витамин с

Колко вода трябва да пием

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 09 юли 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Съвсем скоро имахме статия за това, че трябва да тренираме добре хидратирани, особено в горещо време. Въпреки, че водата е много важна, тъй като съставлява приблизително 70% от състава на тялото ни, въпросът който често възниква, е…Колко вода трябва да пия?

Има много отговори на, но най-популярните са:

  • Осем водни чаши
  • 3 литра
  • 5 литра
  • Докато урината стане бистра
  • Докато утолим жаждата
  • ....и прочие

Въпреки, че горните отговори често се появяват в разговори по темата, то истината се основава на редица променливи:

  • Телесно тегло – има разлика в нуждата от вода между дете с тегло 15 кг и 100 гр трениран мъж
  • Времето – тъй като хората сме топлокръвни, това което ядем, се използва за поддържане на телесната ни температура. Също така трябва да поддържаме здравословен воден баланс, който при топло време трябва да се коригира поради загубата на вода, чрез изпотяване.
  • Прием на течности – много хора пият различни напитки, особено в топло време, смятайки че утоляват жаждата си и поддържат „водния“ баланс в телата си.

Трябва да имаме в предвид тези три фактора, когато планираме водният си прием през деня. Това е важно, тъй като освен че недостатъчното пиене на вода, приемането на много вода също може да бъде опасно. Твърде много вода за кратък период от време може да доведе до опасно ниски нива на минералните соли и електролитите в кръвта. Освен това, бъбреците са ограничени по отношение на количеството вода, което могат да обработят.

Ако пиете твърде много вода, твърде бързо, кръвта се разрежда и бъбреците не могат да я филтрират достатъчно бързо, за да поддържат правилния натриев баланс. Това състояние се нарича водна интоксикация. Симптомите включват объркване, главоболие, умора, гадене, повръщане, подуване на корема и често уриниране – неща, които лесно се бъркат с дехидратация. В тежки случаи водната интоксикация може да доведе до гърчове, органна недостатъчност и дори смърт. Така че, вместо да прекалявате с консумацията на вода, е разумно да пиете вода жадни и да наблюдавате за необичайни симптоми, както е споменато по-горе.

Стремейки се да регулирате водният си баланс избягвайте газираните напитки дори и тези с "нула захар". Избягвайте диуретици като алкохол, чай, кафе и други. Ако тренирате спортните напитки могат да помогнат за заместване на загубеното по време на по-продължителни тренировки, особено в жегата. Въпреки, че съдържат захар, те съдържат и електролити като натрий и калий, което е по-важно.

Накрая, бъдете добре хидратирани, но не изпадайте в крайности!

снимка: freepik
вода

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Водени от желанието си за физическо развитие и подобрение, ние започваме да тренираме във фитнеса. Целта ни е да постиганем на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки, който прекрачи прага на фитнес залата се стреми към едно от тези две неща, да покачи мускулна маса или да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането, фитнесът и здравословният начин на живот като цяло са неотделими части от съвременната култура. Отделянето на време за тренировки и... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *