тренирай

Кога и как да използваме колан за тежести

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 04 юли 19 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Един от най-често използваните аксесоари във фитнес залата е колана за тежести. Всеки в един или друг момент е използвал такъв колан. В тази статия ще уточним някои основни моменти.

Първо – много рядко може да се попадне на наистина добър колан. Повечето са прекалено тесни и не обхващат добре кръста. Други пък са прекалено твърди и не прилепват добре. А, трети прекалено меки!

Истината обикновено е по средата и това се отнася и за твърдостта на колана. Но за ширината няма две мнения. Добрия колан е широк поне 15-20 см. Често в залите има по 1-2 оборотни колана, но почти никой не става за нещо сериозно.

Второ – или се използва прекалено много колана или въобще не се използва. Слагането колан още с влизането в залата не е най-умното нещо. Разбира се трябва да се пазим, но чак пък толкова.

Има пичове, които така стягат колана с цел „да свият корема“, че не могат да дишат добре по време на сериите. Виждал съм да се слага колан при повдигане от лег, раменни преси от сед и дори при сгъване с щанга.

Едно трябва да е ясно, няма смисъл от всичко това! Така рискуваме да „изнежим“ мускулите на кръста и след това да патим много.

При кои упражнения да ползваме колан

Честно казано не са много. Клек, тяга ( макар,че съм виждал с очите си един 53 годишен мъж как дръпна 200 кг без колан) раменна преса прав, изправяне на прасци от стоеж (когато правим упражнението с наистина голяма  тежест), набиране с тежест и кофички с тежест.

Кога да слагаме колан – за мен най-добре колана да се слага само при най-тежките серии. При загряващите и вработващи серии няма смисъл. Нека кръста вземе пълноценно участие в движенията и да поеме своя дан. Това разбира се може да се случи само при перфектна форма на изпълнение. Всъщност добрата техника е много важна и когато ползваме колан.

И така приятели, не прекалявайте със „стягането на колана“ ползвайте го умно и по предназначение. Добрия колан е ценно допълнение, но само за най-тежките серии!

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече
Др. Кен Лейстнър: - Когато говоря на някого за серия състояща се от 50 повторения, то човека си мисли едно от двете:  "Това копеле съвсем... Прочети повече

1 коментара

  1. Масова грешка е да се смята, че целта на колана е да предпазва гръбначните прешлени или да подпомага по някакъв начин кръста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още