витамин с

Майк Менцер

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 21 сеп. 22 от Александър Георгиев

Майк Менцер е сред най-великите културисти  в историята. Той е толкова различен, че създава собствена бодибилдинг теория в противовес на общо приетите порядки и разбирания. Изгражда своята "Хеви Дюти" система стъпвайки върху основите поставени от Артур Джоунс.

Развива до такава степен методиката, че към днешна дата има милиони фенове и последователи. Но не "Хеви Дюти" е темата сега. Днес ще ви представа кратка ретроспекция на бодибилдинг кариерата на Майк Менцер.

Майк Менцер е роден на 15 ноември 1951 година. Започва да се интересува от бодибилдинг когато е на 12 години. Мотива е повече от стандартен, в ръцете му попада списание от чиято корица го гледа Бил Пърл. На тази възраст са и първите му тренировки. По това време тежи само 43 килограма.

Майк изчита всичко, което му попада пред очите, дори се осмелява да пише и на кумира си от списанието, който от своя страна започва да му помага със съвети. Тренировките му са стандартни и общия брой е не повече от три седмично. Очевидно Майк притежава добра генетика и за три години с общи тренировки три пъти седмично покачва теглото си на 75 килограма, а е само на 15 години.

Но това не е всичко, той има невероятното постижение 165 килограма в повдигане от лек! Невероятно нали, а е само на 15! Бил Пърл е впечатлен и вижда в младия Менцер бъдеща звезда. Всъщност той е впечатлен и от Рей Менцер, по-малкия брат на Майк. Двете момчета са невероятно силни, дори малко известен факт е, че Рей е с  по-добри силови показатели.

Години по-късно Бил Пърл споменава в свое интервю за невероятната сила на братя Менцер. Първото състезание на Майк е през 1969 година, което не приключва така както той иска. Това го кара да експериментира с тренировки и методи докато през 1971 година на Мистър Америка за младежи не се запознава с Кейси Виатор.

На това състезание Майк е 10-ти а Кейси 1-ви, въпреки това между двете момчета се завързва приятелство. Кейси дава на Майк координатите на своя треньор и ментор, а той се оказва не кой да е, а  Артур Джоунс - бащата на високо интензивните тренировки.

Това е повратна точка в развитието и възприятието на Менцер за изграждане на мускули. Така се заражда и основата на бъдещата "Хеви Дюти" методика. Майк се превръща в супер звезда и през 1978 година печели световния шампионат с абсолютен брой точки, нещо което никой друг не е успял да постигне. Майк Менцер има близо 10 годишна бодибилдинг кариера, която е повече от успешна. Единствената титла която му се изплъзва е Мистър Олимпия.

Ето и всичките състезания на Майк Менцер:

1971 -Мистър Америка /младежи/-10-то място

1972 -Мистър Америка /младежи/-2-ро място

1975 -Мистър Америка -3-то място

1975 -Мистър САЩ -2-ро място

1976 -Мистър Америка - Абсолютен шампион

1976 -Мистър Вселена - 2-ро място

1977 -Мистър Северна Америка -Абсолютен шампион

1977 -Мистър Вселена -2-ро място

1978 -Мистър САЩ - 1-во място

1978 -Световен Шампионат за Аматьори - 1-во място

1979 -Канада Про Купа- 2-ро място

1979 -Флорида Про  Купа-1-во място

1979 -Нощта на шампионите -3-то място

1979 -Мистър Олимпия - 1-во място /тежка категория/ и 2-ро в общото класиране

1979 -Питсбърг Про Купа-2-ро място

1979 -Южна Про Купа - 1-во място

1980 -Мистър Олимпия -5-то място

Мистър Олимпия през 1980 година се оказва и последното състезание за Майк Менцер. След това злополучно за него състезание, той отдава времето си в развитие на своята методика. Написва книгите "Хеви Дюти" и нейното продължение "Хеви Дюти ІІ", които се превръщат в хит и дават световна известност на тренировъчния метод.

За съжаление Майк Менцер напуска тоя свят на 10 юни 2001 година, вследствие на здравословни проблеми,част от които има по наследство. Няколко дни по късно почива и неговия брат и верен последовател Рей Менцер.

Сподели с приятели

Подобни статии

Когато става въпрос за развити крака, то името на Том Плац излиза на челно място. Легендата от Златната ера на бодибилдинга е известен със зверските... Прочети повече
Том Плац е сред най-известните културисти от Златната ера на бодибилдинга, а като стане въпрос за развитието на краката, той е най-известният! Неговите невероятни бедра... Прочети повече
Днес ще се запознаем с хранителният режим на една от големите звезди на 80-те години на миналия век. В предишната статия видяхме как тренира Рич... Прочети повече

2 коментара

  1. Велик билдер с с велика система за трениране!
    От какво точно умира,има ли нещо общо със употребата на стероиди?

    1. Нямам представа наистина! Всякакви слухове има, но знае ли се. Факт е че умира на 50 а след 2-3 дни умира и брат му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *