тренирай

Първото в света бодибилдинг състезание

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 08 ное. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Началото на съвременният културизъм като спорт поставя Юджин Сендоу, който остава в историята като "бащата на бодибилдинга". Неговите демонстрации на мускули и сила, вдъхновяват цели поколения културисти.

В края на 19-ти век и началото на 20-ти, Сендоу обикаля света с цел да популяризира тренировките с тежести и развитието на физическата сила. През 1897 година основава първият Институд по Физическа култура в Англия. Където обучава всеки, който иска да изгради здраво и силно тяло. Стига и по-далеч. През 1901 година организира първия турнир по демонстриране на мускули и силови възможности наречен "Великото състезание". Наградите за победителите са статуетка на самият Сандоу държащ голям дъмбел. Като за победителя тя е златна, сребърна за второ място и бронзова за атлета заел третото място.

Но, откъде започва всичко. В началото на 1898 г са поканени всички силни мъже да участват в квалификационни кръгове, провеждани в региони в цяла Великобритания. Като победителите от всеки регион са поканени на големият финал. Той се провежда на 14 септември 1901 г в Роял Албърт Хол - Лондон, пред 15 000 зрители.

бодибилдинг

Във финала участват 60-те най-силни и мускулести мъже, победители в своя район. Финалистите са инструктирани да дойдат облечени в черен чорапогащник, черен жокейски колан и преметнати с кожа на леопард. Всеки един състезател стой на самостоятелен подиум и демонстрира различни пози, стягайки мускулите си.

Съдиите на това състезание са, скулпторът сър Чарлз Лоус и бъдещият световно известен писател, д-р Артър Конан Дойл. Те имат тежката задача да изберат 12 финалисти, от които да бъде излъчен шампиона на шампионите. В моментите на спорове и колебания, Юджин Сендоу се е явявал като трети съдия.

Наградите за първо, второ и трето място са статуетки, вдъхновени от образа на самия Сандоу и създадени от скулптурата Фредерик Уилям Померой. Накрая, след три години квалификации и състезания идва ред да се обяви шампиона на шампионите, наечен „Най-добре развит човек във Великобритания и Ирландия.“

А. С. Смит от Мидълсекс се класира трети и е награден с бронзова статуетка Сендоу. Д. Купър се класира втори и е награден със сребърна статуетка Сендоу. Уилям Ланг „Били“ Мъри от Нотингам се класира на първо място и получава златната статуетка Сендоу и 1000 гвинеи парична награда.

Сега вече знаем и първия шампион, спечелин първото бодибилдинг състезание - Уилям Мъри!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа. В... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви разкажа, как се роди метода 5х5 и кой е неговият баща. Вече над 130 години хората вдигат щанги... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Вероятно малцина са чували за Джон Робърт Пийпълс, но това, което той прави през 1949 година отеква в целият "железен свят".... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *