събота , 8 май 2021
Начало » Рецепти » „Бронирано кафе“ от Светльо Николов
„Бронирано кафе“ от Светльо Николов

„Бронирано кафе“ от Светльо Николов

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Често ме питат – Какво е „бронирано кафе“ или Bulletproof Coffee и как действа?

Но нека първо да кажа, че човекът – създателят на Bulletproof Coffee Дейв Асприй, е бил успешен предприемач в Силициевата долина на Сан Франциско. Той за първи път усеща ползите от маслена напитка когато е слагал масло в чай. Така можете  да превърнете всяка една топла напитка в кремообразна, пенлива версия, като добавите 100% кокосово масло към нея.

Дейв получава идеята за Bulletproof Coffee след поход в Тибет през 2004г. На 8,000 надморска височина и -23ºC енергията му рязко започнала да спада, докато не се доклатушкал до една къща за гости. Там местен му подал чаша с гъст чай с масло от тибетски вол. Напитката с масло е необходимост за хората в Тибет. Тъй като те живеят и работят в толкова груб терен с такава надморска височина. Напитката веднага ободрила Дейв. Сякаш е натиснала бутон в мозъка и тялото му. И така се родило Bulletproof Coffee!

Ето как точно действа бронираното кафе!

Първо, здравословните мазнини от кокосово масло, които ще прибавите в кафето, ще Ви държат по-дълго време сити и ще потискат желанието Ви за нещо сладко. Едновременно с това ще повишат енергията и подобряват Вашият фокус. След консумирането на чаша бронирано кафе няма да изпитате глад в рамките на четири до шест часа, което се отразява доста добре в борбата с наднорменото тегло, особенно ако сте в кето диета. Количеството от кокосово масло MCT oil, 1 – 2 супени лъжици максимум, ще постави тялото Ви в режим на изгаряне на мазнини за целия ден.

Те оптимизират холестерола без да го повишават. Трябва да знаете обаче, че bulletproof кафето е предназначено като заместител на храната, така че ако решите да го пробвате, то не го приемайте в комбинация с храна. Аз не го правя!

Сутрин като заместител на закуска, само по себе си ще стимулира метаболизма Ви и с добавеното в него кокосово масло, ефектът се удвоява. Причината са триглицеридите в съдържанието на кокосовото масло, които правят мазнините лесно усвоими от организма. Тялото ни директно ги превръща в енергия и не ги натрупва в подкожни мастни депа.

Средноверижните триглицериди (MCT)oil, се използват като добавка и аз често ги използвам в кафето си. Тези мазнини са доста  разпространени сред спортуващите, които искат да редуцират излишните си мазнини, като в същото време искат да имат енергия и да запазят мускулната маса.

След поглъщане в организма те се транспортират директно в черния дроб, където се разграждат и освобождават енергия създавайки много кетони. Приемат се като енергия от тялото веднага след приема. По този начин можем да изкараме тренировката с добро темпо въпреки липсата на въглехидрати, ако сте в кето диета!

Лично аз използвам бронираното кафе за следобедно „хранене“ когато съм в кето диета. Три хранения на ден + бронирано кафе и така се получава четири пъти! Сега нямам търпение да изпия следващото си бронирано кафе преди тренировка!

И така, ето рецепта за приготвяне на бронирано кафе:

1 чаша качествено кафе еспресо
1 – 2 супени лъжици органично студено пресовано кокосово масло или MCT oil.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след