фастинг

Стафиди - Идеалният Избор за Въглехидрати След Тежка Тренировка

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 01 апр. 24 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес се запознаем с едни превъзходен източник на бързи въглехидрати за след тренировъчното ни хранене, а именно стафиди.

Стафидите, познати още като сушено грозде, са изключително полезни за възстановяването след интензивна физическа активност. Те представляват сушени гроздови плодове от различни сортове, които придобиват чрез дехидратация.

Хранителен състав в 100 гр Стафиди

 • Калории: около 299 ккал
 • Въглехидрати: около 79 грама
 • Протеини: около 3 грама
 • Мазнини: около 0,5 грама
 • Фибри: около 3,7 грама
 • Калий: около 750 милиграма
 • Витамини: B6, магнезий, желязо, калций и други

Ползи за Възстановяването след Тренировка

 • Бързи Въглехидрати: Стафидите са богати на бързи въглехидрати, които помагат бързо да възстановите изчерпаните гликогенови запаси в мускулите след тренировка.
 • Електролити: Съдържат електролити като калий, които помагат за поддържането на хидратацията и баланса на течностите в организма.
 • Витамини и Минерали: Богатството на витамини и минерали в тях помага за укрепването на имунната система и борбата с "мускулните повреди", които могат да възникнат при интензивни тренировки.
 • Антиоксиданти: Съдържанието на антиоксиданти помага за намаляване на възпалението и ускоряване на процеса на възстановяване след тренировка.

Заключение

Стафидите са удобен и вкусен начин да се добавят въглехидрати в храненето след тренировка. Те предоставят необходимата енергия и хранителни вещества за оптимално възстановяване и поддържане на здравословен начин на живот.

снимка: freepik
стафиди
стафиди
Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този... Прочети повече

2 коментара

 1. Здравей.Щом стафиди са толкова добри за след тренировка какво количество е добре да се приемат след трен.А за един банан какво ще кажеш.

  1. Зависи от килограмите на трениращия, например 100 гр стафиди са около 75 гр въгрехидрти, а 100 гр банани около 22 гр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *