че искаме да намалим теглото си и да изгорим излишните мазнини, то трябва да знаем следното , че да "махнем" един килограм мазнина трябва да "спестим"  7000 калории. Счита се, че най-оптималното намаляване на теглото е по половин килограм на седмица. Това означава, че трябва да приемаме по 3500 калории по-малко седмично или с 500 калории по-малко на ден. Дори по време на диета за сваляне на тегло трябва да се придържаме към високо интензивните си тренировки. Така по този начин запазваме максимално количество мускулна маса при калориен дефицит. В случай, че намаляването на тегло спре,то би трябвало още леко да се намалят калориите.

Това е просто и лесно! Без завъртяни схеми и чудодейни добавки, разбира се добавките са хубави, но не забравяйте те са само добавки. За да се извлече максимума от тях, то те трябва да стъпят върху здрава основа, а тя ни бе представена от Артур Джоунс.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж сме коментирали, закуската заедно със след тренировъчното хранене са най-важните за деня. Нека да поговорим за закуската. Тя... Прочети повече

3 коментара

 1. Здравей Сашо!
  Не мога да разбера колко точно с тези порции? Грамовете макронутренти ли се гледат или как? Би ли пояснил? И такъв режим дали е удачо да бъде приложен към тренировката от статията "Двудневен сплит за високо интензивно трениране" Благодаря.
  Поздрави!

  1. За режима дали е удачен незнам, трябва да опиташ. Лично на мен въглехидратите ми са в повече. Трябва да разиграеш няколко варианта за по 2 седмици и да видиш кой е твоя.

   Иначе съотношението много лесно се прави - взимаш тотал калориите за деня, например 4000 и сега имаме в конкретния случай 25% протеин, това означава,че 1/4 от калориите за деня трябва да са по протеин или 1000. Както знаеш 1 гр протеин съдържа горе долу 4 калории, в примера излиза,че за тези 4000 калории и 25% протеин, трябва да изядеш 250 гр. С другите съставки е по същия начин. Просто почвай от калориите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още