фастинг

Кето диета - Основни принципи

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 04 окт. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Кето диета, това е нисковъглехидратна диета, която се фокусира в увеличаване консумацията на мазнини и намаляване на въглехидратите. Тя стимулира организма да влиза в състояние на кетоза, при което тялото използва мазнините като източник на енергия вместо въглехидратите.

Кето диета основни принципи за спазване

Ниско съдържание на въглехидрати: Тази диета обикновено ограничава дневния прием на въглехидрати до около 20-50 грама на ден. Това означава изключване или силно ограничаване на захарта, хляба, тестото, картофите и други високовъглехидратни продукти.

Високо съдържание на мазнини: Вместо да се взимат енергия от въглехидратите, кето диетата насърчава консумацията на мазнини като главен източник на калории. Това може да включва масло, олио, сметана, авокадо, ядки и мазно месо.

Умерено количество протеини: Кето диетата предполага умерено количество протеини, което може да се набави от месо, риба, яйца, млечни продукти и други източници. Протеините трябва да бъдат консумирани в по-умерени количества, за да не се прекали с общият прием на калории.

кето диета

Състояние на кетоза: Целта на кето диетата е да се постигне състояние на кетоза, при което тялото изгаря мазнините за енергия. Това се случва, когато нивата на глюкоза (въглехидрати) са много ниски и тялото започва да разгражда мазнините на кетонови тела, които могат да бъдат използвани за енергия.

Внимателен избор на храни: При кето диетата е важно да се избират храни, богати на здравословни мазнини и протеини, като се избягват високовъглехидратните продукти. Могат да се включат зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, като спанак, броколи и карфиол.

Наблюдение на калории: Въпреки че кето диетата не изисква изрично ограничение на калориите, е важно да се внимава с общия прием на калории и да се следи за това.

Хидратация и витамини: Осигурете на тялотоси достатъчно количество вода, както и достатъчно витамини и минерали чрез храните и/или добавки.

Ето това са основните принципи на кето диетата. Преди да започнете такава диета, е важно да се консултирате с лекар или диетолог, особено ако имате здравословни проблеми,някакви неразположения или налергии.

снимка: freepik
кето диета

Сподели с приятели
винс жиронда

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия се запознахме с фастинг стратегията и нейните основни принципи. Сега ще се спрем и на нещо по-конкретно, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Фастинг или периодичното гладуване, набира все по-голяма популярност сред хората, стремящи се към здравословно отслабване и подобряване на фитнес резултатите. Тази... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Въглехидратна ротация (carb cycling) е хранителна стратегия, която набира популярност сред спортисти, бодибилдъри и хора, целящи да изчистят подкожните мазнини. Този... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *