гоблет клек

Овесени ядки - Произход, история и хранителни качества

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 29 окт. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Няма човек, който да тренира и се храни здравословно да не е ползвал в един или друг момент овесени ядки. Овесените ядки са популярен източник на храна с богата история и впечатляващи хранителни качества. Тяхният произход е Средна и Северна Европа, където овесът се отглежда вече хиляди години. Днес обаче те са станали популярни по целия свят и се използват под различни форми и ястия.

История и Произход

Историческите известия за култивирането на овес се проследяват до древния Египет и Месопотамия преди хиляди години. Те станават неразделна част от храната на древните келти и германските племена. В средновековните Европейски страни, овесът е основна храна, особено сред по-бедното население и войниците. В последните десетилетия термина овесени ядки като цяло станава все по-популярен, благодарение на фитнес индустрията и техните здравословни хранителни качества.

овесени ядки

Овесени ядки - Хранителен Състав

Овесените ядки са изключително хранителни и съдържат важни макро и микроелементи. Ето основните хранителни съставки на овесените ядки (на 100 грама):

  • Калории: Приблизително 389 калории в 100 гр овесени ядки.
  • Протеин: Съдържат около 16.9 грама протеини, което ги прави източник на важни аминокиселини.
  • Въглехидрати: Овесените ядки съдържат около 66.3 грама въглехидрати на 100 грама. Тези въглехидрати предоставят енергия и са богати на диетични фибри.
  • Мазнини: Съдържат около 6.9 грама мазнини, предимно моно и полиненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето.
  • Фибри: Овесените ядки са богати на диетични фибри, като основната част от тях са бета-глюкани, които се свързват с мазнините и помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Витамини и минерали: Овесените ядки са добър източник на витамини B1 (тимин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), магнезий, желязо и манган.

Защо са полезни за спортуващите

Овесените ядки са чудесен източник на енергия, която е необходима на трениращите. Техните въглехидрати се усвояват бавно, осигурявайки стабилно ниво на енергия през деня. Протеините подпомагат възстановяването на мускулите след физическо усилие. Богатият състав на витамини и минерали съдейства за поддържането на оптималното функциониране на организма.

Те са отличен избор за хора, стремящи се към здравословно хранене. Те са богати на фибри и могат да подпомогнат поддържането на нормалното тегло и контролирането на апетита. Бета-глюканите в овесените ядки са свързани с подобряване на кардиоваскуларното здраве и намаляване на риска от сърдечно съдови заболявания.

снимка: freepik
овесени ядки
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Грейпфрутът е вид цитрусов плод, известен със своя кисел и освежаващ вкус. Той произлиза от карибските острови. Този плод се отглежда... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим за следтренировъчно хранене, кога, как и защо. След тренировка, правилното хранене играе ключова роля за възстановяването... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ябълката е един от най-популярните и консумирани плодове по целия свят поради вкуса си, универсалната достъпност и здравословните си свойства. Тя... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *