тренирай

Пет неща които трябва да знаем за яйцата

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 23 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а освен това съм сигурен, че консумирате и яйца. ОК, всички знаем, че яйцата са перфектния протеин и......общо взето с това се изчерпват 90% от знанията ни. Нека малко да задълбаем по въпроса и да видим някои любопитни факти.

Пет неща които трябва да знаем за яйцата

  1. Яйцата повишават тестостерона и протеиновият синтез - консумирането на цели яйца води до повишаване производство на тестостерон, вероятно защото те доставят на тестисите арахидонова киселина, междинен продукт в стероидогенезата. Освен това храненето с цели яйца увеличава синтеза на мускулен протеин след тренировка с около 45% повече от колкото, ако консумираме само яйчен белтък.
  2. Яйцата не повишават холестерола - авторите на едно проучване смятат, че холестеролът в яйцата не се усвоява добре от човешкото тяло. Според тях няколко фосфолипида, открити в яйчния жълтък - фосфатидилхолин и сфингомиелин, влияят върху чревния липиден метаболизъм и намаляват лимфната абсорбция на холестерола.
  3. Пиенето на сурови яйца е опасно - проблемът тук е, че суровото яйце и по-специално яйчният белтък съдържа химикал наречен авидин. Той се свързва с биотина, което води до неговият дефицит. Дефицита на биотин от своя страна може да доведе до кожни проблеми, депресия, летаргия, изтръпване на крайниците и дори халюцинации.
  4. Важно! Старите яйца могат да плуват - как може да проверим дали едно яйце е старо. Да видим.... черупката на яйцето е пореста, така че въздухът преминава през нея до такава степен, че яйцата образуват вътрешни въздушни джобове, докато стареят. Вече се досещате как да проверите дали едно яйце е старо. Просто го потопете в чаша вода, ако изплува....не е вашето яйце.
  5. Може да познаете, кога едно яйце е сварено - за да разберете дали яйце е сварено, завъртете го на едната му страна. Ако се мъчи да набере скорост и бързо спира, то е сурово. Причината за това е, че суровото яйце е течно и стабилността му е нарушена. Течността се мърда вътре и предотвратява бързото въртене. От друга страна свареното яйце е твърдо отвътре, така че може да продължи да се върти с бърза скорост.
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както повечето от вас знаят, че с тренировката ние създаваме стимула за разтеж на нашите мускули, но след това всичко се... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *