фастинг

Въглехидратна ротация - Ефективен метод за изчистване на подкожни мазнини

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 13 юни 24 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този метод включва редуване на дни с високо, ниско и умерено съдържание на въглехидрати с цел оптимизиране на метаболизма, повишаване на енергията и изгаряне на мазнини. В тази статия ще разгледаме как работи, какви са нейните ефекти и научните доказателства, които подкрепят нейната ефективност.

Какво представлява процеса Въглехидратна ротация?

Въглехидратна ротация е циклично променяне на дневния прием на въглехидрати. Обикновено този метод включва три отделни дни:

Високовъглехидратни дни: В тези дни се консумират повече въглехидрати, което помага за попълване на гликогеновите запаси в мускулите и повишаване на енергията.

Нисковъглехидратни дни: Тези дни са предназначени за изгаряне на мазнини, като се намалява приемът на въглехидрати, което принуждава тялото да използва мазнините като основен източник на енергия.

Умереновъглехидратни дни: Те поддържат баланс между двата крайности, като осигуряват достатъчно енергия без прекомерен прием на въглехидрати.

Въглехидратна ротация, как работи?

Метаболитна адаптация и хормонален баланс - Една от основните причини за използването на въглехидратна ротация е предотвратяването на метаболитната адаптация. Когато се спазва нисковъглехидратна диета за продължителен период, тялото може да намали метаболизма си като адаптация към ниския енергиен прием. Високовъглехидратните дни помагат да се избегне това, като поддържат нивата на лептин, хормон който регулира апетита и метаболизма.

Енергия за интензивни тренировки - Високовъглехидратните дни осигуряват необходимата енергия за интензивни тренировки. Гликогенът, който се съхранява в мускулите, е основният източник на енергия при анаеробни упражнения. Това помага за поддържане на интензивността и качеството на тренировките, което е ключово за запазване на мускулната маса и подобряване на физическата форма.

Изгаряне на мазнини - Нисковъглехидратните дни стимулират изгарянето на мазнини, като намаляват нивата на инсулин – хормон, който подпомага съхраняването на мазнини. Когато приемът на въглехидрати е нисък, тялото преминава в състояние на липолиза, при което мазнините се разграждат и използват като основен източник на енергия.

въглехидратна ротация

Връзка между въглехидратна ротация и калориен дефицит

Въглехидратната ротация трябва да бъде обвързана с калориен дефицит, за да се постигне ефективно изчистване на подкожни мазнини. Калорийният дефицит е състояние, при което консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате, което принуждава тялото да използва съхранените мазнини като източник на енергия.

Калориен дефицит и енергийния баланс - За да отслабнете, трябва да сте в калориен дефицит. Това означава, че общият брой на калориите, които приемате през деня, трябва да бъде по-малък от общия брой на калориите, които изразходвате. Въглехидратната ротация помага за поддържане на този дефицит, като същевременно оптимизира метаболизма и енергийния баланс.

Изчисляване на калорийния дефицит - Най-напред трябва да определите своите дневни калорийни нужди, като вземете предвид базовия метаболизъм (BMR) и нивото на физическа активност. След това намалете общия брой калории с около 10-20% за да създадете дефицит.

Примерна схема за въглехидратна ротация

 1. Високовъглехидратни дни (High-carb days)
  • Въглехидрати: 4-6 грама на килограм телесно тегло
  • Протеини: 2 грама на килограм телесно тегло
  • Мазнини: 0.5-1 грам на килограм телесно тегло
 2. Нисковъглехидратни дни (Low-carb days)
  • Въглехидрати: 0.5-1.5 грама на килограм телесно тегло
  • Протеини: 2.5-3 грама на килограм телесно тегло
  • Мазнини: 1.5-2 грама на килограм телесно тегло
 3. Умереновъглехидратни дни (Moderate-carb days)
  • Въглехидрати: 2-3 грама на килограм телесно тегло
  • Протеини: 2 грама на килограм телесно тегло
  • Мазнини: 1-1.5 грама на килограм телесно тегло

Примерна седмична схема за Въглехидратна ротация

ДенВъглехидратиПротеиниМазнини
ПонеделникВисоко: 4-6 г/кг2 г/кг0.5-1 г/кг
ВторникНиско: 0.5-1.5 г/кг2.5-3 г/кг1.5-2 г/кг
СрядаУмерено: 2-3 г/кг2 г/кг1-1.5 г/кг
ЧетвъртъкВисоко: 4-6 г/кг2 г/кг0.5-1 г/кг
ПетъкНиско: 0.5-1.5 г/кг2.5-3 г/кг1.5-2 г/кг
СъботаУмерено: 2-3 г/кг2 г/кг1-1.5 г/кг
НеделяВисоко: 4-6 г/кг2 г/кг0.5-1 г/кг

Примерни изчисления за 70-килограмов човек

 1. Определяне на дневните калорийни нужди (TDEE)
 • BMR: Приблизително 1600 калории (зависи от възрастта, пола и телесния състав)
 • Физическа активност: При умерена активност множителят е около 1.55
 • TDEE: 1600 калории x 1.55 = 2480 калории на ден
 1. Създаване на калориен дефицит
 • За да създадете дефицит от 20% ( приблизително 500 калории) дневно: 2480 - 500 = 1980 калории на ден

Примерна схема за въглехидратна ротация в калориен дефицит

Високовъглехидратен ден

 • Калории: 1980 (пример за дефицит от 500 калории)
 • Въглехидрати: 4 г/кг x 70 кг = 280 грама (280 х 4 = 1120 калории)
 • Протеини: 2 г/кг x 70 кг = 140 грама (140 х 4 = 560 калории)
 • Мазнини: 300 калории (300 / 9 = ~33 грама)

Нисковъглехидратен ден

 • Калории: 1980 (пример за дефицит от 500 калории)
 • Въглехидрати: 1 г/кг x 70 кг = 70 грама (70 х 4 = 280 калории)
 • Протеини: 3 г/кг x 70 кг = 210 грама (210 х 4 = 840 калории)
 • Мазнини: 860 калории (860 / 9 = ~96 грама)

Умереновъглехидратен ден

 • Калории: 1980 (пример за дефицит от 500 калории)
 • Въглехидрати: 2.5 г/кг x 70 кг = 175 грама (175 х 4 = 700 калории)
 • Протеини: 2 г/кг x 70 кг = 140 грама (140 х 4 = 560 калории)
 • Мазнини: 720 калории (720 / 9 = ~80 грама)

Заключение

Въглехидратната ротация, съчетана с калориен дефицит, е ефективен метод за изчистване на подкожни мазнини. Поддържането на калориен дефицит е ключов фактор за загуба на мазнини, докато ротацията на въглехидратите помага да се избегне метаболитната адаптация и поддържа енергийния баланс. Индивидуалното приспособяване на плана в зависимост от нуждите и целите е важно за постигане на оптимални резултати. Консултацията с диетолог или специалист по спортно хранене може да помогне за персонализиране на схемата и гарантиране на здравословен и ефективен процес.

снимка: freepik
Въглехидратна ротация
Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте Тренирай.БГ! Орехите са едни от най-старите култивирани ядки в света с история, която може да бъде проследена до хиляди години назад. Тези вкусни ядки... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *