гоблет клек

Опитай Метода FST-7

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 07 окт. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме един метод, който има за цел да повиши мускулната хипертрофия и издръжливост. Нека да започнем с няколко основни точки, които трябва да знаем за него.

История и създател на FST-7

FST-7 (Fascia Stretch Training 7) е разработен от Хани Рамбот, който е известен бодибилдинг треньор. Той става популярен сред професионалните бодибилдъри като Джей Кътлър и Филип Хийт и им помога да постигнат значителен успех в своето развитие и кариера.

Основни принципи

Основната идея зад FST-7 е увеличаването на обема и дефиницията на мускулите чрез разтягане на фасциите. Това са тънки слоеве тъкани, които покриват мускулите. Този метод се базира на следните принципи:

 • Сила и мускулна хипертрофия: FST-7 се фокусира върху високите нива на интензивност и използва сравнително големи тежести, които да предизвикат максимален стрес върху мускулите. Този стрес стимулира растежа на мускулите.
 • Обем на тренировки: FST-7 включва използването на седем работни серии за упражнение при определена мускулна група. Този обем се прилага с цел да се насърчи максимално напомпване и мускулен растеж.
 • Фасциално разтегляне: Целта е да се разтегнат фасциите, които покриват мускулите. Този процес се осъществява чрез изолирани упражнения и добра връзка мозък - мускул.
 • Подходящ хранителен режим: За да се постигнат най-добрите резултати с FST-7, се изисква и подходящ хранителен режим, който да осигури необходимите хранителни вещества за растеж и възстановяване на мускулите.

Как да използваме FST-7

Този метод не е подходящ за начинаещи и изисква определено ниво на опит в залата. Ето как можете да го използвате:

 • Изберете мускулна група: Определете кой мускул искате да тренирате с FST-7. Обикновено този метод се използва за големи групи мускули като гръдна, гръб и крака, но добре се отразява и на малките мускули като бицепс и трицепс.
 • Изберете упражнения: Изберете изолирани упражнения, които насочват стреса към конкретният мускул. Например, за гръдите може да използвате разтегателни упражнения със пикова контракция, като кросовър или флайс.
 • Правете 7 работни серии: За всяко избрано упражнение изпълнете 7 работни серии, като се стремите да извършите 8-12 повторения във всяка серия. Паузите между сериите трябва да бъдат кратки, около 30-45 секунди.
 • Следвайте правилна честота: За най-добри резултати, правете този метод най-малко веднъж седмично за всяка група мускули.

Примерна тренировка за Гърди

Ето един пример как може да използвате метода в тренировките за гърди.

 1. Полу-лег с дъмбели - 3х8-12
 2. Кофички - 3х8-12
 3. Кросовър - 7х8-12 (FST-7)
 4. Разтягане на гърдите - 3х15-20 секунди
снимка: freepik
FST-7
FST-7
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим за следтренировъчно хранене, кога, как и защо. След тренировка, правилното хранене играе ключова роля за възстановяването... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме един от основните принципи на Джо Уайдър - Пикова контракция. Джо Уайдър е един от най-влиятелните фигури в... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Физическата активност е ключов елемент в поддържането на здравословен начин на живот и контролиране на теглото. Една от най-важните характеристики на... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *