витамин с

Какво е суроватъчен протеин?

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 авг. 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Няма човек, който да се занимава с фитнес и да не е чувал и виждал суроватъчен протеин. Всъщност това е най-масовият протеин днес, но какво всъщност представлява? От къде се взе и кой го откри? Нека накратко видим историята зад най-популярният протеин.

И, така да започнем от млякото. Млякото съдържа два основни вида протеин - казеин и суроватка. Суроватката е страничен продукт от производството на сирене и са я считали за производствен отпадък. Всъщност около 10% от млякото отиват в направата на сирене, а останалите 90% са вода с частици суроватка. Тези частици не могат да се видят с просто око, но определено могат да се помиришат. Дълги години тези 90% остатък се считат за безполезни и се изхвърлят, тъй като е било невъзможно да се отделят суроватъчните частици.

Това приключва когато собственикът на фабрика за сирене в Полак, Южна Дакота, на име Франк Томас не решава да проучи проблема. До 1964 г Франк Томас е плащал по 3,25 долара за сто литра мляко, но хвърля или раздава 90% от него. Тогава той научава за град близо до река Мисури, където използват някаква нова технология за премахване на минерали от питейната вода. Франк Томас моментално е осенен от идеята да използва същата технология, за да извлече невидими твърди частици суроватка и да ги продаде, като превърне загубата в печалба.

Той създава лаборатория и започва своето изследване как да раздели протеина в концентрат с помощта на спирално навити мембрани. Разбира се среща много скептици по пътя и добре, че не им е обръщал внимание 🙂

Много специалисти по преработката на млечни продукти и служители на държавните университети в САЩ казат, че практически и икономически е невъзможно и рентабилно да се отделят млечните протеини от суроватката. Но.....през 1972 г. Томас отваря първият завод за преработка на суроватка с ултрафилтрация (обратна осмоза). Останалото както се казва е история...

суроватъчен протеин

Суроватъчен протеин - факти:

Суроватката съдържа различни протеини и големи количества млечна захар, наречена лактоза. Установено е също, че суроватката е наситена с високо биологичен протеин, който е по-близък до протеина, открит в майчиното мляко, отколкото всеки друг известен източник. Освен това е установено, че този протеин се разтваря много добре във вода и лесно се усвоява, аминокиселинният му профил е отличен.

Но има и сериозен проблем! Проблемът със суровата суроватка обаче е, че съдържа твърде много нежелана лактоза, мазнини и холестерол. За целта, няколко години след това са разработени два нови процеса, които имат способността да извличат протеините от суроватката и същевременно да запазват тяхната цялост.

Тези процеси са:

  1. Микрофилтрация - физическо разделяне на протеините с помощта на микроскопичен филтър.
  2. Йонообмен - извличане на протеините чрез използване на техните специфични електронни заряди.

И двата процеса могат да доведат до висококачествен суроватъчен протеин с ниско съдържание на лактоза и ниско съдържание на мазнини. След това суроватъчният протеин се изсушава в изпарител и се превръща в прахообразна форма.

Е, приятели на Тренирай.БГ, това бе историята, която стои зад така популярният сред нас суроватъчен протеин. За съжаление, човека благодарение на когото това е възможно умира през 1997 г на 73 годишна възраст.

суроватъчен протеин
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме царят на витамините - Витамин С. Този витамин е известен още като аскорбинова киселина и е есенциален за... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днешната статия е посветена на един от най-важните минерали - Цинк. Този минерал е от съществено значение за феновете на фитнеса... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Знаете ли че, минерала магнезий участва в множество биохимични процеси в човешкия организъм. Че, той е необходим за поддържане на нервната... Прочети повече

2 коментара

  1. Мотивиращо е че пишете статиите на често, като в доброто старо време. Ние, феновете на trenirai.bg, ще се радваме да видим материали с вдъхновяващи истории, г-н Георгиев.

    1. Благодаря за хубавите думи 🙂 Мотивиращо е и за мен когато има такива коментари. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *