вторник , 22 юни 2021
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » 5х5 за начинаещи от Рег Парк
5х5 за начинаещи от Рег Парк

5х5 за начинаещи от Рег Парк

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един трениращ отдал се на желязната игра в началото е имал свой кумир, който да следва. Такъв за много билдери се явява Рег Парк. Легендарно име в света на културизма оставил незаличими следи на сцената и киното. Дори нещо повече, ако не бе той, нямаше да имаме Арнолд Шварценегер.

Негова снимка попада в ръцете на невръстния Арнолд, която променя живота му. Макар живеещ в малко планинско село в австрийските Аллпи, в къща без ток, малкото момче вече има цел – да стане като Рег Парк. Останалото е история 🙂

Нека днес ще видим един вариант на тренировка в стил 5х5 препоръчана от Парк за хора, които са в началото и искат да натрупат сила и килограми.

Тренировка А:

 1. Клек – 5х5
 2. Набиране с надхват или подхват – 5х5
 3. Бенч-преси или кофички – 5х5
 4. Сгъване на китките с щанга – 2х10-15
 5. Повдигане за прасци – 2х15-20

Тренировка Б:

 1. Преден клек – 5х5
 2. Гребане с щанга – 5х5
 3. Военни преси – 5х5
 4. Мъртва тяга – 5х5
 5. Сгъване на китките с щанга – 2х10-15
 6. Повдигане за прасци – 2х15-20

Тренира се три пъти седмично в непоследователни дни като например: Понеделник – Сряда – Петък, по следната схема:

 1. Седмица: А, Б, А
 2. Седмица: Б, А, Б

Как се изпълняват сериите по метода 5х5?

Първите две серии се водят загряващи. Първата серия е с тежест равна на 60% от работната и правим 5 повторения. Втората серия отново е за 5 повторения, но тук тежеста вече е 80%. Сега идва ред на три работни тежки серии с максималната тежест, с която може да направим 5 чисти повторения.

Ако при набиранията и кофичките не може да правим повторения с тежести, то започваме с 5 серии до отказ. Когато станем по-силни и вече може да закачаме дискове по колана, правим схемата по-горе.

В края на всяка тренировка се прави по едно упражнение за предмишници и прасци в две серии до отказ. Това е! 🙂

Рег Парк и Арнолд

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

 1. Аз тренирам от 6 месеца изцяло базови упражнения – клек,тяга , лежанка , военни преси и т.н . Тренирам 2-3 седмично. Преди да започна с някой сплит искам да натрупам ,,базата“. Висок съм 182 , 76 кг. Как да изчислим базата килограми от която можем да започнем да оформяме различни групи мускули. Чувам различни мнения в залата, но на мен ми се струва ,че ръста минус 90 е най- правилен подход. Тоест аз преди да стана 85-90кг и натрупам сила не виждам смисъл да се впускам в някакво орелефяване, въпреки че съм с малък процент мазнини около 12-14 %. Чисто визуално гледайки се в огледалото изглеждам слаб 🙂

  • Александър Георгиев

   Правилно мислиш 🙂 Само внимавай килограмите, които качваш да са „хубави“, за ти е по-лесно после 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*