фастинг

Бял или кафяв ориз - Кой е по-добрият избор за здравословно фитнес хранене?

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 09 май 24 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес на правим една съпоставка между бял и кафяв ориз и да видим техните плюсове и минуси.

Оризът е основна храна в много култури по целия свят и е източник на въглехидрати и други полезни хранителни вещества. Има различни видове ориз, като най-популярните са белият и кафявият ориз. Въпреки, че и двата са често използвани, те имат различни характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на храна за здравословно насочено към фитнес цели.

Суров Бял ориз

 • Гликемичен индекс: Приблизително 73 (висок).
 • Въглехидрати: Приблизително 80 грама на 100 грама.
 • Мазнини: 0.7 грама на 100 грама.
 • Протеини: Приблизително 6,6 грама на 100 грама.
 • Фибри: 1.4 грама на 100 грама.

Суров Кафяв ориз

 • Гликемичен индекс: Приблизително 66 (среден).
 • Въглехидрати: Приблизително 76 грама на 100 грама.
 • Мазнини: 2,7 грама на 100 грама.
 • Протеини: 7,5 грама на 100 грама.
 • Фибри: 3.4 грама на 100 грама.
кафяв ориз

От къде идва разликата?

 • Кафяв ориз: Кафявият ориз е съставен от цели оризови зърна. Той има запазени обвивката и зародишната част на зърното, което прави кафявия ориз богат на фибри, витамини и минерали. Това също така придава на зърното характерната кафява цвят.
 • Бял ориз: Белият ориз е кафяв ориз, който е бил обработен, за да се отстрани обвивката на зародишната част. Този процес на рафиниране премахва много от хранителните вещества, като фибри, витамини и минерали. Като резултат, белият ориз има по-ниско съдържание на полезни хранителни вещества в сравнение с кафявия ориз.

Хранителните вещества, които се загубват по време на обработката на белия ориз, са предимно концентрирани в обвивката. Процесът на рафиниране на белия ориз има за цел да удължи срока му на годност, да му придаде по-добър вкус и да улесни и по-бързо приготвянето му. Въпреки това, тази обработка също така води до загуба на важни хранителни вещества.

Заключение

При избора между бял и кафяв ориз, трябва да се вземат предвид индивидуалните нужди и предпочитания. Белият ориз е подходящ за тези, които търсят бърз и лесен източник на въглехидрати, докато кафявият ориз предоставя по-дълготраен енергиен източник и е по-богат на фибри, витамини и минерали.

снимка: freepik
кафяв ориз
Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *