фастинг

Свинско месо - плюсове и минуси

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 12 апр. 24 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Да ядем свинско месо е популярен начин да си набавим протеини по нашите ширини, но също така то има и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Нека да разгледаме малко по-подробно нещата.

Плюсове

 • Високо съдържание на протеини: Свинското месо е богат източник на протеини, които са основен строителен блок за мускулната тъкан.
 • Богато на витамини и минерали: То съдържа важни витамини и минерали като витамин Б12, цинк и селен, които подпомагат здравето и метаболизма.
 • Вкус и разнообразие: Различните части от свинското месо, като врат, бут и филе, предлагат разнообразни възможности за готвене и приготвяне на храна.

Минуси

 • Високо съдържание на мазнини: Някои части свинско месо могат да съдържат повече мазнини от други източници на протеини като пиле или риба.
 • Съдържание на наситени мазнини: Консумацията на големи количества свинско месо може да доведе до повишен прием на наситени мазнини, което може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Възможност за замърсяване: При неправилна обработка или съхранение, свинското месо може да бъде замърсено с бактерии или други вредни вещества.
свинско месо

Различни видове свинско месо и техните макроси

 • Врат: Високо съдържание на мазнини и протеини. Приблизно 100 грама вратно месо съдържа около 15 грама протеини и 20 грама мазнини.
 • Бут: По-малко мазнини в сравнение с това от врат и по-високо съдържание на протеини. Приблизително 100 грама месо от бут съдържа около 20 грама протеини и 10 грама мазнини.
 • Филе: Най-чистото свинско месо, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Приблизително 100 грама свинско филе съдържа около 25 грама протеини и 5 грама мазнини.

Кога е по-добре да се консумира

 • Период на покачване на мускулна маса: В този период, когато целта е да се увеличи мускулната маса и се увеличи приемът на калории, свинското месо може да бъде включено в хранителния режим, особено по-мазните части като врат или бут, които предлагат допълнителни калории и протеини.
 • Тренираме за релефна фигура: В този случай, когато целта е да се запази ниско съдържание на мазнини и да се поддържа изчистена фигура, по-чистите части от свинското месо като филета могат да бъдат предпочетени, като се внимава с общия прием на мазнини.

Заключение

Свинското месо предлага разнообразни ползи за трениращите, като високо съдържание на протеини, витамини и минерали. Въпреки това, трябва да се внимава с приема на мазнини и да се предпочитат по-чистите части от месото, особено при стремеж към поддържане на релефна фигура. Като част от балансирано хранене, свинското месо може да бъде ценен източник на протеини и хранителни вещества за спортисти и хора, които се стремят към здравословен начин на живот.

снимка: freepik
свинско месо
Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *