витамин с

IRON MAN - историята на най-якото списание

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 09 апр. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тези от вас, които имат по-голям стаж, знаят че през 90-те единственото място където можеше да видим културисти бе по специализираните списания и вестници. Помня как чаках с нетърпение дните в които излизаха по бутките и купувах абсолючтно всеки един брой. Там за първи път разбрах и за големите американски списания като IRON MAN , Muscles&Fitnes, Reps, Musclemag и т.н.

Нека днес ви разкажа за Пири Рейдър и създаденото от него списание IRON MAN

Пири Рейдър (17.10.1909 - 24.11. 1991) е американски бодибилдинг пионер, силов атлет, автор на книги и разбира се основател на най-якото списание. Рейдър започва да тренира с тежести още от тинейджърска възраст, но дори след няколко години трениране той си остава високо и слабо момче. При ръст малко над 1,8 м теглото не надвишава 60 кг.

Всичко се променя докато не попада на трудовете на Джоузев Хайс - бащата на клека. Пири Рейдър включва дихателни клекове, плюс само още няколко базови упражнения и за една година покачва мускулната си маса с почти 30 кг. Това не е всичко, силата на Рейдър му позволява да участва в състезания по вдигане на тежести. Дори държи титлата в тежка категория на Средният Запад цели седем години.

Постепенно Пири Рейдър се утвърждава, като уважаван и търсен човек, по въпросите на бодибилдинга и вдигането на тежести. Така някак естествено идва и идеята за създаване на списание. През 1936 година Пири Рейдър със съпругата си Мейбъл Рейдър подготвя първият брой на списание IRON MAN. Всичко става чрез размножителна машина в кухнята. Първият тираж е от цели 50 броя. Информацията, която подава семейство Рейдър е толкова полезна, че мълвата за новото списание, което напрактика тогава е било брошура се разнася и бройките изчезват мигновенно.

Списание IRON MAN започва като средство за образоване и информация на онези хора, които се интересуват от вдигане на тежести, бодибилдинг и силов трибой. Този фокус продължава през първите петдесет години. В началото на 50-те години IRON MAN става първото издание за тренировки с тежести, което показва как жените тренират с тежести.

В края на 50-те до началото на 60-те години на миналия век списанието, първо публикува информация за качеството на протеините получени от млякото и яйцата. Както и ползата от течните аминокиселини.

Към този момент списанието се издава веднъж на два месеца и има вече над 30 000 абонати. Най-интересното е, че семейство Рейдър никога не са работили по посока неговата популярност. Рекламата от уста на уста, върши отлична работа и IRON MAN става ценен източник на качествена информация.

През 1970 година Артур Джоунс създава първата си машина Наутилус и търси трибуна, от която да огласи своето откритие. Всички списания по това време отказват с изключение на едно. Познахте IRON MAN. Пири Рейдър вижда потенциала на Наутилус, като списанието се превръща най-големият рекламен изтоник на Артур Джоунс.

През 1986 г семейство Рейдър продават списанието. Купува го известният бодибилдинг фотограф Джон Балик. С това и концепцията на Рейдър остава в историята. Балик препозиционира изданието като хардкор списание за бодибилдинг. Не неговите корици се появяват бодибилдинг звезди като Арнолд Шварценегер, Ли Хейни, Лий Лабрада, Боб Парис и много други. Също така списанието вече излиза всеки месец, вместо веднъж на два месеца.

Тази хардкор линия продължава до 2015, когато Джон Балик продава списанието на шведският културист Бинайс Бегович. Той заедно със съпругата си Катрин Бегович, отново препозиционират списанието. Премества се фокуса от професионалният бодибилдинг към фитнеса. Наблягат на съдържание за здраве, фитнес и здравословно хранене, а на кориците се появяват звезди от класове физика и бикини.

През 2018 списанието отново сменя собственика си, като този път то е купено от Дени Какос, основател на Международната асоциация по естествен културизъм. Предполагам се досещате, че отново линията е сменена. Този път на „Естествен бодибилдинг, хранене, фитнес и здраве“. Има промяна и в периодичноста. Вече списание IRON MAN излиза веднъж на три месеца.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! С каква цел посещавате фитнес залата? Имате ли конкретен отгово на въпроса - защо сте там? Повечето отговори, които съм чувал... Прочети повече
Мистър Олимпия е най-гомемия бодибилдинг форум от 1965 година до сега. На този подиум се определя най-добрия от най-добрите в света. Короната на Мистър Олимпия... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато прекъснем редовните тренировки по една или друга причина обикновено това продължава повече от колкото сме си мислили. Дори се случва... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *