тренирай

Витамини и Минерали - Добавка №1

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 19 авг. 21 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки прекрачил прага на фитнес залата в един или друг момент започва да си задава въпроса "какво да пия" 🙂 Разбира се говорим за хранителни добавки, за "другите" неща си има "други" хора и други места 🙂

Защо Витамини и Минерали?

Всеки, който тренира повече от пет дена започва да се оглежда кой какво прави. Чува за протеин, креатин, бустери и всякакви чудодейни неща, които постоянно излизат на мода. Както в тренировките и тук има основни, базови неща, които не са се променили въпреки времето и модните течения във фитнеса.

В много статии тук съм коментирал как умишлено или не се измества фокуса от важното към маловажното. Проблема, че фитнеса е индустрия, а индустрията прави пари, при това точно от маловажните неща, неща които нямат кой знае какво значение за крайния резултат ако не си стъпил на здрава основа.

Коя е най-важната хранителна добавка?

Съзнавам, че въпроса е провокативен, но в никакъв случай не целя провокация. Целта ми по-скоро е да насоча мисленето в една насока, която често се подценява. Хранителните добавки са важна част от съвременния фитнес. Искаме не искаме те са там. Истината е, че те ни помагат в много аспекти. Също така е истина, че не са най-важните, дори нещо повече може и без тях! Нещо, което удобно се премълчава.

Основната формула за успех във фитнеса:
Тренировка + Хранене + Почивка


Това е основата, без тя да е настроена да работи добре и да нараствате на сила и размер, нищо няма да стане, дори да взимате последния хит на пазара. И така, коя трябва да е първата добавка в списъка, която трябва да вземем, коя е основната и най-важната! От коя трябва да почнем и да преминем по-нататък. Тук може да ви изненадам, но ако се замислите ще разберете, че съм прав.

Отговора е Витамини и Минерали!

От тук може да се тръгне! Това е началото, основата или както искайте го разбирайте. Дори великия Дориан препоръчва на трениращите в началото да ползват „само добър комплекс от витамини и минерали“, а ако останат пари, след като сме си купили необходимата храна и протеин на прах.

ОК, разбирам ,че по-напредналите може и да им се стори смешно. Няма лошо, всеки може да си мисли каквото иска, въпроса тук е как стоят нещата в действителност. Днес храната е много куца, изгубила е свойствата си и това се вижда предимно от към намаленото количество или направо липсата на витамини и минерали. Това на практика ни се отразява на здравето, а когато тренираме и на възстановяването повече, от колкото си мислим.

Няма да влизам в детайли, кой витамин или минерал за какво е. Има милиони статии в нета, от научни до дилетантски такива, от специалисти и не чак толкова. Важно е да знаете, че без тях не е добре, дори може да се каже, че е лошо. Лично съм усещал разлика във възстановяването след добавянето на хубав мултивитаминен и минерален комплекс. Така, че ако храната ти е бедна на витамини и минерали, започни от тук!
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Няма човек, който да се занимава с фитнес и да не е чувал и виждал суроватъчен протеин. Всъщност това е най-масовият... Прочети повече
За всеки, който работи или учи, по една или друга причина има напрегнато ежедневие, постоянно е в движение, неменуемо изпитва трудност с храненето през деня.... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както и преди сме си говорили и най-скъпия протеин или последен модел азотен бустер, няма да направи нищо, ако не му... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *