тренирай

Тренировка 10х10 - Кристофър Слоан

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 16 юни 22 от Александър Георгиев

Кристофър Слоан: - Снощи говорих с моя чичо Кърк, който живее в Тексас. Той е висок 170 см, по-висок от мен с 3 см и тежи с 5 кг повече. Теглото му е поне 90 кг, ако не и малко отгоре. На 58 години е и изглежда добре. Тренира в плевнята – има си силова рамка за клек, лежанка, няколко щанги, много дъмбели и се натоварва гадно, заедно с няколко момчета -  с около 30 години по-млади от него. Чичо ми тренира още от тийнейджър, може да вдигне от лег 135 кг и да направи тяга с около 225 кг – не е силен колкото беше, но все още е доста здрав.

"Какво ще правиш тази вечер?", попитах го.

"Тренировка с 10 серии", отговори той. Аз знам, че моят чичо не използва "сплит" програми никога и ми беше интересно, как ще изглежда тази тренировка.

"Oо да! Какво точно смяташ да правиш?"

"10 серии по 10 повторения  клек, 10 х 10 на лежанката, 10 х 10 мъртва тяга, и след това лицеви опори - няколко серии по 25 повторения за завършек!

Малко се засмях. Имам съмнение, че повечето от момчетата на възраст - половината на чичовата, няма да направят и половината от тази тренировка!

Веднъж Кърк ми каза, че когато е бил най-масивен и силен през тридесетте си години е изпълнявал клек, тяга, вдигане от лег и сгъване с щанга в 10 серии  х 10 повторения – три пъти седмично. Тренировките били с продължителност от 2,5 до 3 часа. В днешно време момчетата наричат това „претрениране”. Моят чичо му казва „здрава тренировка”.  

Това ме накара да си спомня за една статия в едно старо сп.”IRON MAN” на великият Джордж Търнър. За изграждане на мускулна маса, той препоръчваше следния тренировъчен режим: клек, вдигане от лег и сгъване с щанга за 10 серии х 10 повторения – изпълнени Понеделник-Сряда-Петък. Ако искаш да изградиш размери, трябва да използваш само няколко упражнения.

Експерти по високо интензивно трениране и проповядващите къси тренировки лифтери от нашата ера ще нарекат този тип трениране„лудост”, препоръчан от Търнър и моя чичо. Но може би те знаят нещо, което много други не осъзнават: чести тренировки, плюс здрава работа, плюс тренировки за цялото тяло е равно на големи резултати. Просто помислете!

Тренировка 10х10

  1. Клек - 10х10
  2. Повдигане от лег - 10х10
  3. Мъртва тяга - 10х10
  4. Лицеви опори - няколко серии по 25 повторения

превод: Явор Попов

тренировка

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Възможно ли е? Разбира се! И, не защото го казвам аз. Много велики личности като Артър Джоунс, Брадли Стейнър, Брукс Кубик,... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато прекъснем редовните тренировки по една или друга причина обикновено това продължава повече от колкото сме си мислили. Дори се случва... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако скоро не сте забелязали някакъв прогрес от тренировките си, най-вероятно правите някъде грешка. За това направете една подробна ревизия на... Прочети повече

1 коментара

  1. Тренировка на Джордж Търнър 10х10 - от 70-те:1)Клек-10х10,с най-голямата възможна тежест се прави 2х10, след това се намалява с 5кг и се прави отново 2х10.Намалява отново с 5кг и 2х10 и тн., докато направи общо 10х10! 2)Вдигане от лег-10х10, изпълнява се както при Клек 3)Сгъване за бицепси с щанга - 10х10, тук с най-голямата възможна тежест се прави 5х10, намалява се с 5 кг и се прави още 5х10. Тренира се три пъти седмично! Тренировката трае 2,5 до 3 часа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *