Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Бащата на бодибилдинга

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 03 мар. 21 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Наскоро отново прочетох една мисъл, че "който иска да надникне в бъдещето, трябва да стъпи върху историята". Няма нищо по вярно от това!

В този ред на мисли, днес ще видим от къде започва всичко в желязната игра. Началото на съвременният културизъм като спорт поставя Юджийн Сандоу, който остава в историята като "бащата на бодибилдинга". Той поставя началото на така наречената "Бронзова ера", а останалото е история 🙂

Юджийн Сандоу е роден през 1867 година в Прусия. Още като малък започва да се интересува от изграждането на красиво и мускулесто тяло, впечатлен от древно римскито и древно гръцкото изкуство. Таланта и най-вече упоритоста в тренировките бива забелязана от Людвиг Дърлахер известен с прозвището си "Професор Атила".

Професор Атила взима младият Сандоу по крилото си чак до 1889 година. Тогава виждайки напредъка на своя ученик, го насърчава да вземе участие в състезание за силни мъже, което се провежда в Лондон. Юджийн Сандоу печели състезанието и привлича вниманието с добре оформените си мускули и естетична фигура.

Полулярността му нараства след като се снима в един от първите филми на Томас Едисон, в който демонстрира силовите си възможности. Като коренният му номер е да прави задно салто държейки две 16 килограмови гири в ръце, да скъса верига с напрягане на гръдният си кош и изхвърляне на щанга от 122 кг с една ръка над главата или така наречената бент преса. Това му отваря вратите за многобройни турнета из САЩ, където прави демонстрации пред многобройна публика.

През 1897 година основава първият Институд по Физическа култура в Англия. Където обучава всеки, който иска да изгради здраво и силно тяло. През 1901 година организира първия турнир по демонстриране на мускули и силови възможности наречен "Великото състезание". Наградите за победителите са статуетка на самият Сандоу държащ голям дъмбел. Като за победителя тя е златна, сребърна за второ място и бронзова за атлета заел третото място.

Най-добратат си физическа форма Юджийн Сандоу постига около тридесетата си година и има следните показатели:

ръст-174смтегло-91кг
гръден кош -127смталия-80см
ръце-44смбедра-66смпрасци-44см
Сподели с приятели

Подобни статии

Марк Бери (1896–1958) е шампион на САЩ по вдигане на тежести и един от „пионерите” в тежката атлетика. Той е треньор на олимпийският им отбор... Прочети повече
Алан Стефан: - Прибавянето на размери може да бъде лесно, но изисква по-здрава тренировка, отколкото традиционната бодибилдинг програма. В този курс аз ще очертая три... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж е ставало дума, ние сме фенове на "старите" билдери и физиките които те демонстрират. Тела като на Джон... Прочети повече

1 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още