неделя , 31 май 2020
Начало » Тренировъчни принципи » Кога и как да използваме колан за тежести
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Кога и как да използваме колан за тежести

Кога и как да използваме колан за тежести

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Един от най-често използваните аксесоари във фитнес залата е колана за тежести. Всеки в един или друг момент е използвал такъв колан. В тази статия ще уточним някои основни моменти.

Първо – много рядко може да се попадне на наистина добър колан. Повечето са прекалено тесни и не обхващат добре кръста. Други пък са прекалено твърди и не прилепват добре. А, трети прекалено меки!

Истината обикновено е по средата и това се отнася и за твърдостта на колана. Но за ширината няма две мнения. Добрия колан е широк поне 15-20 см. Често в залите има по 1-2 оборотни колана, но почти никой не става за нещо сериозно.

Второ – или се използва прекалено много колана или въобще не се използва. Слагането колан още с влизането в залата не е най-умното нещо. Разбира се трябва да се пазим, но чак пък толкова.

Има пичове, които така стягат колана с цел „да свият корема“, че не могат да дишат добре по време на сериите. Виждал съм да се слага колан при повдигане от лег, раменни преси от сед и дори при сгъване с щанга.

Едно трябва да е ясно, няма смисъл от всичко това! Така рискуваме да „изнежим“ мускулите на кръста и след това да патим много.

При кои упражнения да ползваме колан

Честно казано не са много. Клек, тяга ( макар,че съм виждал с очите си един 53 годишен мъж как дръпна 200 кг без колан) раменна преса прав, изправяне на прасци от стоеж (когато правим упражнението с наистина голяма  тежест), набиране с тежест и кофички с тежест.

Кога да слагаме колан – за мен най-добре колана да се слага само при най-тежките серии. При загряващите и вработващи серии няма смисъл. Нека кръста вземе пълноценно участие в движенията и да поеме своя дан. Това разбира се може да се случи само при перфектна форма на изпълнение. Всъщност добрата техника е много важна и когато ползваме колан.

И така приятели, не прекалявайте със „стягането на колана“ ползвайте го умно и по предназначение. Добрия колан е ценно допълнение, но само за най-тежките серии!

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*