тренирай

Франк Зейн

6 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 сеп. 22 от Александър Георгиев

Франк Зейн е човека, който продължава линията наложена от Стив Рийвс, линия на естетика и симетрия. Зейн налага своята фигура постепенно и с голямо търпение докато достигне до самия връх. Малко хора знаят, но той е един от едва тримата билдери успели да победят Арнолд Шварценегер на състезателния подиум.

Франк Зейн е роден на 28 юни 1942 година в град Кингстън, щата Пенсилвания. Първите стъпки в тренировките с тежести Франк прави когато е на 14 години. Както всеки един от нас и той си е имал причина за това. Като малко момче, често е попадал в улични схватки с хлапета от другите квартали и тези битки не винаги завършвали добре за него.

Тренировките с тежести оказват своето влияние и Франк вече няма подобни проблеми. Любовта към бодибилдинга в него надделява и той има вече нова цел - състезателния подиум. Когато става на 19 години се явява на първото си състезание, което не завършва така както е очаквал. Класира се 17-ти от 17 участници!

Това определено действа демотивиращо, но Зейн е твърдо решен да остави своя следа в бодибилдинга. Франк Зейн и типичен ектоморф със слаба костна система. Рано разбира,че ще му е много трудно да изгради огромна мускулна маса и набляга на естетичната визия, която в последствие се превръща в негова запазена марка.

Зейн побеждава своите опоненти с цялостната си визия, в която няма слаби звена или пък прекалено развити мускулни групи. Дори Арнолд не може да повярва, че е победен от по-лекия Франк и с раздразнение споделя - "Как може да ме победи един макарон с 43 см ръце" 🙂

Разбира се Арнолд и Франк стават приятели и имат много, много здрави тренировки заедно. Любопитното е, че по време състезателната си кариера Франк е бил и преподавател по математика. Малко известен факт, но това на практика обяснява интелигентността, с която той подхожда към изграждането на тялото си.

Франк Зейн професионална кариера:

1961 година - Мистър Пенсилвания - 17-то място

1962 година - Мистър Кейстон - победител

1963 година - Мистър Кейстон - 2-ро място

1965 година - Мистър Слънчеви Щати - победител

1965 година - Мистър Вселена /IFBB / - победител в средна категория

1966 година - Мистър Америка /IFBB / - победител в средна категория

1967 година - Мистър Америка /IFBB / - победител в средна категория

1967 година - Мистър Вселена /IFBB / -3-то място

1968 година - Мистър Америка /IFBB / - победител

1968 година - Мистър Вселена /IFBB / - победител

1970 година - Мистър Вселена /NABBA/- победител

1971 година - Мистър Вселена ПРО /NABBA/-победител средна категория

1972 година - Мистър Вселена ПРО /NABBA/-победител

1974 година - Мистър Олимпия - победител в категория до 90 кг

1976 година - Мистър Олимпия - 2-ро място в абсолютна категория

1977 година - Мистър Олимпия - победител

1978 година - Мистър Олимпия - победител

1979 година - Мистър Олимпия - победител

1980 година - Мистър Олимпия - 3-то място

1982 година - Мистър Олимпия - 2-то място

1983 година - Мистър Олимпия - 4-то място

Ето и размерите, които Франк Зейн е имал в най-добрите си времена:

ръст 175 см

състезателно тегло - 84 кг /90 кг извън сезона/

гръден кош - 127 см

ръце - 46 см

талия - 74 см

бедра - 66 см

прасци - 42 см

врат - 44 см

Франк Зейн
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ето, че дойде реда и на тази тренировка от програмата на Арнолд Шварценегер. Както и при тренировката на Майк Менцер, това... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Арнолд Шварценегер е идол и вдъхновение за милиони хора през последните 40 години. За обикновения трениращ той е все едно от... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя една тренировка за мускулна маса от бащата на натуралния бодибилдинг Чет Йортън. Само за седем месеца с... Прочети повече

6 коментара

  1. Уникален е. За мен тялото му е по-красиво от това на Арнолд, казвам мое мнение. Имам един негов плакат, на който е на 65 години мисля, и разликата е само в бялата коса. не знам може и той да се ползва от подмладяващия ефект на соматотропина, но е уникален. Само не разбрах как тренировките с тежести ще му помогнат да се бие на улицата.

    1. Първо мускулите вдъхват респект. Второ когато се чувстваш силен и здрав и самочувствието ти се покачва както и увереността и смелостта. Пък и нали знаеш какво казват "по-добре здрав и тъп отколкото само тъп". Тук ще го кажем така "по-добре със сила и без умения отколкото само без умения" така че фитнеса помага дори при някой схватки. Да не говорим че при почти всички бойни спортове силата е приоритет (бързината също). Зейн нито е първия почнал с железата заради улични битки нито ще е последния. На мен ми е голям идол защото и аз съм ектоморфен тип и Зейн винаги ме надъхва, защото той е доказателство че човек може да бъде какъвто си пожелае независимо от гена.

      1. Големия мускул може да вдъхне респект у човек, който хал хабер си няма от бой. Щангата няма да ти направи техниката по-добра, само силата. А ако мислиш, че силата е най-важна мога да те заведа на едно място, където след една тренировка ще се убедиш в обратното. Казвам ти го от опит- бой се прави с акъл не с мускул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *