гоблет клек

Цитрулин - действие и ползи

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 04 ное. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Цитрулин е аминокиселина, която се намира в различни видове храна и се синтезира в човешкия организъм. Тя играе важна роля в азотния обмен и се използва за производство на азотен оксид (NO), който е ключов фактор за регулиране на кръвното налягане и разширяване на кръвоносните съдове.

Цитрулин - действие и ползи

Използва се в добавки, защото се смята, че увеличава нивата на азотен оксид в организма. Този азотен оксид играе важна роля при тренировките, като подобрява кръвоснабдяването на мускулите, увеличава кислородния транспорт и помага за отстраняване на токсините.

С увеличаването на кръвоснабдението и кислородния транспорт до мускулите, Цитрулинът може да помогне за:

  • Увеличаване на издръжливостта: По-доброто кръвоснабдяване и кислороден транспорт може да ви позволи да издържате по-дълго и да тренирате по тежко по време на тренировките.
  • По-бързо възстановяване: Поради по-доброто пречистване на токсините и млечната киселина от мускулите, можете да се възстановите по-бързо след усилените тренировки.
  • Подобряване на мускулното напомпване: Увеличеното кръвоснабдяване може да помогне на мускулите ви да се разширяват и развиват по-ефективно.
цитрулин

Форми

  • L-Цитрулин: Това е аминокиселината в нейната "чиста" форма. Тя се смята за по-добре усвояема от организма в сравнение с други форми. Обикновено се използва за подпомагане на кръвообращението и увеличаване на азотния оксид в тялото.
  • Цитрулин Малат: Това е комбинация от цитрулин и ябълкова киселина (малат). Формата малат се смята за по-устойчива към разграждане в стомаха и може да предложи предимства във връзка с увеличаването на енергийната производителност и намаляване на умората по време на тренировка.
  • Цитрулин Нитрат: Този вид включва цитрулин, свързан с нитрати. Нитратите също могат да подпомогнат производството на азотен оксид и подобрят кръвоснабдението. Те могат да бъдат по-скъпи, но се считат за много ефективни.

Дозировка и комбиниране с други добавки

Дозата може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и продукта, но обикновено се препоръчва прием на около 3-6 грама преди тренировка. Можете също да го комбинирате с други добавки, като креатин, бета-аланин и BCAA (аминокиселини с раклонена верига), за по-добри резултати при фитнес тренировки.

Заключение

Цитрулинът е добавка, която може да подобри фитнес тренировките, като увеличи кръвоснабдението на мускулите, издръжливостта и възстановителните процеси. Преди да започнете да приемате Цитрулин или друга добавка, е важно да се консултирате с лекар или специалист по спортна медицина, за да се уверите, че това е подходящо за вас и да определите правилната дозировка.

Запомнете, че добавките трябва да се комбинират със здравословен начин на живот и редовни тренировки, за да се постигнат оптимални резултати.

снимка: freepik
цитрулин
цитрулин
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В стремежа си да изграждаме мускули търсим всякакви варианти за оптимизиране на процеса. Днес ще разгледаме и един от доказаните съюзници... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще се спрем на Ашваганда, наречена също и Withania somnifera или индийски жен-шен. Това е хранителна добавка, известна със своите... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Знаете ли че, Витамин Д е невероятно важен за нашето здраве и благополучие. Този витамин е от съществено значение за множество... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *