събота , 8 май 2021
Начало » Упражнения » Опитай Мъртва тяга с Дъмбели
Опитай Мъртва тяга с Дъмбели

Опитай Мъртва тяга с Дъмбели

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Правите ли мъртва тяга? А, мъртва тяга с дъмбели?

Е, преди някой да си каже, че това е „женско“ упражнение, нека помисли пак. Мъртва тяга с дъмбели е едно супер ефикасно упражнение и в някои аспекти е дори по-добро от това с щанга. Защо ли?

Отговора е в разположението на ръцете. Ако правите стандартна мъртва тяга къде са ви ръцете? Почти пред тялото. Това при някои представлява проблем при издърпване на тежестта, тъй като лоста на практика трябва да „остърже“ краката ви, а натоварването на кръста е такова, че миг невнимание и може нещо да се прецака!

Как да правим тяга с дъмбели? 

Поставете два дъмбела на пода, нека бъдат успоредни един на друг. Застанете между тях. Заемете изходна позиция за стандартна тяга и хванете дъмбелите, сега се изправете бавно. Когато сте абсолютно прави, стегнете гърба. В този момент ще усетите, че контракцията в гръбните мускули е доста по-пълна от варианта с щанга. След 1-2 секунди в пикова концентрация се върнете в изходна позиция, докато дъмбелите докоснат пода.

Освен стандартната тяга, с дъмбели можете да правите и тяга с прави крака. Тук дъмбелите са пред нас и един до друг, като наподобяват положението на лоста при тягата с щанга. Това е и любимо мое упражнение. По метода на „проба – грешка“ аз открих,че при тяга с прави крака и дъмбели усещам много по-добро разтягане и съответно натоварване в задните бедрени мускули от колкото варианта с щанга.

С риск да се повторя мъртвата тяга заедно с клека са двете най-продуктивни упражнения в бодибилдинга. Ако някой иска реален напредък, то той трябва да ги прави. Както клека, така и тягата имат различни алтернативи и идеята в днешната статия е да ви даде още една 🙂

 Без значение дали сега започвате или тренирате от години , тази книга може да бъде вашия верен тренировъчен партньор! Над 100 упражнения и техните варианти, с илюстрации, описания и напътствия!

Научи Повече!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

5 коментара

 1. Много ме е страх от мъртвата тяга, заради риска от сериозна травма и негативни последици до края на живота. Техниката ми куца със щанга, затова правя румънска тяга с дъмбели , като краката са изправени. Доста ми е по-лесно като изпълнение .Сашо да те питам нещо. Начинаещ съм, тренирам от три месеца . Влязох в залата 80 кг и след 3 месеца тренировки свалих на 77 кг (уж тренирам за маса 🙂 ) . Сашо да те питам нещо. Начинаещ съм, тренирам от три месеца . Влязох в залата 80 кг и след 3 месеца тренировки свалих на 77 кг (уж тренирам за маса) 🙂 Правя основно тяга , клякане , лег и бицепсово сгъване и скрипец за гръб. Качих 3 см в ръцете, бедрото 2 см и 3 см в гръдния кош, изглеждам по- добре , обаче теглото ми падна. Предполагам,че съм загубил мазнини , защото няма логика да раста, а да губя тегло ? Талията не я премерих в началото , но ми се струва доста по изчистена.

  • Александър Георгиев

   Начинаещите винаги имат първоначален добър прогрес. Това е добре, че си качил обиколки, но няма да продължи дълго. За да вдигнеш килограмите, трябва ти повече храна и калории. Загубата на килограми показва, че изгаряш повече калории от колкото приемаш.

 2. Галин Петров

  Здравейте,
  Какви упражнения и какви серий с дъмбели препоръчвате за оформяне на бицепс?

  • Александър Георгиев

   Добра комбинация е:
   1. Сгъване с дъмбели прав – 3х8-10
   2. Концентрирано сгъване – 2х10-12

 3. zdr napravete i statiq za hora sas problemi v krasta koito ne mogat da pravqt tqga klekove i voeni presi sas koi moje da gi zamenim i pak da ima napredak

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след