тренирай

Пет причини да тренираме цялото тяло в една тренировка

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 26 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането на цялото тяло в една тренировка е най-старият начин известен в бодибилдинга. Така са тренирали билдерите през първите 50 години от историята на културизма и има защо. Да тренираме цялото тяло е един от най-ефективните начини, без значение колко е напреднала науката и кой век сме. Нещо повече, който иска може да се разрови и ще намери научни доказателства и за това 🙂 Тук може да спорим много, особенно с тези, за които това е "кръгова тренировка" и е за начинаещи, но не това в момента ми е целта.

Защо е добре да тренираме цялото тяло в една тренировка

Причина №1: По-малко тренировки в седмицата

Освен ако не сте някой фитнес маняк, най-вероятно си цените времето. Повечето сплитове включват 4-6 тренировки на седмица. С тренировките за цялото тяло трябва да посещавате фитнес залата само 2 или 3 пъти седмично, което ги прави добър вариант за трениращите, които нямат време.

Причина №2: Тренираш по-често всяка мускулна група

Обичайните сплит програми тренират основните мускулни групи само веднъж седмично. Понеделник - гърди и бицепс, вторник-крака и т.н. сещате се 🙂 Това може да не е достатъчно за оптимален напредък, особенно що се касае до така "модерния" протеинов синтез. Когато тренираме цялото тяло удряме всяка основна мускулна група всеки път, което може да доведе до по-добри резултати.

тренираме

Причина №3: Изгаряш повече калории

Тренировките за цялото тяло изгарят много калории, много повече ако тренираш само една или две мускулни групи на тренировка. Ако искате да загубите мазнини и да контролирате теглото си, тренировките за цялото тяло може да са най-добрият избор.

Причина №4: Повече свободно време за други активности

В сравнение с нещо като пет или шест дни тренировки, тренировките за цялото тяло ви оставят повече свободно време. Време за дейности, като друг вид спортуване ( плуване, тенис, бойни изкуства и т.н.) или просто време за повече почивка. Ако искате да тренирате с тежести, но също така имате интереси извън залата, тренировките за цялото тяло може да са правилният начин.

Причина №5: Тренировъчната седмица ви е балансирана, дори ако пропуснете тренировка

Когато следвате сплит програма, особено такава, при която удряте всяка мускулна група само веднъж седмично, пропуснатата тренировка ще прецака цялата тренировъчна седмица. Например, ако пропуснете тренировката си за крака, това може да означава, че не тренирате долната част на тялото в продължение на 14 дни или повече. При тренировки за цялото тяло, ако пропуснете една тренировъчна сесия, просто я направете следващия ден, починете един ден и т.н. Нищо не губите.

тренираме

ВИЖТЕ: Как да си сглобим ефективна тренировка за цялото тяло!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Имате ли тренировъчен дневник? Записахте ли си какво правихте в залата днес? А с какво се хранихте? Въпроси, на които знам отговора! От разговора ми... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Често има питания относно размерите, към които да се стреми един трениращ. Всеки, които се захване с промяна на тялото си... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия видяхме пет основателни причини да тренираме цялото тяло в една тренировка, а сега ще разберем как да го... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.