гоблет клек

BMI индекс - Какво трябва да знаем?

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 01 ян. 23 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай. БГ! Ето, че отминаха поредните празници. Дни изпълнени с отрупани трапези и обилно хранене. Дни в които изобилието от храна ни накара да забравим за режими и ограничения. Сега след края на това калорийно извращение, подути и натежали, в главата ни се върти мъсълта, че трябва някак да променим това положение.

Най-логично е да "започнем някаква диета". Думата „диета“ може да означава много неща, но като цяло тя се отнася до коригиране на хранителният ни режим. Като целта е да доведе до намаляване на теглото. Дали обаче имаме предвид диета за намаляване на ТЕГЛОТО като цяло или диета за намаляване на МАЗНИНИТЕ?

Хората обикновено не се интересуват толкова от намаляването на теглото, колкото от намаляването на мазнините. Това ни води и до методите за измерване, за да контролираме процеса.

В исторически план кантарът е предпочитаният инструмент за контролиране на теглото. В крайна сметка какво е първото нещо, което се сещате да направите…да стъпите на кантара нали 🙂 Освен него, други начини за контрол са огледалото, размера на дрехите, коментарите на приятелите..... и стигаме до......модерният днес BMI индекс.

BMI - индекс на теслена маса

Всъщност индекса за телесна маса не е нищо ново. Както и други "модерни" неща във фитнеса, той е открит далеч, далеч назад във времето. По-точно през 19 век! С цел да контролира здравословното тегло на населението от лекарите. Но тук идва и голямата заблуда, която е че то определя нивото на мазнините ни!

BMI индекс, не измерва МАЗНИНИТЕ! Той измерва ВСИЧКО, от което е съставено тялото.

Нека да бъда по-конкретен! Той включва мазнините, мускулите, вътрешните органи, костите, хрущяли, сухожилия, коса, течности, нокти, несмляната храна в корема, дори урината и изпражненията, т.е. всичко в храносмилателната система. Освен това, BMI индекса НЕ взема предвид неща като: тип тяло, дебелина на костите, пол, възраст, раса, етнически произход и т.н. ЕДИНСТВЕНАТА информация, която се взема предвид, е ВИСОЧИНАТА и ТЕГЛОТО на човек.

BMI

Каква е целта на BMI индекса?

Е, попитайте вашия личен лекар. Най-вероятно ще ви обясни, че това е инструмент за измерване наличието на излишното тегло върху тялото ви. Представете си за момент как 25 допълнителни килограма ТЕЛЕСНО ТЕГЛО ще се отразят на тялото ви…

Нека ви обяснят вредата от това свръх тегло за:

  1. Вашата кръвоносна система (сърце, бели дробове и др.).

Колко допълнителни километра трябва да изпомпва сърцето ви поради всички допълнителни капиляри, които се създават.

  1. Панкреас и риска от диабет.

Панкреаса се натоварва допълнително поради увеличаване на храносмилането.

  1. Бъбреци и риска от бъбречна недостатъчност.

Допълнителното натоварване на тези органи се дължи на увеличаване на храносмилането.

  1. Ставите, особено гърба, бедрата, коленете и глезените.

Допълнително износване и разкъсване на гръбначните дискове, хрущяли, сухожилия и т.н., от поддържане на допълнителна тежест.

....И, това са само няколко съображения.

Освен това, докато прекомерната телесна маса може да не представлява здравословен проблем, когато сте млади, в по-късните ви години (след 50) може да доведе три опасни състояния, като - високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол. Надявам се, че това ще ви даде по-добра перспектива по отношение на дългосрочните физически ефекти не само от прекомерната телесна мазнина, но и от прекомерното телесно тегло или маса.

И, забележете - тук никъде не се конкретизира за мазнини или чиста мускулна маса!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим за следтренировъчно хранене, кога, как и защо. След тренировка, правилното хранене играе ключова роля за възстановяването... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме един от основните принципи на Джо Уайдър - Пикова контракция. Джо Уайдър е един от най-влиятелните фигури в... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Физическата активност е ключов елемент в поддържането на здравословен начин на живот и контролиране на теглото. Една от най-важните характеристики на... Прочети повече

2 коментара

  1. 3 пъти в седмицата цяло тяло по 1 упражнение за мускулна група достатъчно ли е за мускулен растеж?

    1. В началото е повече от достатъчно, поне за няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *