гоблет клек

Жул Бейкън - Една невероятна история

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 04 юли 22 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Не крия, че категорията "бодибилдинг пионери" ми е една от най-любимите в сайта. За това днес с удоволствие, че ви представя един човек с невероятна история. Човек преборил в живота си препядствия големи колкото планини.

Жул Бейкън е роден на 8 юли 1917 година във Филаделфия, в семейство на литовски емигранти. Той ще бъде запомнен, като един от най-добрите щангисти и културисти през 40-те години на миналия век. Но, пътя към върха никак не е лек....

Неговите неволи започват още от невръстна възраст. Едва четири годишен, получава жестоко изгаряне на гърдите, след като събаря тиган с нагорещена мазнина от котлона. На шест годинки, отново при битов инцидент, чупи левият си крак на няколко места, което води до 14 месеца гипс. Но проблемите не спират до тук. Кракът се инфектира и лекарите препоръчват ампутация.

Майката на Бейкън е твърдо против, прави и невъзможното за да овладее инфекцията, която е преодоляна след три месеца. Но, това не е всичко! Тъкмо възстановен и пълноценен в детските игри Жул бива блъстнат от автомобил и отново крака е счупен.

Какво може да му се случи още? Ами няколко години по-късно, бива прострелян от негов приятел, при игра с оръжие!

Всичко това обаче е прелюдия, към една успешна кариера. Малкият Бейкън неволно чул, доктора да споменава на майка му, че той винаги ще бъде слаб и болнав, за това и ще бъде по-изостанал от връстниците си. Тези думи на лекаря, карат Жул Бейкън да реши, че това никога няма да се случи и той ще бъде голям и силен.

Бейкън започва да тренира гимнастика и да вдига тежести. Дори нещо повече, тренира с тежести два пъти на ден, което прави до 17-тата си годишнина. За една година успява да качи 8 кг чисти мускули. Годините гимнастиката и вдигане на тежести развиват отлично горната част на тялото му, но не така стоят нещата с крака. За това Жул Бейкън започва да кляка с щанга, за да компенсира изоставането в долната част на тялото си.

Жул Бейкън

След няколко години, той се премества в Йорк, Пенсилвания. Там продължава с тренировките, но и намира работа при Боб Хофман в York Barbell Company, която прозвежда легендарните щанги и тежести. Започва в леярната, като разбива чугун с 15 килограмов чук.

Усърдната работа не остава незабелязана и Боб Хофман го назначава за началник на цеха. Но, това не е вскичко. Хофман като един от пионерите в тренирането с тежести, забелязва таланта на младият Бейкън и му дава месечна колонка в списанието Strength and Health, което той издава. Там Жул Бейкън пише за тренировки и дава съвети на читателите. Това се случва в началото на 1941 година и продължава цели 20 години!

През същата тази 1941 година, Жул Бейкън участва на първото си състезание Мистър Америка, като се класира 2-ри след най-добрия културист по това време Джон Гримек. Двамата мъже си допадат и се създава едно доживотно приятелство. Звездният миг на Бейкън идва само след две години и през 1943-та печели Мистър Америка.

Той е бил на кориците на няколко списания през 40-те и 50-те години на миналият век, включително „Strength and Health“, „Your Physique“ и „Iron Man“. След като се оттегля от състезателна дейност, помага на други хора да тренират, като отваря „Здравното студио на Джулс Бейкън“ в Йорк, Пенсилвания, през септември 1957 г.

Жул Бейкън винаги е приписвал успеха си в тренировките, на методите разработени от York Barbell Company - повече за тях ВИЖ ТУК!

Той е приет в Залата на славата на щангите в Йорк, в Залата на славата на спорта в Йорк и в Залата на славата на Международната федерация по бодибилдинг и фитнес за постиженията си като културист и щангист!

На 1 януари 2007 г. той Жул Бейкън умира на преклонната 89-годишна възраст.

Жул Бейкън

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си припомним за железният гуру на бодибилдинга, а именно Винс Жиронда. Винсент "Винс" Жиронда е роден на 9... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един, който е се занимава с тежести и иска да развие тялото си, използва една или друга форма на прогресия.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Използвате ли дъмбели? Най-вероятно да. А, знаете ли кой и кога е измислил разглобяемият дъмбел? Е, нека да ви разкажа. В... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *