тренирай

Франк Зейн

6 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 сеп. 22 от Александър Георгиев

Франк Зейн е човека, който продължава линията наложена от Стив Рийвс, линия на естетика и симетрия. Зейн налага своята фигура постепенно и с голямо търпение докато достигне до самия връх. Малко хора знаят, но той е един от едва тримата билдери успели да победят Арнолд Шварценегер на състезателния подиум.

Франк Зейн е роден на 28 юни 1942 година в град Кингстън, щата Пенсилвания. Първите стъпки в тренировките с тежести Франк прави когато е на 14 години. Както всеки един от нас и той си е имал причина за това. Като малко момче, често е попадал в улични схватки с хлапета от другите квартали и тези битки не винаги завършвали добре за него.

Тренировките с тежести оказват своето влияние и Франк вече няма подобни проблеми. Любовта към бодибилдинга в него надделява и той има вече нова цел - състезателния подиум. Когато става на 19 години се явява на първото си състезание, което не завършва така както е очаквал. Класира се 17-ти от 17 участници!

Това определено действа демотивиращо, но Зейн е твърдо решен да остави своя следа в бодибилдинга. Франк Зейн и типичен ектоморф със слаба костна система. Рано разбира,че ще му е много трудно да изгради огромна мускулна маса и набляга на естетичната визия, която в последствие се превръща в негова запазена марка.

Зейн побеждава своите опоненти с цялостната си визия, в която няма слаби звена или пък прекалено развити мускулни групи. Дори Арнолд не може да повярва, че е победен от по-лекия Франк и с раздразнение споделя - "Как може да ме победи един макарон с 43 см ръце" 🙂

Разбира се Арнолд и Франк стават приятели и имат много, много здрави тренировки заедно. Любопитното е, че по време състезателната си кариера Франк е бил и преподавател по математика. Малко известен факт, но това на практика обяснява интелигентността, с която той подхожда към изграждането на тялото си.

Франк Зейн професионална кариера:

1961 година - Мистър Пенсилвания - 17-то място

1962 година - Мистър Кейстон - победител

1963 година - Мистър Кейстон - 2-ро място

1965 година - Мистър Слънчеви Щати - победител

1965 година - Мистър Вселена /IFBB / - победител в средна категория

1966 година - Мистър Америка /IFBB / - победител в средна категория

1967 година - Мистър Америка /IFBB / - победител в средна категория

1967 година - Мистър Вселена /IFBB / -3-то място

1968 година - Мистър Америка /IFBB / - победител

1968 година - Мистър Вселена /IFBB / - победител

1970 година - Мистър Вселена /NABBA/- победител

1971 година - Мистър Вселена ПРО /NABBA/-победител средна категория

1972 година - Мистър Вселена ПРО /NABBA/-победител

1974 година - Мистър Олимпия - победител в категория до 90 кг

1976 година - Мистър Олимпия - 2-ро място в абсолютна категория

1977 година - Мистър Олимпия - победител

1978 година - Мистър Олимпия - победител

1979 година - Мистър Олимпия - победител

1980 година - Мистър Олимпия - 3-то място

1982 година - Мистър Олимпия - 2-то място

1983 година - Мистър Олимпия - 4-то място

Ето и размерите, които Франк Зейн е имал в най-добрите си времена:

ръст 175 см

състезателно тегло - 84 кг /90 кг извън сезона/

гръден кош - 127 см

ръце - 46 см

талия - 74 см

бедра - 66 см

прасци - 42 см

врат - 44 см

Франк Зейн
Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да видим една програма на седем кратния Мистър Олимпия Арнолд Шварценегер! Тази тренировка Арнолд прави в периода, когато се... Прочети повече
Майк Менцер е сред най-великите културисти  в историята. Той е толкова различен, че създава собствена бодибилдинг теория в противовес на общо приетите порядки и разбирания.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя легендарният Албърт Бекълс, човека известен със своето дълголетие в бодибилдинга и разбира се уникалните си бицепси. Роден... Прочети повече

6 коментара

  1. Уникален е. За мен тялото му е по-красиво от това на Арнолд, казвам мое мнение. Имам един негов плакат, на който е на 65 години мисля, и разликата е само в бялата коса. не знам може и той да се ползва от подмладяващия ефект на соматотропина, но е уникален. Само не разбрах как тренировките с тежести ще му помогнат да се бие на улицата.

    1. Първо мускулите вдъхват респект. Второ когато се чувстваш силен и здрав и самочувствието ти се покачва както и увереността и смелостта. Пък и нали знаеш какво казват "по-добре здрав и тъп отколкото само тъп". Тук ще го кажем така "по-добре със сила и без умения отколкото само без умения" така че фитнеса помага дори при някой схватки. Да не говорим че при почти всички бойни спортове силата е приоритет (бързината също). Зейн нито е първия почнал с железата заради улични битки нито ще е последния. На мен ми е голям идол защото и аз съм ектоморфен тип и Зейн винаги ме надъхва, защото той е доказателство че човек може да бъде какъвто си пожелае независимо от гена.

      1. Големия мускул може да вдъхне респект у човек, който хал хабер си няма от бой. Щангата няма да ти направи техниката по-добра, само силата. А ако мислиш, че силата е най-важна мога да те заведа на едно място, където след една тренировка ще се убедиш в обратното. Казвам ти го от опит- бой се прави с акъл не с мускул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.