витамин с

Първото в света бодибилдинг състезание

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 08 ное. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Началото на съвременният културизъм като спорт поставя Юджин Сендоу, който остава в историята като "бащата на бодибилдинга". Неговите демонстрации на мускули и сила, вдъхновяват цели поколения културисти.

В края на 19-ти век и началото на 20-ти, Сендоу обикаля света с цел да популяризира тренировките с тежести и развитието на физическата сила. През 1897 година основава първият Институд по Физическа култура в Англия. Където обучава всеки, който иска да изгради здраво и силно тяло. Стига и по-далеч. През 1901 година организира първия турнир по демонстриране на мускули и силови възможности наречен "Великото състезание". Наградите за победителите са статуетка на самият Сандоу държащ голям дъмбел. Като за победителя тя е златна, сребърна за второ място и бронзова за атлета заел третото място.

Но, откъде започва всичко. В началото на 1898 г са поканени всички силни мъже да участват в квалификационни кръгове, провеждани в региони в цяла Великобритания. Като победителите от всеки регион са поканени на големият финал. Той се провежда на 14 септември 1901 г в Роял Албърт Хол - Лондон, пред 15 000 зрители.

бодибилдинг

Във финала участват 60-те най-силни и мускулести мъже, победители в своя район. Финалистите са инструктирани да дойдат облечени в черен чорапогащник, черен жокейски колан и преметнати с кожа на леопард. Всеки един състезател стой на самостоятелен подиум и демонстрира различни пози, стягайки мускулите си.

Съдиите на това състезание са, скулпторът сър Чарлз Лоус и бъдещият световно известен писател, д-р Артър Конан Дойл. Те имат тежката задача да изберат 12 финалисти, от които да бъде излъчен шампиона на шампионите. В моментите на спорове и колебания, Юджин Сендоу се е явявал като трети съдия.

Наградите за първо, второ и трето място са статуетки, вдъхновени от образа на самия Сандоу и създадени от скулптурата Фредерик Уилям Померой. Накрая, след три години квалификации и състезания идва ред да се обяви шампиона на шампионите, наечен „Най-добре развит човек във Великобритания и Ирландия.“

А. С. Смит от Мидълсекс се класира трети и е награден с бронзова статуетка Сендоу. Д. Купър се класира втори и е награден със сребърна статуетка Сендоу. Уилям Ланг „Били“ Мъри от Нотингам се класира на първо място и получава златната статуетка Сендоу и 1000 гвинеи парична награда.

Сега вече знаем и първия шампион, спечелин първото бодибилдинг състезание - Уилям Мъри!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си припомним за железният гуру на бодибилдинга, а именно Винс Жиронда. Винсент "Винс" Жиронда е роден на 9... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един, който е се занимава с тежести и иска да развие тялото си, използва една или друга форма на прогресия.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа. В... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *